Jak skladovat cukroví, aby dlouho vydrželo: Šikovné rady, které se neztratí

Jak skladovat cukroví, aby dlouho vydrželo: Šikovné rady, které se neztratí
zdroj: Shutterstock

Aby bylo vánoční cukroví co nejlahodnější, musí se upéci a promazat s dostatečným předstihem, aby stihlo pěkně změknout. To ale není jediný základ úspěchu. Stěžejní je rovněž chutné cukrovinky odpovídajícím způsobem skladovat. To totiž zaručí, že si uchovají jak chuť, tak i kvalitu. Jak na to?

Pečení cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako zdobení stromečku a balení dárků. Každá hospodyňka má své typické recepty, některé se možná dědí po celé generace a pocházejí od babiček, prababiček či možná ještě dále v rodinné historii. 
Není se proto čemu divit, že na oko stejná linecká kolečka nebo vanilkové rohlíčky chutnají od každé kuchařinky (nebo kuchaře) trochu jinak. Záleží jak na poměrech a množství užitých surovin, tak i na jejich vlastním výběru. Stejně tak jde ale i o to, jak se cukroví skladuje. Protože způsob skladování sám o sobě může chuť a konzistenci významně ovlivnit. 

Co cukroví potřebuje
Nazýváme je sice souhrnně „cukrovím“, pravdou ale je, že se jedná hned o několik druhů více či méně typických cukrovinek, které se liší jak chutí, tak způsobem přípravy. Je tu suché cukroví jako jsou perníčky nebo zázvorky, jsou tu sušenky, potom vanilkové rohlíčky a také druhy, které se promazávají, k nim patří nejen linecká kolečka, ale také ischelské (išelské) dortíčky, ořechy nebo plněné košíčky či marokánky nebo vosí hnízda. Každému druhu svědčí něco jiného, jedno je ale společné všem. Jak to tedy je a co kterému cukroví dopřát, aby se jeho chuť mohla plně rozvinout?

1. Sucho a chlad svědčí všem
Jednu zásadu lze vztáhnout na všechny druhy cukroví. Ať už v plechové dóze, plastové nádobě nebo papírové krabici, cukroví vyžaduje sucho a chlad. To jsou dvě základní ingredience, které každému druhu dodají jeho specifickou chuť. To je základ, bez kterého se vánoční cukrovinky neobejdou. Nezapomeňte jim proto vždy dopřát tyto dva faktory – sucho a chlad. Ideální je tedy suchý a chladný špajz nebo spíž. 

2. Perníčky a zázvorky do krabice
Perníčky a zázvorky nepatří mezi druhy cukroví, u nichž je žádoucí, aby křupaly. To je důvod, proč se pečou jako jedny z prvních. Potřebují dostatek času na změknutí. 
Pokud se bojíte, že do Vánoc změknout nestihnou, můžete mezi cukrovinky vložit kus jablka nebo chleba, který dodá vlhkost nutnou pro změknutí. Cukroví pravidelně kontrolujte a když je to potřeba, vyměňte jablko nebo chléb za čerstvé a nové. Pozor, aby nedošlo ke kontaktu s cukrovím. 
Perníčkům a zázvorkám se také bude lépe měknout v papírové krabici než v plastové uzavíratelné nádobě. Dostane se sem totiž více vzdušné vlhkosti, která jim dovolí změknout. Kromě perníčků a zázvorek to platí i pro pracny a vanilkové rohlíčky.

3. Kokosky a pusinky do papírového sáčku
Nadýchané cukroví z vaječných bílků, jako jsou kokosky nebo pusinky, podobně jako sušenky, vzdušná vlhkost spíše ohrožuje a není jim příliš k dobru. Zde totiž není měknutí žádoucí, je to spíše naopak. Chceme, aby byly sušenky pěkně křupavé, od toho to přeci jsou sušenky. Totéž platí o pusinkách a kokoskách. Od vlhkosti je nejlépe ochrání plechová dóza nebo uzavíratelná plastová nádoba, která je dobře odizoluje od vlhkého venkovního vzduchu.

4. Nepečené a promazávané do plastu a do lednice
Uzavíratelné plastové krabičky sedí také nepečeným druhům cukroví a potom těm, které se promazávají krémy a tudíž podléhají zkáze rychleji než jejich suší příbuzní. To platí jak pro linecká kolečka, tak pro všechny možné dortíčky a košíčky, zkrátka všechny druhy lepené krémem, marmeládou nebo polévané čokoládou. Patří sem i marokánky, vosí hnízda a různé nepečené kuličky. Nezapomeňte je ale vždy před servírováním na nějakou dobu vytáhnout z lednice, aby povolily.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vlastní bydlení versus pronájem – co je výhodnější?

