Kuchyně: péče o dřevěná prkénka a vařečky

Kuchyně: péče o dřevěná prkénka a vařečky
zdroj: Shutterstock

Dřevo je kus přírody, který nás doprovází při každodenních činnostech, jako je například vaření. Dřevěné nádobí patří neodmyslitelně do našich kuchyní a dřevěná prkénka, vařečky či obracečky jsou tradičními kousky, bez kterých se neobejdeme. Při správné péči nám mohou dlouho a dobře sloužit, je proto dobré vědět, co jim nesvědčí.

Dřevo, i když například několik let pokácené a řádně vyschlé, reaguje na změnu vlhkosti tím, že buď sesychá, nebo se rozpíná a následkem toho pak mění svůj tvar. Dřevo se tak může kroutit a třeba i prasknout. Mírné prasklinky můžeme vyplnit například včelím voskem, většímu poškození je však lepší předcházet.

Dřevo nebo plast?
Je hygieničtější používat v kuchyni dřevo nebo plast? Otázka, na kterou si většina z nás obvykle špatně odpoví, a tak dáváme přednost plastovému náčiní a nádobí v domnění, že otázku lepší hygieny tak máme vyřešenou. Speciálně při úpravě ovoce, zeleniny nebo masa zůstávají na prkénkách a vařečkách zbytky potravin, které se mohou stát zdroji nebezpečných bakterií. Plast je lépe a snadněji omyvatelný, dřevo má však jinou výhodu. Jako organický materiál umí dřevo lépe bojovat s bakteriemi než nádobí plastové, je-li však dřevo poškozené, rozpraskané nebo má mnohé rýhy od nožů, jeho údržba je složitější, protože bakterie se tu mohou usazovat a udržet snadněji. 

Dřevěná prkénka a vařečky – co jim škodí?
Nepoužívejte prkénka k sekání, bourání či hrubé naklepávání masa, ale jen k tomu, k čemu bylo určeno, tedy krájení potravin. Dřevěné prkénko, vařečky ani jiné náčiní nikdy nedáváme mýt do myčky na nádobí, dlouhodobě působící horká voda a vysoce agresivní chemické čistící prostředky mohou zbavit prkénko ochranné olejové vrstvy a celkově dřevo poškodit. Dřevěnému nádobí a náčiní škodí i vysoká teplota a přímé sluneční záření, neměli bychom je proto skladovat nebo sušit u zdrojů tepla, jako jsou např. radiátory, sporáky nebo trouby. Na prkénko nepokládejte horké hrnce ani pánve, vlivem prudké změny teploty se dřevo může zkroutit a praskat. Prkénka bychom neměli nechávat dlouho zašpiněná od masa, zeleniny a podobně, hned po skončení práce na něm je třeba je omýt a nechat volně doschnout.

Jak pečovat o dřevěná kuchyňská prkénka
Z prkénka odklidíme co nejdříve zbytky jídla, otřeme je vlhkým hadrem se saponátem, krátce opláchneme horkou vodou a lehce osušíme. Prkénko můžeme i snadno desinfikovat, pomocí otření hadříkem namočeným v čerstvé citronové šťávě či bílém octě. To zbaví prkénko i nežádoucích pachů. Po skončení práce a omytí necháváme prkénko volně doschnout, teprve potom uklidíme, kam patří.

Ošetření prkének olejem
K péči o dřevěná prkénka patří i jejich občasné ošetření olejem. Jejich životnost a odolnost tak prodloužíme. Nejlépe se bude hodit lékařský minerální olej, který je zcela bez chuti, nebo jakýkoliv jedlý rostlinný olej. Prkénko jím natřeme důkladně z obou stran a olej necháme dobře vsáknout do druhého dne. Toto ošetření zajistí prkénku ochrannou bariéru proti vlhkosti a oživí i jeho barvy. Vařečky je zase dobré jednou za čas ponořit do horké vody se sodou, zbavíme je tak snáze nečistot.

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vlastní bydlení versus pronájem – co je výhodnější?

Vlastní bydlení versus pronájem – co je výhodnější?

Rozhodnutí, jestli bydlet v pronájmu nebo si koupit vlastní nemovitost, bývá obvykle těžké. Špatné rozhodnutí vám může nezřídka zkomplikovat život i na dlouhou dobu dopředu, a to jistě nikdo z nás nechce....

