Využívat nebo zatracovat služby uklízečky do domácnosti?

Využívat nebo zatracovat služby uklízečky do domácnosti?
zdroj: Shutterstock

Úklidové firmy se předhánějí v nabídkách vysoce kvalitních a profesionálních služeb, které mají zajištovat pečlivě proškolené uklízečky. Vyzdvihují jejich preciznost, rychlost, spolehlivost, dochvilnost a kladný přístup k práci. Přesto u nás ještě není tak docela samozřejmé, pustit si do bytu cizího člověka a svěřit mu každý kout ve vlastní domácnosti. Jsou takové obavy jen přežitkem?

Mít paní na úklid už dávno není výsadou horních deseti tisíc. „Obyčejných“ žen, které využívají služeb placených uklízeček, naopak přibývá, ať už si o tom jejich sousedky či kamarádky myslí cokoliv. Vrátit se pozdě večer po těžkém dnu v práci do čistého, voňavého a pečlivě uklizeného bytu, je pro mnohé vidina dost lákavá k tomu, aby svěřili cizí osobě klíče od domu či bytu a vpustili ji tak do svého soukromí.

Uklízečka do domácnosti – ano nebo ne?
Objednat si uklízečku je ve světě docela běžná věc. Tak jako máte svého zubaře, kadeřnici nebo manikérku, tak můžete mít i svoji uklízečku. Je samozřejmě nutné, aby to byla osoba, které můžete stoprocentně důvěřovat a na kterou se můžete vždy spolehnout. Ideální je, když uklízečka u vás doma pracuje ve chvíli, kdy vy jste například v práci. Určitě by brzy přestalo vyhovovat oběma stranám, pokud byste za svou uklízečkou neustále chodila a kontrolovala její práci. Uklízečka se postará o vaši domácnost a vy se můžete bez obav vrátit do příjemného prostředí svého domova. Velkým bonusem je samozřejmě více vašeho času na rodinu, koníčky, sport a podobně. 

Je nutné hledat uklízečku s pomocí agentury?
Agentura je prostředník, který ručí například za trestní bezúhonnost uklízečky, její spolehlivost a podobně. Na druhou stranu cena za využití této služby přes agenturu je o poznání dražší. Spolehlivou uklízečku si přitom můžete objednat i na vlastní pěst a platit přímo jí za její odvedenou práci. Můžete tak znatelně ušetřit. Na internetu najdete celé seznamy uklízeček, a to i s recenzemi od lidí, kteří již využili jejich služeb. Všechno můžete snadno a rychle domluvit, včetně ceny a osobní návštěvy. Můžete dokonce zjistit, které dámy na úklid jsou přímo z vašeho okolí. Kromě úklidu si takto můžete snadno zařídit i zalévání květin, venčení pejska nebo i žehlení.

Využití úklidových služeb – pro a proti
Jednoznačným PRO je úspora času, úleva díky výpomoci a možnost využívat čas příjemnějším způsobem, než je právě úklid domácnosti. U paní na úklid, které si sjednáte sami, je pak určitě výhodou také osobní domluva všech podmínek, jako je čas, kdy k vám bude paní chodit, kolik času bude na práci mít, čemu přesně se má při úklidu věnovat a co naopak vynechat atd. U agentur se dá oproti tomu považovat za nevýhodu, že mají obvykle stanoven minimální počet hodin na úklid, například čtyři hodiny týdně. Pokud budete chtít méně hodin, bude si agentura pravděpodobně účtovat vyšší sazbu. Nevýhodou může být také nejistota a strach z podstupovaného rizika, kdy zcela cizí osobě svěřujete klíče od bytu či domu a tím i přístup ke svému majetku. Na webových stránkách s nabídkou úklidových služeb jsou však obvykle prověřené pracovnice. Firmy obvykle požadují výpis z trestního rejstříku, osobní data, dále například údaje o trvalém bydlišti či o nejvyšším dosaženém vzdělání.

Co by se nemělo dít, pokud k vám chodí paní na úklid?
Existují úsměvné historky o tom, jak dámy před prvním příchodem své domácí uklízečky poctivě vycídí a uklidí celý byt, aby je daná paní u sousedů nepomluvila. To opravdu není to, co paní na úklid při příchodu k vám očekává a vy se tak můžete dostat do situace, kdy sebe i ji přivedete do nepříjemných rozpaků. Je nutné oprostit se také od přílišných obav nebo dokonce strachu z toho, co si o vás paní pomyslí, když přijde k vám domů a vy tam budete mít nepořádek. Za odstranění toho nepořádku ji přece platíte! Proto se naučte přenechat veškerý úklid na ní. Stejně tak, pokud nebudete spokojeni s její prací, raději ji nedostatky připomínejte, než abyste si zvykli za ni práci dodělávat. Vytvořit si příjemný vztah založený na důvěře a vzájemných sympatiích bude samozřejmě žádoucí, ale to jen za předpokladu upřímné a oboustranné spokojenosti.

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!