Jak skladovat cukroví, aby dlouho vydrželo: Šikovné rady, které se neztratí

Jak skladovat cukroví, aby dlouho vydrželo: Šikovné rady, které se neztratí
zdroj: Shutterstock

Aby bylo vánoční cukroví co nejlahodnější, musí se upéci a promazat s dostatečným předstihem, aby stihlo pěkně změknout. To ale není jediný základ úspěchu. Stěžejní je rovněž chutné cukrovinky odpovídajícím způsobem skladovat. To totiž zaručí, že si uchovají jak chuť, tak i kvalitu. Jak na to?

Pečení cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako zdobení stromečku a balení dárků. Každá hospodyňka má své typické recepty, některé se možná dědí po celé generace a pocházejí od babiček, prababiček či možná ještě dále v rodinné historii. 
Není se proto čemu divit, že na oko stejná linecká kolečka nebo vanilkové rohlíčky chutnají od každé kuchařinky (nebo kuchaře) trochu jinak. Záleží jak na poměrech a množství užitých surovin, tak i na jejich vlastním výběru. Stejně tak jde ale i o to, jak se cukroví skladuje. Protože způsob skladování sám o sobě může chuť a konzistenci významně ovlivnit. 

Co cukroví potřebuje
Nazýváme je sice souhrnně „cukrovím“, pravdou ale je, že se jedná hned o několik druhů více či méně typických cukrovinek, které se liší jak chutí, tak způsobem přípravy. Je tu suché cukroví jako jsou perníčky nebo zázvorky, jsou tu sušenky, potom vanilkové rohlíčky a také druhy, které se promazávají, k nim patří nejen linecká kolečka, ale také ischelské (išelské) dortíčky, ořechy nebo plněné košíčky či marokánky nebo vosí hnízda. Každému druhu svědčí něco jiného, jedno je ale společné všem. Jak to tedy je a co kterému cukroví dopřát, aby se jeho chuť mohla plně rozvinout?

1. Sucho a chlad svědčí všem
Jednu zásadu lze vztáhnout na všechny druhy cukroví. Ať už v plechové dóze, plastové nádobě nebo papírové krabici, cukroví vyžaduje sucho a chlad. To jsou dvě základní ingredience, které každému druhu dodají jeho specifickou chuť. To je základ, bez kterého se vánoční cukrovinky neobejdou. Nezapomeňte jim proto vždy dopřát tyto dva faktory – sucho a chlad. Ideální je tedy suchý a chladný špajz nebo spíž. 

2. Perníčky a zázvorky do krabice
Perníčky a zázvorky nepatří mezi druhy cukroví, u nichž je žádoucí, aby křupaly. To je důvod, proč se pečou jako jedny z prvních. Potřebují dostatek času na změknutí. 
Pokud se bojíte, že do Vánoc změknout nestihnou, můžete mezi cukrovinky vložit kus jablka nebo chleba, který dodá vlhkost nutnou pro změknutí. Cukroví pravidelně kontrolujte a když je to potřeba, vyměňte jablko nebo chléb za čerstvé a nové. Pozor, aby nedošlo ke kontaktu s cukrovím. 
Perníčkům a zázvorkám se také bude lépe měknout v papírové krabici než v plastové uzavíratelné nádobě. Dostane se sem totiž více vzdušné vlhkosti, která jim dovolí změknout. Kromě perníčků a zázvorek to platí i pro pracny a vanilkové rohlíčky.

3. Kokosky a pusinky do papírového sáčku
Nadýchané cukroví z vaječných bílků, jako jsou kokosky nebo pusinky, podobně jako sušenky, vzdušná vlhkost spíše ohrožuje a není jim příliš k dobru. Zde totiž není měknutí žádoucí, je to spíše naopak. Chceme, aby byly sušenky pěkně křupavé, od toho to přeci jsou sušenky. Totéž platí o pusinkách a kokoskách. Od vlhkosti je nejlépe ochrání plechová dóza nebo uzavíratelná plastová nádoba, která je dobře odizoluje od vlhkého venkovního vzduchu.

4. Nepečené a promazávané do plastu a do lednice
Uzavíratelné plastové krabičky sedí také nepečeným druhům cukroví a potom těm, které se promazávají krémy a tudíž podléhají zkáze rychleji než jejich suší příbuzní. To platí jak pro linecká kolečka, tak pro všechny možné dortíčky a košíčky, zkrátka všechny druhy lepené krémem, marmeládou nebo polévané čokoládou. Patří sem i marokánky, vosí hnízda a různé nepečené kuličky. Nezapomeňte je ale vždy před servírováním na nějakou dobu vytáhnout z lednice, aby povolily.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýně na zahradě, pro ozdobu i k využití v kuchyni

Dýně na zahradě, pro ozdobu i k využití v kuchyni

Už od počátku října se v našich zahrádkách objevují zářivě oranžové dýně jako nepominutelná součást podzimní dekorace. Dýně se pojí k původnímu irskému svátku Halloweenu, který se slaví 31. října před...

