Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni
zdroj: Shutterstock

I když máte rádi vaření pro své blízké, jsou určitě dny, kdy se vám nechce strávit v kuchyni celý den. Existuje celá řada nejrůznějších tipů, triků, nápadů, rad a vychytávek, které vám určité věci usnadní. Proč je tedy nevyužít?

Například nejrůznější tvarované formy a pánve jsou skvělým pomocníkem, když čekáte na večeři známé s malými dětmi. Palačinky nebo lívance s obličejem nebo ve tvaru slunečnice vykouzlí úsměv na tváři i dospělým. Další šikovné vychytávky a praktické vybavení do kuchyně však usnadní práci i při jejím úklidu, nebo pomůže se skladováním potravin, aby vydržely déle čerstvé.

Praktické drobnosti pro vaši kuchyni
Kuchyně by měla být především praktická a k tomu jsou zapotřebí nejen spotřebiče šetřící vodu a energii, ale také bezpečné nástroje pro její bezproblémový provoz. Pak je mnohem snadnější všimnout si věcí, s nimiž vás vaření bude bavit, protože nebude trvat příliš dlouho a nemusí znamenat ani nutnost následného pracného úklidu. Existují zkrátka velmi efektivní kuchyňské drobnosti, například různá vykrajovátka a kráječe, které zkrátí váš čas strávený při vaření a vás bude těšit je pravidelně využívat. Takových pomocníků nebo osvědčených metod k usnadnění práce v kuchyni je však mnohem víc.

  1. Smažení řízků je pro vás noční můrou, protože strouhanka na nich nedrží a opadává? Přidejte do rozmíchaných vajec několik kapek stolního oleje. Strouhanka tak bude po obalení řízků lépe držet a při smažení neopadá.
  2. Ochranné brýle na krájení cibule budou od teď vaší nepostradatelnou pomůckou v kuchyni. Nebudou vás už štípat oči při jejím krájení a uplatní se také například při venkovním grilování, kdy ochrání vaše oči před nepříjemným štiplavým kouřem.
  3. Milují vaše děti pudink, ale tak rád se připaluje, že se k jeho uvaření odhodláte jen málokdy? To je přece velká škoda. Před vařením pudinku vymažte hrnec trochou másla a máte po problému. Pudink se už nebude připalovat.
  4. Při práci s tekutinami je dobré, má-li hrnec nálevkou, díky níž můžete řídit směr a tok dané tekutiny. Pokud ji však nemá, nedocenitelnou pomůckou je silikonová snímatelná nálevka, která funguje stejně dobře a dá se umístit na více nádob.
  5. Máte problémy se skladováním česneku a cibule? Využijte docela obyčejnou starou punčochu. Jednotlivé paličky vložte jednoduše do punčochy a oddělte je uzlem. Takto zavěšené vydrží na chladném a suchém místě mnohem déle.
  6. Zdráháte se objevovat možnosti mikrovlnného vaření? Děláte chybu. Má spoustu výhod a hodí se pro všechny možné pokrmy. Je rychlé, snadné a zároveň zdravé. Silikonové nádoby k němu určené neabsorbují pachy ani chutě a ani z nich samých se žádné nedostanou do jídla. 
  7. Milujete křupavé bramboráky, ale stále vám uniká ten zásadní trik? Je to snadné. Přidejte do těsta několik lžiček tvarohu. Díky němu bude upečený bramborák velmi jemný, chutný, a hlavně neodolatelně křupavý.
  8. Uvařit rýži bez připálení nemusí být až tak snadné. Pokud se to stává i vám, vložte na ni ihned po uvaření krajíc chleba. Ten okamžitě vysaje větší část spáleného zápachu.
  9. Stále se vám, ani jako zkušeným hospodyňkám, nedaří správně odhadnout dobu pro dokonalé uvaření vajec? Uvařené vejce ve skořápce položte na rovnou podložku a roztočte jej. Pokud se pomalu otáčí kolem své osy, je uvnitř uvařené. Pokud se kolébá ze strany na stranu, střed vejce je ještě syrový.

Máte rádi luštěniny, ale uvítali byste kratší dobu jejich vaření? Vždy je vařte v neosolené vodě a osolte až po uvaření. Je to zajímavé, ale vaření ve slané vodě trvá podstatně déle.

Veronika Moreira Túmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr neměl podceňovat. I když se nemusí jednat o tak vzácné kusy, jako je...

Čtěte dál
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....