6 rad, jak zbavit povrchy v kuchyni mastnoty: Vystačíte si s tím, co najdete doma

6 rad, jak zbavit povrchy v kuchyni mastnoty: Vystačíte si s tím, co najdete doma
zdroj: shutterstock

Trápí vás mastná místa ve vaší domácnosti, zejména v kuchyni, kde se vzhledem k vaření a přípravě pokrmů nacházejí v těch nejvyšších koncentracích? Nevěste hlavu, přinášíme efektivní řešení, jak dát mastnotě sbohem. Vyrobte si vlastní pomocníky!

Asi každý si dokáže představit o poznání lepší trávení volného času než je čištění spotřebiče, který chceme zbavit přebytečné mastnoty. Abyste ale mohli dát pocitům provinilosti vznikajícím při pohledu na mikrovlnnou troubu nebo tlačítka na sporáku sbohem, je nutné, abyste se naučili zbavit se mastných skvrn rychle a efektivně. Jak na to? Přinášíme několik tipů.

1.Jak očistit mikrovlnku

Pro bezpečné a správné fungování je třeba ventilační prostor mikrovlny pravidelně zbavovat mastnoty. Vezměte si na pomoc ocet. V něm namočte vlhký hadřík, vyždímejte a proveďte očistu vnitřního prostoru mikrovlnné trouby. Můžete to ale provést i takto: misku nebo sklenici naplňte dílem, vody a dílem octa, zavřete a nechte dvě minuty ohřívat. Poté vezměte vlhký hadřík nebo papírové ručníky, otevřete a otřete vnitřek dosucha. 

2. V hlavní roli jedlá soda
Z jedlé sody a vody vytvořte pastu a tu naneste na mastné místo. Nechte chvíli působit, poté omyjte a dočistěte hadříkem namočeným ve směsi octa a vody.

tip redakce ▾
 
Img

Jak se vypořádat se rzí nebo se zrezivělými součástkami bytu či domu?

Rez je postrachem mnoha hospodyněk (a hospodářů). Vzniká vlivem přirozeného procesu oxidace, k němuž dochází v železe, a nevypadá vůbec pěkně. A pokud ji ponecháte bez dozoru, začne...

3. Soda bikarbona si rozumí s peroxidem
Místo vody můžete k vytvoření pasty v kombinaci se sodou použít i peroxid vodíku. Vzniklou směs naneste s pomocí houbičky na mastnotu a otřete. Tento způsob je účinný zejména na místech kolem hořáků, digestoře a tlačítek od sporáku. 

4. Zaprašte ji moukou
Pokud se vám stane nehoda a rozlije se vám olej, nejjednodušší a nejefektivnější rychlou pomoc poskytne mouka: nasypte ji na skvrnu a počkejte, až mastnotu nasaje. Potom očistěte jedním z výše zmíněných způsobů. 

5. I na vnitřek trouby patří ocet
Ocet nedokáže očistit jen vnitřek trouby mikrovlnné, ale i té klasické: Na mastné skvrny nastříkejte ocet a nechce chvíli působit. Po odstranění křupavého povrchu dejte zbytek dolů pomocí jedlé sody. 

6. Na pomoc vezměte žehličku
Pokud se vaše lednice nachází v blízkosti sporáku, je možné, že i na její bok se dostane mastnota z vaření. Chcete-li se jí zbavit, sáhněte po žehličce, přiložte na mastnou skvrnu mokrý ručník a přejíždějte po něm žehličkou (pozor, abyste se nespálili). Tím se z povrchu chladničky uvolní mastnota a zbytek už potom jen dotřete hadrem.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!