Čtěte dál
Stavba domu v roce 2022 aneb jak se lidem letos daří zrealizovat sny o vlastním bydlení?

Stavba domu v roce 2022 aneb jak se lidem letos daří zrealizovat sny o vlastním bydlení?

Neplatit už nájem cizím lidem, postavit si vlastní dům a být konečně pány svého životního prostoru. Sen mnoha mladých rodin, který...
Péče o pokojové rostliny v podzimním období

Péče o pokojové rostliny v podzimním období

I na pokojových rostlinách je znát, že příroda se po bujarém období léta chystá k odpočinku, a péče o ně tak bude poněkud jiná. Pěstitelé...
Základní nářadí pro využití v bytě

Základní nářadí pro využití v bytě

I když na místo rodinného domu bydlíte v městském bytě a o vlastní dílně nebo pracovně si můžete jen nechat zdát, přesto se vyplatí...
REZ – kde a proč vzniká, jak se jí zbavit a jak jejímu vzniku účinně předcházet?

REZ – kde a proč vzniká, jak se jí zbavit a jak jejímu vzniku účinně předcházet?

Koroze železných, ocelových a dalších kovových předmětů je nejen estetickým problémem, ale především rizikem pro jejich zachování....
Zdražování energií pokračuje – dá se vůbec ušetřit?

Zdražování energií pokračuje – dá se vůbec ušetřit?

Důsledkům zdražování elektřiny se skutečně nevyhne nikdo z nás, potřebujeme a spotřebováváme ji téměř neustále. Se začátkem topné sezóny...
Co u vás doma není tak čisté, jak si myslíte: Předměty, které denně používáte

Co u vás doma není tak čisté, jak si myslíte: Předměty, které denně používáte

Pokud se u vás doma nacházejí věci nebo zákoutí, která nečistíte správně nebo dostatečně často, mohou otevírat dveře nečistotám a bakteriím,...
Čeká vás stěhování? Tipy, jak efektivně zabalit, ale také vybalit své věci

Čeká vás stěhování? Tipy, jak efektivně zabalit, ale také vybalit své věci

Známé pořekadlo, že je lepší vyhořet než se stěhovat, mají mnozí za jedno z nejpravdivějších. Vskutku na tom něco je. Stěhování může...
Chystáte se do přírody? Poradíme, jak si vyrobit vlastní přírodní repelent!

Chystáte se do přírody? Poradíme, jak si vyrobit vlastní přírodní repelent!

Je doba výletů, pěších túr, procházek do lesů a polehávání u vody, nejvyšší čas zjistit, jak se šetrně, účinně a třeba i udržitelně...
4 domácí čističe, které opravdu fungují: Proč jim dát šanci

4 domácí čističe, které opravdu fungují: Proč jim dát šanci

Není vám lhostejné zdraví planety a snažíte se žít alespoň trochu „zeleně“? Pak jste již možná přehodnotili nutnost používání některých...
7 míst, která jsou ve vašem bytě nejšpinavější: Některá z nich vás překvapí

7 míst, která jsou ve vašem bytě nejšpinavější: Některá z nich vás překvapí

Kdo by nechtěl mít domov jako ze škatulky? Úklid domova může být ale záludnější než se na první pohled zdá. Některá místa se totiž...
Jak šetřit vodou (nejen) v letním období

Jak šetřit vodou (nejen) v letním období

Ve vodě vznikl život, je to jeho cenný zdroj a nejdůležitější složka přírodního prostředí na naší planetě. Ať už jsou to úporná sucha,...
Připravte své bazény na letní sezónu - základní údržba a čištění

Připravte své bazény na letní sezónu - základní údržba a čištění

Léto a prázdniny – to je samozřejmě období spojené především s koupáním. Pokud nejste příznivci koupání v přírodě, pak je pro vás jasnou...
Naučte se neplýtvat energiemi, ušetřit můžete i mimo topnou sezónu!

Naučte se neplýtvat energiemi, ušetřit můžete i mimo topnou sezónu!

Zálohy za elektřinu a plyn se stále plošně zvedají, mnoho domácností už přestalo otálet a bez ostychu zvažuje možnosti, jak využívat...
Jarní servis klimatizace před nástupem léta: Na co pamatovat a co rozhodně nezanedbat

Jarní servis klimatizace před nástupem léta: Na co pamatovat a co rozhodně nezanedbat

Letní období stoupajících teplot se pomalu, ale jistě blíží. Proto přichází čas provést revizi klimatizace, která v horkých dnech funguje...