Vlastní bydlení versus pronájem – co je výhodnější?

Rozhodnutí, jestli bydlet v pronájmu nebo si koupit vlastní nemovitost, bývá obvykle těžké. Špatné rozhodnutí vám může nezřídka zkomplikovat život i na dlouhou dobu dopředu, a to jistě nikdo z nás nechce....

Čtěte dál
Kuchyně: péče o dřevěná prkénka a vařečky

Kuchyně: péče o dřevěná prkénka a vařečky

Dřevo je kus přírody, který nás doprovází při každodenních činnostech, jako je například vaření. Dřevěné nádobí patří neodmyslitelně...
Modré světlo v domácnosti – jeho zdroje a jak ho účinně eliminovat?

Modré světlo v domácnosti – jeho zdroje a jak ho účinně eliminovat?

Vliv světla na náš organismus je nezpochybnitelný, a ať už nás ovlivňuje v pozitivním nebo negativním smyslu slova, není radno ho ignorovat....
Český křišťál a sklo – historie a současnost

Český křišťál a sklo – historie a současnost

Milujete umělecky zpracované sklo a obdivujete lesk křišťálových váz či lustrů? Pak nejste sami. Jejich výroba je skutečné umění a...
Domácí posilovna v malém bytě – jak na to?

Domácí posilovna v malém bytě – jak na to?

Nemáte čas zajít si do posilovny, ale vaše tělo už nějakou dobu volá po zlepšení kondice? Rádi byste si aspoň občas zacvičili a dali...
Co s odstrojeným stromečkem po Vánocích?

Co s odstrojeným stromečkem po Vánocích?

Vánoce jsou zase jednou za námi a ať chceme nebo ne, i tentokrát bude potřeba rozloučit se s největší okrasou bytu a vánoční stromeček...
Lampiony (nejen) na novoročních oslavách

Lampiony (nejen) na novoročních oslavách

Lampiony v sobě mají podmanivé, tajemné kouzlo, kterému zejména děti, ale i my dospělí rádi podléháme. Přinášejí kouzelné světlo, podobně...
5 tipů, jak si poradit s nehodami a jinými těžkostmi během Vánoc

5 tipů, jak si poradit s nehodami a jinými těžkostmi během Vánoc

Vánoce přinášejí rodinnou pohodu, mnohé radosti, duchovní souznění a třeba i bilancování. Během svátečních volných dnů se však mohou...
Vánoční stromeček – jaký vybrat, kam ho letos umístit a co s ním po Vánocích?

Vánoční stromeček – jaký vybrat, kam ho letos umístit a co s ním po Vánocích?

Tradice vánočního stromku sahá až do středověku, kdy se v některých zemích Evropy používaly vánoční stromky jako symbol radosti a oslavy....
Pořádáte doma vánoční večírek? Co zařídit a uspořádat, aby vše proběhlo hladce?

Pořádáte doma vánoční večírek? Co zařídit a uspořádat, aby vše proběhlo hladce?

Do Vánoc už moc času nezbývá a co nevidět tu budou i firemní vánoční večírky či předvánoční posezení. Možná je letos řada na vás, nebo...
Vánoční hvězda – odkud k nám přišla, co symbolizuje a jak o ni pečovat?

Vánoční hvězda – odkud k nám přišla, co symbolizuje a jak o ni pečovat?

Vánoční hvězda je neodmyslitelným symbolem Vánoc, a to nejen u nás. Je oblíbená po celém světě a k jejímu globálnímu rozšíření z Ameriky...
Podzimní úklid – čištění koberců a čalounění

Podzimní úklid – čištění koberců a čalounění

Důsledný podzimní úklid vám může ulehčit při úklidu předvánočním, na který vám mohou zbýt už jen maličkosti a bude tak víc času, například...
Hydroponické pěstování – v čem spočívá a může ho zvládnout i začátečník?

Hydroponické pěstování – v čem spočívá a může ho zvládnout i začátečník?

Hydroponie neboli hydroponické pěstování rostlin je důmyslný způsob pěstování v živném roztoku, který dokáže rostlině dodat vše potřebné,...
Zasklený balkon – výhody, nevýhody a jak jej využít na maximum

Zasklený balkon – výhody, nevýhody a jak jej využít na maximum

Balkón nebo lodžie je ke každému bytu příjemný bonus, ale když si ho necháte ještě navíc zasklít, získáte další celoročně obyvatelný...
Octomilky, rybenky a moli - jak s nimi bojovat?

Octomilky, rybenky a moli - jak s nimi bojovat?

Překvapili vás ve vašem šatníku moli, v koupelně rybenky a v kuchyni v míse ovoce zase octomilky? Tito nezvaní hosté se mohou čas od...