Dřevo nebo pelety? Víme, čím topit a ušetřit

Dřevo nebo pelety? Víme, čím topit a ušetřit
zdroj: OPOP

Přemýšlíte, jak vyzrát na vysoké účty za vytápění? Ať už máte zkušenost s kotlem na dřevo nebo zvažujete topení peletami, máme pro vás užitečné srovnání. Vyberte si takový kotel a palivo, které vám bude víc vyhovovat.

Kotle na pevná paliva zažívají nebývalý comeback. Může za to prudký růst cen energií a taky zájem domácností udělat si před zimou dostatečné zásoby paliva, díky kterým budou mít doma pěkně teplo. Nevíte, jaký kotel na tuhá paliva se hodí zrovna do vašeho domu či chalupy? Poradíme vám, podle čeho se při výběru řídit.

Automatický nebo ruční provoz
Nejprve byste si měli upřímně odpovědět na otázku, kolik času a práce chcete vytápění a přípravě paliva věnovat. S tím souvisí také to, jaký má vaše rodina životní styl. Máte prostor sekat dříví a skladovat ho? Jezdíte často mimo domov? Bývají doma děti samy? Jste příznivcem moderních technologií?

Podle svých odpovědí můžete snadno vyhodnotit, zda vaše domácnost využije kotel na dřevo s ručním přikládáním, nebo vyberete raději automatický kotel na pelety, který do značné míry funguje bezobslužně.

Bez přikládání dřeva to nejde
Moderní kotle na dřevo se od svých předchůdců výrazně liší. Nejdokonalejší konstrukční řešení mají takzvané zplynovací kotle, které využívají odtahový ventilátor. „Naše kotle ovládá elektronická řídicí jednotka, která má vlastní displej. Na něm vidíte všechny důležité parametry,“ vysvětluje Roman Boczek z firmy OPOP. „Ani u nejmodernějších kotlů na dřevo se ale nevyhnete ručnímu přikládání paliva,“ upozorňuje.

Peletový kotel pracuje za vás
Naopak kotel na pelety umí fungovat natolik samostatně, že do kotelny téměř nemusíte chodit. Když jednou za pět dnů nasypete do zásobníku pelety, zvládne kotel topit zcela samostatně. Plynule si dopravuje palivo na rošt hořáku a udržuje požadovanou teplotu. „Kromě automatického přikládání převezme kotel také rozdělání ohně a bezpečné zapálení pelet,“ připomíná Roman Boczek. Pokud často cestujete, oceníte také vzdálené ovládání pomocí internetu a dostupné aplikace.

Rozdíl v ceně paliva
Jak už to bývá, za vyšší komfort zaplatíte vyšší cenu. Náklady na roční spotřebu pelet jsou vyšší než nákup palivového dříví. Cena za dřevo se pak liší podle toho, jaký druh kupujete, jak je dřevo staré a zpracované. Rozdílná cenovka je u tvrdého a měkkého dřeva, kulatina stojí méně než seskládané špalíky.

Rozdíl ve skladování paliva
Dřevo a pelety se samozřejmě liší i v dalších vlastnostech, než jsou pořizovací náklady. Pelety vznikají slisováním dřevěných pilin a tak mají jednotný tvar a velikost. Díky tomu s nimi můžete jednodušeji manipulovat. Pelety se prodávají v 15kilogramových pytlích nebo volně sypané. Nemusejí vysychat, a tak jsou rovnou připravené k vytápění. U dřeva si musíte dát pozor, aby vlhkost nejdříve klesla pod 20 procent, a to může trvat i dva roky.

Správný výkon a maximální účinnost
Při výběru konkrétního kotle pak sledujte, jaká je udávaná účinnost a výkon. Pro všechny kotle na tuhá paliva platí, že účinnost má být co nejvyšší, ideálně nad 90 procent. Díky tomu spotřebujete méně paliva, ale na teplotě v domě to nepoznáte.

Pokud jde o výkon kotle, řiďte se projektovou dokumentací, parametry stávajícího kotle nebo se obraťte na montážní firmu. Při výpočtu se bere v potaz nejen velikost domu, ale také jeho staří a tepelné ztráty.

Výrobci nabízejí svoje modely s různými variantami výkonů, aby si vybrali majitelé malých i velkých domů, novostaveb i starších objektů.

Můžete mít obojí
Pokud se stále nemůžete rozhodnout, jestli vybrat dřevo nebo pelety, máme pro vás dobrou zprávu. Nechte si možnost volby a pořiďte si kombinovaný kotel. „V takovém kotli můžete dle libosti střídat oba typy paliva a využívat manuální i automatický režim vytápění,“ dodává Roman Boczek z OPOP.

 

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!