Zdravě, pohodlně i designově: Jak vybrat postel podle vašich potřeb?

Zdravě, pohodlně i designově: Jak vybrat postel podle vašich potřeb?
zdroj: Toa Heftiba, unsplash.com

Nastěhovali jste se do nového a zařizujete byt od píky, nebo se zbavujete staré postele? Ať tak, či onak, výběr správného lůžka je velice důležitý. Pěkný design sice v interiéru zapůsobí, je však potřeba myslet hlavně na zdraví, které podpoří kvalitní matrace. Podle čeho vybírat, aby postel splnila všechny požadavky?

Zaměřte se na parametry

Nakupovat naslepo se mnohdy nevyplácí a postel by mohla být ukázkovým příkladem. Dejte si záležet, aby její rozměryodpovídaly jak prostoru, tak i samotné matraci, pokud ji zrovna kupujete zvlášť. Ta je pro zdravý a pohodlný spáneknejzásadnější, proto byste se měli zaměřit především na tyto její vlastnosti:

  • Délka – matrace by měla být zhruba o 20 cm delší než její uživatel.
  • Výška – optimální výška je 15 cm, na větší zátěž a pevnější rošt je vhodnější vyšší matrace, ze které se zároveň lépe vstává.
  • Šířka – je dost individuální, záleží, kolik místa vám stačí a jaká je celková velikost postele.
  • Nosnost – hmotnost spáče by měla převyšovat alespoň o 5 kg.
  • Materiál – má vliv na prodyšnost a tvrdost.
  • Prodyšnost – čím je matrace prodyšnější, tím je riziko jejího proležení a množení roztočů menší.
  • Tvrdost – ovlivňuje spánek i zdraví páteře. Podle tvrdosti lze matrace dělit na:
    • Měkké – vyrábějí se z latexu či paměťové pěny. Zabraňují otlakům, přizpůsobují se tělu, jsou vhodné pro seniory a lidi s kloubními obtížemi.
    • Středně tvrdé – bývají pružinové či taštičkové, udržují páteř v rovině.
    • Tvrdé – jsou vhodné pro osoby s vyšší váhou, bývají vyztuženy kokosovým vláknem nebo koňskými žíněmi, které jim dodávají vyšší tuhost, prodyšnost, a jsou ideálním řešením pro alergiky.

Roli hraje cena i věk
Je jasné, že tříletému dítěti nebudete pořizovat hned celé dvoulůžkové letiště. Dobře si ale rozmyslete, jak velkou postýlku mu dopřejete. Děti totiž rostou rychle a velice brzy by ji mohly přerůst. Vyplatí se tedy koupit větší postel a zainvestovat tak do budoucnosti, nebo pořídit levnější dětskou a za pár měsíců se do obchodu vydat pro novou?

Pro studentské a první samostatné bydlení budou dostačující válendy, levnější lůžka nebo v poslední době velmi oblíbené postele z palet s položenou matrací. I při výběru lacinější varianty by se však měla upřednostnit kvalita před cenovkou.

Páry se budou dívat především po manželských postelích. Opět je potřeba brát v potaz rozměry, jak samotné postele, tak i prostoru, do něhož má být umístěna. Dvoulůžka se prodávají v různých velikostech, které by při nesprávném výběru nemusely vyhovovat.

Pro seniory a lidi, kteří mají problémy s klouby, jsou ideální ortopedické matrace a vyšší postele, které značně usnadní vstávání.

I na vzhledu záleží
Postel je mimo jiné také výrazným interiérovým prvkem, který je záhodno sladit se zbytkem ložnice. Zvolíte tradiční japonský futon, americký boxspringový design, nebo dáte přednost spíše klasice? Před koupí si také zjistěte dostatečné množství informací o materiálech, z nichž jsou dané modely vyrobeny, a jak o ně pečovat. 

Kateřina Houšková
Copywriter

Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!