Všestranný kačírek do vaší zahrady

Všestranný kačírek do vaší zahrady
zdroj: Unsplash

Z našich pohoří pocházejí dokonale do hladka omleté kamínky, které se nazývají kačírek. Naleznete jej v okrasných betonech, zahlédnete na hřištích nebo jako součást okrasné a užitné plochy lemující budovy. Kačírek využijete také ve vaší zahradě a v okolí domu, přečtěte si o jeho vlastnostech.

Odkud se bere kačírek?
Pro českou krajinu jsou typické říční náplavy ať už současné nebo sedimenty z dávných věků. Těží se z nich materiály na stavbu a zahradu. Veškerá surovina se třídí proplachováním na písek a valouny různých velikostí. Mezi nimi je i kačírek praný. Zůstaly v něm jen ty nejodolnější horniny a minerály, které jsou svým složením i barvou velice pestré.

Můžete chodit po kačírku?
Praný kačírek
 je dokonalým pochozím materiálem. Lahodí oku třeba jako chodník na zahradě, výsyp na terase nebo jako okrasná bezúdržbová plocha, která se hodí prakticky do každého zákoutí zahrady. Na příjezdových cestách můžete kačírkem vysypat vegetační dlaždice. Do nich se hodí kačírek frakce 4/8, který je dostatečně drobný, aby zcela vyplnil volné prostory. Tato drobná frakce se hodí i do doskočišť u dětských hřišť, kdy dokonale tlumí dopad. Výborně se hodí kačírek kolem domu jako výplň v okapových chodníčcích.

Jak položit kačírek do zahrady?
Když chcete mít okrasnou plochu opravdu bez údržby, je potřebné dodržet správný postup už při jejím zakládání. Začínejte vyznačením pomocí kolíků a provázku v zahradě. Následuje práce na odstranění svrchní vrstvy zeminy společně s rostlinami, které ji pokrývají. Hloubka se pohybuje od 5 do 10 cm a záleží to na velikosti kačírku, aby úplně zakryl podklad. Před samotným vysypáním vložte na okraje neviditelné obrubníky a na celou plochu geotextilii s přesahem minimálně 5 cm. Pak zcela vyplňte prostor kačírkem a rozhrabte do okrajů. Odstřihněte přečnívající okraje geotextilie.

Má kačírek i jiné barevné varianty?
Pokud hledáte kačírek bílý, zpravidla jde o mramor. Dostupné jsou bělostné valounky různých velikostí z krystalického vápence jménem Bianco Carrara z Itálie. Z jeho hmoty tvořil už renesanční sochař Michelangelo Buonarroti své nejslavnější sochy David a Pieta. A nyní je můžete pro svou tvorbu na zahradě využít i vy. Další variantou jsou mramorové oblázky s jiskřivým efektem Thassos z Řecka.

Nákup kačírku
Už víte, kde bude dobré položit kačírek? Vypočítejte si potřebný objem a z nabídky e-shopu Stonex.cz vyberte požadované množství. Vždy vezměte o trochu víc, bude se hodit na dosypání nebo na povrchovou úpravu zeminy v květináčích. Kačírek je pytlovaný a uložený na paletě. Nevypotřebované množství můžete uschovat pro další použití. Rozvoz je na území České republiky zdarma už od jedné palety.

Kateřina Špunda
Zdroj obrázku: Unsplash

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!