Školní rok je u konce a začíná letní sezóna grilování. Těšíte se?

Školní rok je u konce a začíná letní sezóna grilování. Těšíte se?

O málokteré přípravě jídla můžete říci, že je příjemná a současně i zábavná. Ke grilu navíc pozvete kamarády, přátele a známé, což byste v případě vaření u sporáku nejspíš neudělali. Griluje se maso, zelenina, ovoce. Víte ale, že na grilu toho můžete připravit mnohem více?

Moderní grily reflektují aktuální potřeby uživatelů, tedy seženete přístroje ve všech možných velikostech a cenových relacích a rovněž takové, které splňují požadavky zdravé přípravy jídel.

Grilovací opáčko

Nejspíš už víte, že grily se dají pořídit elektrické, plynové a na dřevěné uhlí. Důležitým parametrem při výběru je také počet strávníků a možnost uskladnění grilu po sezóně. Prodejci vám sice doporučí  speciální obaly, aby gril mohl zůstat na svém místě i přes zimu, ty ale neposkytují stoprocentní ochranu.

Elektrické grily vás omezí přívodem elektřiny, proto jsou vhodné zejména na terasu nebo balkon. Rozehřívají se díky elektrickým spirálám, na kterých leží teflonová deska. Jelikož tuk neskapává do otevřeného ohně, je takové grilování zdravější.

Na velkou terasu se hodí plynový gril. Stejně jako v případě elektrického, i zde oceníte snadnou obslužnost. Stačí pouze zmáčknout tlačítko a gril se rozpálí. Kromě toho se na něm dobře udržuje teplota. V minulosti jim bylo tak trochu vyčítáno, že pokrmům chybí lahodně začouzená chuť, pro kterou je grilování tak oblíbené. To už ale dnes neplatí, protože se do nich vloží dřevěné štěpky, které nahradí dřevěné uhlí, anebo nádoby s vodou a bylinkami, vínem či pivem, jež dodají jídlu nový chuťový rozměr.

Baví vás vlastní grilovací proces vyžadující zkušenosti s udržováním ohně a správné teploty? Pokud ano a jste současně majiteli zahrady, rozhodně si pořiďte gril na dřevěné uhlí. V tomto případě si pohlídejte zejména vnitřní řešení uzpůsobené tak, aby bylo zamezeno stékání šťáv z masa do ohně. 

Dva v jednom

Existují grily, ve kterých můžete kombinovat přímé a nepřímé grilování. Přímý žár využijete, když potřebujete pracovat s vysokou teplotou, například zprudka orestovat steak. Nepřímé grilování je ideální, chcete-li na grilu vařit či péct, protože teplo se rozvádí rovnoměrně, tedy stejný žár přichází shora i zdola.

Co vařit

Základem je gril s poklopem a možností vnitřní úpravy grilovací plochy. Dovnitř pak můžete vložit pizza kámen, který promění gril na správnou kamennou pec a vy se před rodinou či kamarády vytáhnete pizzou ,,jako od Itala“. Do moderního grilu se dají vložit litinové kastroly, pánve nebo hrnce, ve kterých podusíte guláš, uvaříte polévku či usmažíte pro děti palačinky. Dospělým pak na závěr letní hostiny podávejte sladkou tečku třeba v podobě nádherně propečených muffinů.  

Nezbytné doplňky

Napíchnout maso na vidličku a otočit ho může jenom neznalec. Ve vaší grilovací výbavě by se proto měly objevit kleště a lopatka pro shrnutí zeleniny. Možnosti grilování rozšíří jehly vhodné například na špízy nebo keramické tácy, na kterých se dají v grilech na dřevěné uhlí připravovat menší kousky masa, ryby apod. Nezapomeňte, že přístroje je třeba také čistit. Elektrické zvládnete s jemným hadříkem, na ostatní si pořiďte speciální čistící kartáče.

 

 

Text: Emma Hildová

Foto: Outdoorchef, Traeger, Hornbach

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!