Výhody a nevýhody sušičky na prádlo: Obejde se dnes bez ní vůbec domácnost?

Výhody a nevýhody sušičky na prádlo: Obejde se dnes bez ní vůbec domácnost?
zdroj: Shutterstock

Pračka je výborná vymoženost moderní doby a jen málokdo si bez ní dnes dokáže svůj život představit. Zato sušička prádla v našich domácnostech ještě tolik zaběhlá není: jsou lidé, kteří na ni nedají dopustit, jiní zase milují vůni prádla uschlého na čerstvém vzduchu a jen neradi by se jí vzdávali. Jaké jsou výhody a nevýhody sušičky prádla a proč byste si ji (ne)měli pořídit?

Ušetří práci s věšením prádla, oblečení zbaví vlhkosti i prachu a pokud jej vyložíte bezprostředně poté, co bude usušeno, tedy ještě teplé, existuje vysoká pravděpodobnost, že nebudete muset žehlit, protože oním natažením a rozložením se krásně narovná, takže potom bude stačit ho složit a rovnou vložit do skříně. To jsou výhody sušičky, o jejímž pořízení však řada lidí stále váhá. V dnešním článku přinášíme přehled výhod a nevýhod, které by vám mohly rozvažování usnadnit.

Výhody

  • Můžete ji použít kdykoliv. Nezáleží na povětrnostních podmínkách ani teplotě vzduchu. Prádlo můžete do sušičky vložit za jakéhokoliv počasí, vždycky stojí připravena v místnosti, kde ji máte umístěnou. Rozhodit vás v tomto směru může jen výpadek elektriky.
  • Rychle a efektivně. Sušička je přímo vyrobena pro to, aby sušila prádlo. To je její jediný účel. Proto jej plní rychle a efektivně, tedy k vaší největší spokojenosti. Nemusíte praní prádla plánovat podle toho, zda jej budete moci pověsit kvůli dešti, nebo se nebudete muset stresovat s tím, že vám ve vlhké sušárně neuschne. 
  • Snadno vysuší i velké kusy prádla. Zapomeňte na věšení těžkých kusů na šňůru, už se nemusíte stresovat tím, jak pověsíte prostěradlo nebo povlak na peřinu. Jednoduše vložíte do sušičky, zvolíte příslušný program a ona odvede práci za vás. Vy mezitím můžete vařit, vytírat, vysávat nebo jen odpočívat.
  • Úspora času. Současné užívání pračky a sušičky může ušetřit mnoho času, zvláště pokud perete více dávek. Tyto dvě dámy dohromady tvoří velmi výkonný tým: naplníte pračku, jakmile dopere, můžete první várku vložit do sušičky a pračku naládovat várkou další. Vaše oblečení bude připraveno dříve než si dokážete představit.
  • Eliminuje tvorbu plísní. Pokud prádlo sušíte na vzduchu, vlhkost do okolního vzduchu prosakuje a zvlhčuje ho. To může podnítit růst plísní, které ohrožují vaše zdraví. Se sušičkou takové problémy řešit nemusíte, stejně jako skutečnost, že voda z pověšeného prádla může kapat na podlahu a dělat nepořádek. 
  • Úspora energie v zimě. Mokré oblečení v bytě snižuje teplotu, což vede k zvýšení energie potřebné k udržení domova v teple. Pokud ale používáte sušičku, získáte suché oblečení s vynaložením menšího množství energie. 
  • Odstraňuje žmolky. Se sušičkou můžete zapomenout na trable, které způsobí omylem vypraný papírový kapesník – sušička prádla všechno zachytí, stačí potom vysypat a omýt filtr a nemusíte se stresovat vybíráním nevybratelných kousíčků bílého papíru z oblečení. A platí to samozřejmě i pro všechny ostatní žmolky.

Nevýhody

  • Spotřeba energie. V zimě sice v jistém smyslu energii spoří, jinak je ale bohužel nutné poznamenat, že sušičky prádla, napájené elektřinou, spoustu energie spotřebovávají. Užívání sušičky proto výrazně zvyšuje náklady na spotřebu energie, na rozdíl od prádelní šňůry, která oblečení suší zdarma a energii nespotřebovává. 

Sušička prádla: Ano či ne?
Samozřejmě, že úvodní investice do sušičky stojí více než ta do prádelní šňůry, možná také zaplatíte o něco více za elektriku a pokud pořídíte sušičku s menší kapacitou, než má vaše pračka, bude obtížné sladit praní se sušením, protože se vám dovnitř sušičky nevejde celá dávka. Na druhou stranu, pokud si necháte poradit a vyberete vhodný typ zařízení, můžete všechny tyto nevýhody minimalizovat nebo zcela eliminovat a užívat si úspory času i námahy, které sušička do vašeho života bezpochyby přinese.

Kateřina Hájková
photo: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!