Pár dobrých tipů, jak o adventu vyzdobit byt: Řiďte se heslem V jednoduchosti je krása

Pár dobrých tipů, jak o adventu vyzdobit byt: Řiďte se heslem V jednoduchosti je krása
zdroj: Shutterstock

Nejkrásnější období v roce (pro mnohé) je v plném proudu a pokud panikaříte, že jste ještě nestihli vánočně vyzdobit byt, nezoufejte. Máme pro vás pár jednoduchých rad, díky nimž naděláte spoustu parády a ani se u toho nepředřete.

Vánoční atmosféru, která je vytvářena především láskou a pohodou bližních, jež spolu tráví společný čas, dotváří celá řada ikonických předmětů a vůní. Právě jich budeme při adventním zdobení bytu využívat. Jak na to?

1. Větvičky
V jednoduchosti je krása. To se říká a rozhodně to pořád platí. Stejně jako to, že dobrá klasika nikdy nezestárne. Nemusíte vymýšlet nic složitého, abyste do svého bytu vnesli ducha Vánoc. Vůně lesa, jehličí nepatří jen stromečku a adventnímu věnci, ale také větvičkám. Pokud vyrábíte adventní věnec, dejte si pár větviček stranou, pokud nevytváříte, zajděte sesbírat popadané větvičky do lesa nebo si je kupte v zahradnictví. Potom je naaranžujte do sklenky s vodou a ozdobte, čím je libo – ozdobami na stromeček, sušeným ovocem a skořicí zavěšenými na nitce, slaměnými ozdůbkami, poprašte je umělým sněhem nebo nechte jen tak provonět byt a dotvořit kouzelnou vánoční atmosféru.

2. Věnec
Naaranžovat větvičky do sklenice nebo vázičky není nikterak složité, ale vytvořit pěkný adventní věnec, to už trochu kumštu chce. To ale neznamená, že byste se toho měli zaleknout, naopak. Výroba adventního věnce se může stát tou pravou vánoční výzvou. Když si k tomu navíc uvaříte punč nebo svaříte víno, pěkně se u toho zahřejete a nasajete vůni Vánoc. 
Potřebovat budete slaměný základ, větvičky a drátek, kterým je na věnec budete připevňovat. Základ obmotejte větvičkami bohatě tak, aby vůbec nebyl vidět. A potom už začněte zdobit. Čím je libo, podle vkusu a chuti. A takový pěkný adventní věnec nemusí nutně zdobit jenom stůl, ale třeba i dveře – do takového jen nebudete zapichovat svíčky – stačí ho třeba obmotat červenou stuhou a na spodním konci uvázat pěknou velkou mašli. Jak jsme psali výše – v jednoduchosti je krása.

tip redakce ▾
 
Img

Pokračujeme v tvoření aneb vánoční dekorace zvládne vyrobit každý!

V minulém článku jsme vyráběli adventní věnec. Pojďme se nyní posunout o pár dní směrem k Vánocům a připravit se na svátky po svém. Vánoční dekorace, které jsme pro vás nachystali,...

3. Vazba na balkón či za okno
Vyrábějí se dušičkové vazby, vyrobit můžete i domácí vánoční. Stačí sehnat trochu zeminy, nasypat ji do truhlíku, do ní zapíchat větvičky a ty ozdobit, jak se vám líbí – šiškami, perníkovými figurkami, třpytivým řetězem nebo jen bělostným popraškem. Takovou vánoční vazbu můžete postavit na balkon či terasu nebo v podstatě kamkoliv za okno. Nezapomeňte ji čas od času zalít.

4. Světélka kam se podíváš
S vánoční výzdobou jsou neodmyslitelně spjata také různá světélka. To neznamená, že to u vás doma musí vypadat jako v Las Vegas. Ale umně rozmístěná světélka dokáží navodit tu správnou atmosféru a uvést vás do vánoční nálady. A nemusíte se přitom omezovat na to, že jimi ozdobíte balkón nebo stromeček. Můžete je vplést do poliček, navěsit na zeď jako girlandu, poskládat do vitríny se vzácným sklem či porcelánem nebo jimi zvýraznit cokoliv, co chcete, aby na Vánoce vyniklo.

5. Vánoční povlaky a deky
Zima více než kterékoliv jiné období vybízí k bezstarostnému lenošení na pohovce. K tomu se hodí teplá televizní deka na přikrytí a měkoučké polštářky na podepření. A proč byste po celý rok měli využívat stejné kusy? Pořiďte si ryze vánoční a na adventní sezónu je vyměňte s těmi, jež užíváte po zbytek roku. Televizní deka nebo povlaky na polštářky s motivy ladovské zimy vypadají kouzelně, hřejivě a pohádkově. 

6. Červená stuha
Neslouží jen k ozdobení adventního věnce, s rudou stuhou naděláte daleko více parády. Tím spíš, když bude orámována zlatou! Taková stuha umí ozdobit jakýkoliv předmět, kolem nějž ji ovážete. Oživte sklenice, které máte připravené na větvičkovou výzdobu, fotografie v rámečcích nebo fádně vyhlížející květináče. Uvidíte, že rudá stuha dodá vašemu domovu punc svátečnosti. 

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!