5 otázek a odpovědí na téma topení peletami

5 otázek a odpovědí na téma topení peletami
zdroj: Freepik

Malé válečky plné energie si můžete koupit i pro domácí použití. Zajímá vás, jak se vyrábí a jaké mají výhody? Přečtěte si následující řádky o peletách výborných na topení v automatických kotlích.

Co jsou to pelety?
Pelety se vyrábí procesem zvaným peletizace v lisech za použití tlaku a zvýšené teploty. Výchozím materiálem pro výrobu jsou piliny, hobliny a štěpka, které pocházejí převážně z jehličnatých stromů. Tato surovina se lisuje do podoby dřevěných pelet o průměru 6 mm a délce až 40 mm. Abyste měli jistotu, že nakupujete kvalitní výrobek, dřevěné pelety mají své laboratorní zkoušky a na jejich základě se uděluje certifikace. Pro malé automatické kotle jsou nejlepší pelety ve třídě ENplus A1.

Jsou pelety ekologické?
Dřevní pelety jsou jedním z nejvíce ekologických zdrojů pro vytápění. Pro jejich produkci se využívá odpadní materiál z dřevozpracujícího průmyslu. Pro vaše pohodlí a teplo v domě není pokácen žádný strom navíc. Dřevo a výrobky z něj jsou uhlíkově neutrální. To znamená, že při spalování dřevěných pelet se do ovzduší uvolní maximálně stejné množství oxidu uhličitého, které se během růstu uložilo v kmeni.

Jak se vyrábí pelety?
Dřevní biomasa na produkci pelet se v první řadě vytřídí. Fragmenty do 1 cm putují rovnou do horkovzdušné sušičky. Ty větší se drtí, a pak se také suší. I když se to zdá nelogické, surovina se navlhčí před samotným stlačením. Lépe pak prochází úzkými lisovacími kanály, kde pod tlakem a za zvýšené teploty vznikají drobné pelety na topení. Pro soudržnost nejsou přidaná žádná lepidla, ale přirozeně obsažený lignin. Ten spojí vše v jednu hmotu do úhledných pelet.

Je topení peletami pohodlné?
Zatápění peletami patří mezi nejkomfortnější a nejčistší ze všech pevných paliv. Funguje naprosto stejně jako při použití elektřiny a plynu. Jediným rozdílem je, že jednou za delší čas potřebujete nasypat pelety z pytlů do zásobníku a vysypat popel po spálení zhruba 1 tuny pelet. Automatický kotel se ovládá termostatem. Přes mobilní telefon či tablet můžete na dálku spustit vytápění jak doma, tak i na chatě pomocí aplikace.

Kde koupíte pelety?
Potřebujete nakoupit certifikované dřevěné pelety ENplus A1 se zárukou rychlého doručení ze skladových zásob? E-shop Optimtop.cz nabízí široké spektrum pelet od různých výrobců. Pořídíte si přesně takové, na které máte přesně seřízený váš automatický kotel. Prodej pelet probíhá po paletách, kde jsou uložené pytle o váze 15 kg. Doprava je po celé České republice zdarma.

Autor: Kateřina Špunda
Fotografie: Freepik
 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!