Čtěte dál
Modré světlo v domácnosti – jeho zdroje a jak ho účinně eliminovat?

Modré světlo v domácnosti – jeho zdroje a jak ho účinně eliminovat?

Vliv světla na náš organismus je nezpochybnitelný, a ať už nás ovlivňuje v pozitivním nebo negativním smyslu slova, není radno ho ignorovat....
Český křišťál a sklo – historie a současnost

Český křišťál a sklo – historie a současnost

Milujete umělecky zpracované sklo a obdivujete lesk křišťálových váz či lustrů? Pak nejste sami. Jejich výroba je skutečné umění a...
Domácí posilovna v malém bytě – jak na to?

Domácí posilovna v malém bytě – jak na to?

Nemáte čas zajít si do posilovny, ale vaše tělo už nějakou dobu volá po zlepšení kondice? Rádi byste si aspoň občas zacvičili a dali...
Co s odstrojeným stromečkem po Vánocích?

Co s odstrojeným stromečkem po Vánocích?

Vánoce jsou zase jednou za námi a ať chceme nebo ne, i tentokrát bude potřeba rozloučit se s největší okrasou bytu a vánoční stromeček...
Lampiony (nejen) na novoročních oslavách

Lampiony (nejen) na novoročních oslavách

Lampiony v sobě mají podmanivé, tajemné kouzlo, kterému zejména děti, ale i my dospělí rádi podléháme. Přinášejí kouzelné světlo, podobně...
5 tipů, jak si poradit s nehodami a jinými těžkostmi během Vánoc

5 tipů, jak si poradit s nehodami a jinými těžkostmi během Vánoc

Vánoce přinášejí rodinnou pohodu, mnohé radosti, duchovní souznění a třeba i bilancování. Během svátečních volných dnů se však mohou...
Vánoční stromeček – jaký vybrat, kam ho letos umístit a co s ním po Vánocích?

Vánoční stromeček – jaký vybrat, kam ho letos umístit a co s ním po Vánocích?

Tradice vánočního stromku sahá až do středověku, kdy se v některých zemích Evropy používaly vánoční stromky jako symbol radosti a oslavy....
Pořádáte doma vánoční večírek? Co zařídit a uspořádat, aby vše proběhlo hladce?

Pořádáte doma vánoční večírek? Co zařídit a uspořádat, aby vše proběhlo hladce?

Do Vánoc už moc času nezbývá a co nevidět tu budou i firemní vánoční večírky či předvánoční posezení. Možná je letos řada na vás, nebo...
Vánoční hvězda – odkud k nám přišla, co symbolizuje a jak o ni pečovat?

Vánoční hvězda – odkud k nám přišla, co symbolizuje a jak o ni pečovat?

Vánoční hvězda je neodmyslitelným symbolem Vánoc, a to nejen u nás. Je oblíbená po celém světě a k jejímu globálnímu rozšíření z Ameriky...
Podzimní úklid – čištění koberců a čalounění

Podzimní úklid – čištění koberců a čalounění

Důsledný podzimní úklid vám může ulehčit při úklidu předvánočním, na který vám mohou zbýt už jen maličkosti a bude tak víc času, například...
Hydroponické pěstování – v čem spočívá a může ho zvládnout i začátečník?

Hydroponické pěstování – v čem spočívá a může ho zvládnout i začátečník?

Hydroponie neboli hydroponické pěstování rostlin je důmyslný způsob pěstování v živném roztoku, který dokáže rostlině dodat vše potřebné,...
Zasklený balkon – výhody, nevýhody a jak jej využít na maximum

Zasklený balkon – výhody, nevýhody a jak jej využít na maximum

Balkón nebo lodžie je ke každému bytu příjemný bonus, ale když si ho necháte ještě navíc zasklít, získáte další celoročně obyvatelný...
Octomilky, rybenky a moli - jak s nimi bojovat?

Octomilky, rybenky a moli - jak s nimi bojovat?

Překvapili vás ve vašem šatníku moli, v koupelně rybenky a v kuchyni v míse ovoce zase octomilky? Tito nezvaní hosté se mohou čas od...
Jak správně uskladňovat podzimní zeleninu a ovoce

Jak správně uskladňovat podzimní zeleninu a ovoce

Podzim je období sklizní, a naši hojnou úrodu ovoce a zeleniny bychom si jistě rádi uchovali co nejdéle. K tomu je však potřeba ji...