KOTLE na tuhá paliva – k jakým změnám a nařízením došlo od začátku září?

KOTLE na tuhá paliva – k jakým změnám a nařízením došlo od začátku září?
zdroj: Shutterstock

Podle zákona o ochraně ovzduší, který nabyl účinnosti od 1. září 2024, je zakázán provoz kotlů na tuhá paliva v obytných objektech, jako jsou rodinné domy, bytové domy a rekreační objekty, pokud tyto kotle nesplňují emisní standardy stanovené v příloze č. 11 této legislativy. Již od 1. září 2022 platí tato regulace pro ostatní neobytné objekty.

1. září 2024 začal platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení, a to nejen v rodinných a bytových domech, ale také stavbách pro rodinnou rekreaci. Vztahuje se na kotle, které nesplňují minimálně 3. třídu dle normy ČSN EN 303-5. Tyto kotle se již téměř dva roky nesmí používat ve všech ostatních než výše uvedených stavbách. 

Zákonná změna od 1. září 2024
Podle zákona o ochraně ovzduší (§ 17 odst. 1 písm. g)) je od 1. září 2024 zakázáno používat:

  • kotle na tuhá paliva 1. a 2. třídy (nejčastěji to jsou kotle na uhlí, případně na dřevo)
  • kotle vyrobené před rokem 2000, kdy se třídy kotlů ještě nestanovovaly
  • a nestandardní kotle vyrobené svépomocí nebo nějak upravené

Třída kotle
Třída kotle je uvedena na výrobním štítku, který se obvykle nachází na zadní straně kotle, nebo v dokumentaci ke kotli, například v návodu k použití. Třídu kotle může jeho majiteli sdělit také pracovník, který zajišťuje pravidelnou kontrolu technického stavu a provozu kotle a má k tomu potřebná oprávnění. Konkrétně již není a nebude možné provozovat staré spalovací stacionární zdroje, jejichž prostřednictvím se ohřívá voda pro teplovodní soustavu ústředního vytápění. Naopak kamna nebo krby, které vytápějí pouze místnost, ve které jsou umístěny, se budou moci používat i nadále.

Povinné a pravidelné kontroly kotlů
Pravidelná kontrola kotle je dle zákona povinná. Provozovatel spalovacího stacionárního zdroje ji musí dle zákona o ochraně ovzduší nechat provést nejméně jednou za tři roky.  Seznam osob odborně způsobilých k provedení pravidelné kontroly technického stavu a provozu kotlů je uveden v databázi Ministerstva životního prostředí ČR. V případě, že provozovatel spalovacího stacionárního zdroje neprovede pravidelně nejméně jednou za tři roky kontrolu technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje, může za tento přestupek dle zákona o ochraně ovzduší dostat pokutu až do výše 20 000 Kč. V případě, že provozovatel stacionárního zdroje provozuje kotel v rozporu se zákonem o ochraně ovzduší, tzn. do 31. srpna 2024 (včetně) nevymění kotel na tuhá paliva za kotel třídy 3 a vyšší, lze mu udělit pokutu až do výše 50 000 Kč.

Neekologické kotle stále v provozu?
Navzdory již platnému zákazu kotlů první a druhé emisní třídy jich v českých domácnostech stále zůstává mnoho v provozu, konkrétně přes 150 tisíc. Těm, kteří neekologické kotle do 1. září nevyměnili a budou je nadále používat, však hrozí pokuta.  Od září budou chodit kontroly a lidem, kteří budou v topné sezoně využívat zastaralé kotle, hrozí pokuta až 50 000 Kč, a to opakovaně. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ale radí městům a obcím, které kontrolují staré kotle, aby braly ohled na majitele domů, kteří si již podali žádost o výměnu nevyhovujícího kotle. 

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!