Nákup přímo od farmářů je stále oblíbenější – jaké má výhody a na co si dát pozor?

Nákup přímo od farmářů je stále oblíbenější – jaké má výhody a na co si dát pozor?
zdroj: Shutterstock

V dnešní době si mnozí uvědomují, že je stále důležitější přemýšlet o tom, odkud pocházejí potraviny, které denně konzumujeme. Podpora lokálních farmářů a českých výrobců potravin má proto mnohem větší dopad, než by se mohlo na první pohled zdát.

V obrovském množství potravin nabízených v regálech a na pultech supermarketů lidé stále více hledají kvalitu. Chtějí ověřené zdroje masa, masných a mléčných výrobků, chtějí ovoce a zeleninu, která sem nebyla dovezena přes půl světa a skutečně obsahuje sobě vlastní vitamíny a živiny.

Jak začít se zdravějším stravováním s výrobky přímo od farmářů?
Nemusíte hned měnit celý svůj způsob nakupování a stravování. Vyberte si jeden způsob, jak podpořit lokální farmáře, například návštěvou farmářského trhu. Postupně můžete přidávat další kroky, jako je nakupování bez obalu nebo hledání lokálních výrobců ve vašem okolí. Pamatujte, že i malé změny mají velký dopad. Podpora lokálních farmářů a výrobců není jen o udržitelnosti, ale také o kvalitě, čerstvosti a budování pevnější komunity. Lokálně pěstované ovoce i zelenina mají vždy čerstvější chuť a vyšší obsah živin. Místní farmáři také preferují zpracování masa beze zbytku, což znamená, že se zvíře využije celé a minimalizuje se odpad. Tím se snižuje množství odřezků, což zabraňuje ekologickému i ekonomickému plýtvání.

Pozor na výrobky se zavádějícím označením
Dnes je na trhu hodně nových i stávajících výrobců, kteří používají označení farmářské, regionální, bio, z farmy, od babičky, od dědečka, dle tradiční receptury a podobně. Zákazník se v tom jen těžko vyzná a mnohdy nemá čas ověřovat si skutečný původ potravin. Tak vzniká prostor pro překupníky. Bohužel mnoho překupníků dnes parazituje na dobré pověsti farmářů a poctivých dodavatelů. Je nutné, aby zákazník kontroloval legislativní označení stánků, prodejců, výrobků a řádně neoznačeným potravinám se raději vyhnul. 

Jak poznat farmářské potraviny
Farmářské produkty hledejte především u farmářů a jejich dodavatelů. Dnešní právní legislativa umožňuje používat při označování potravin obchodní označení, která často nemají s původem daného výrobku nic společného. V obchodech tak často najdete například farmářské sýry nebo klobásy, které jsou vyrobeny s použitím průmyslových technologií a vůbec ne způsobem, jaký by se dal očekávat ve farmářském prostředí. Zákazník je tak v rámci zákona klamán. Při nákupu farmářských produktů je také dobré si ověřit, zdali má farmářský prodejce vlastní farmu, nebo jen firmu s "farmářským" obchodním označením.

Jak si ověřit kvalitu produktů z českých farem?
Jednou z možností, jak si zákazník může ověřit kvalitu českých farem, je jednoduše osobní návštěva farmy. Zákazník tu na vlastní oči uvidí, jak se vyrábí čerstvé mléko či kvalitní farmářský jogurt. Pokud navštívíte svého farmáře, můžete si udělat představu o tom, kolik a které druhy zeleniny je farmář schopen vyprodukovat. Pokud například pěstuje pouze brambory, a přitom prodává patnáct druhů další zeleniny, kterou bere bůhví odkud, už se nejedná o farmářský způsob prodeje. 

Ceny lokálních farmářských produktů
Ceny lokálních a farmářských produktů se často liší v závislosti na sezoně a dodavatelích. Obecně ale můžeme říct, že specializované prodejny nabízejí lokální produkty dražší než velké řetězce, které své ceny mohou snížit díky vysokému odběru a většímu množství prodejních míst. Výhodnější ceny kvalitních potravin však lze nalézt například na specializovaných e-shopech s bohatým sortimentem.

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!