Používali jste dodnes citrusové plody jen jako zdroj vitaminu C pro svoje tělo? Tady jsou tipy, jak je využít i jinak a udělat s nimi ve vánočním interiéru parádu. Stačí mít jen dostatek nápadů a citrusů.
Sušené citrusy
Před začátkem tvoření nakrájejte citrusy na cca třímilimetrové plátky, rozložte je na papír a nechte uschnout na suchém a teplém místě. Dávejte pozor, aby se plátky navzájem nedotýkaly. Citrusy nechte takto sušit několik dní.
Vánoční věnec
Pokud patříte k těm, kteří každý rok vyrábějí vánoční věnce, jistě vás sušené citrusy jako vhodná dekorace nepřekvapí. Krásně vypadají v kombinaci se skořicí, navíc je můžete libovolně nastříkat, či posypat barvami či třpytkami.
Ozdoby na stromeček
Je úplně jedno, zda se rozhodnete pro jednotlivé kousky ozdob nebo zvolíte na výrobu časově náročnější vánoční řetěz. V obou případech potřebujete barevnou, nejlépe vánočně laděnou stužku, na kterou citrusy navléknete. Vánoční stromeček tak dostane úplně jiný nádech a rozhodně se odliší od stromků vašich sousedů a známých.
Čerstvé citrusy
Pokud zvolíte variantu dekorace z čerstvých citrusů, počítejte s kratší dobou životnosti.
Věnec z čerstvých citrusů
Připravte si kousek pevnějšího drátku, na který budete napichovat ovoce, mezi které pak přilepíte kousky skořice, či hřebíčku. Dle vlastní fantazie můžete použít i jiné menší předměty, které lze propíchnout nebo přilepit. Na závěr ozdobte pomeranče zbytkem hřebíčku.
Váza s ovocem
Do vázy nakrájejte kousky citrusů, nejlépe mix, aby byla váza zcela zaplněná. Na závěr nalijte vodu. Tato dekorace se hodí nejvíce ke stolování. Pokud ještě po celém stole náhodně, dle své fantazie a místa, rozmístíte zbytek citrusů, docílíte tak nevšední a fresh výzdoby pro váš slavnostní oběd či večeři.
Svícny
Čerstvé pomeranče můžete zbavit dužiny a vložit dovnitř svíčku. Podél okraje přilepte malé kousky hřebíčku a máte tak během chvíle vytvořené netradiční svícny.
Christine Pölderlová