Jak skladovat cukroví, aby dlouho vydrželo: Šikovné rady, které se neztratí

Jak skladovat cukroví, aby dlouho vydrželo: Šikovné rady, které se neztratí
zdroj: Shutterstock

Aby bylo vánoční cukroví co nejlahodnější, musí se upéci a promazat s dostatečným předstihem, aby stihlo pěkně změknout. To ale není jediný základ úspěchu. Stěžejní je rovněž chutné cukrovinky odpovídajícím způsobem skladovat. To totiž zaručí, že si uchovají jak chuť, tak i kvalitu. Jak na to?

Pečení cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako zdobení stromečku a balení dárků. Každá hospodyňka má své typické recepty, některé se možná dědí po celé generace a pocházejí od babiček, prababiček či možná ještě dále v rodinné historii. 
Není se proto čemu divit, že na oko stejná linecká kolečka nebo vanilkové rohlíčky chutnají od každé kuchařinky (nebo kuchaře) trochu jinak. Záleží jak na poměrech a množství užitých surovin, tak i na jejich vlastním výběru. Stejně tak jde ale i o to, jak se cukroví skladuje. Protože způsob skladování sám o sobě může chuť a konzistenci významně ovlivnit. 

Co cukroví potřebuje
Nazýváme je sice souhrnně „cukrovím“, pravdou ale je, že se jedná hned o několik druhů více či méně typických cukrovinek, které se liší jak chutí, tak způsobem přípravy. Je tu suché cukroví jako jsou perníčky nebo zázvorky, jsou tu sušenky, potom vanilkové rohlíčky a také druhy, které se promazávají, k nim patří nejen linecká kolečka, ale také ischelské (išelské) dortíčky, ořechy nebo plněné košíčky či marokánky nebo vosí hnízda. Každému druhu svědčí něco jiného, jedno je ale společné všem. Jak to tedy je a co kterému cukroví dopřát, aby se jeho chuť mohla plně rozvinout?

1. Sucho a chlad svědčí všem
Jednu zásadu lze vztáhnout na všechny druhy cukroví. Ať už v plechové dóze, plastové nádobě nebo papírové krabici, cukroví vyžaduje sucho a chlad. To jsou dvě základní ingredience, které každému druhu dodají jeho specifickou chuť. To je základ, bez kterého se vánoční cukrovinky neobejdou. Nezapomeňte jim proto vždy dopřát tyto dva faktory – sucho a chlad. Ideální je tedy suchý a chladný špajz nebo spíž. 

2. Perníčky a zázvorky do krabice
Perníčky a zázvorky nepatří mezi druhy cukroví, u nichž je žádoucí, aby křupaly. To je důvod, proč se pečou jako jedny z prvních. Potřebují dostatek času na změknutí. 
Pokud se bojíte, že do Vánoc změknout nestihnou, můžete mezi cukrovinky vložit kus jablka nebo chleba, který dodá vlhkost nutnou pro změknutí. Cukroví pravidelně kontrolujte a když je to potřeba, vyměňte jablko nebo chléb za čerstvé a nové. Pozor, aby nedošlo ke kontaktu s cukrovím. 
Perníčkům a zázvorkám se také bude lépe měknout v papírové krabici než v plastové uzavíratelné nádobě. Dostane se sem totiž více vzdušné vlhkosti, která jim dovolí změknout. Kromě perníčků a zázvorek to platí i pro pracny a vanilkové rohlíčky.

3. Kokosky a pusinky do papírového sáčku
Nadýchané cukroví z vaječných bílků, jako jsou kokosky nebo pusinky, podobně jako sušenky, vzdušná vlhkost spíše ohrožuje a není jim příliš k dobru. Zde totiž není měknutí žádoucí, je to spíše naopak. Chceme, aby byly sušenky pěkně křupavé, od toho to přeci jsou sušenky. Totéž platí o pusinkách a kokoskách. Od vlhkosti je nejlépe ochrání plechová dóza nebo uzavíratelná plastová nádoba, která je dobře odizoluje od vlhkého venkovního vzduchu.

4. Nepečené a promazávané do plastu a do lednice
Uzavíratelné plastové krabičky sedí také nepečeným druhům cukroví a potom těm, které se promazávají krémy a tudíž podléhají zkáze rychleji než jejich suší příbuzní. To platí jak pro linecká kolečka, tak pro všechny možné dortíčky a košíčky, zkrátka všechny druhy lepené krémem, marmeládou nebo polévané čokoládou. Patří sem i marokánky, vosí hnízda a různé nepečené kuličky. Nezapomeňte je ale vždy před servírováním na nějakou dobu vytáhnout z lednice, aby povolily.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vrbové proutí o Velikonocích – pomlázka i krásná jarní dekorace

Vrbové proutí o Velikonocích – pomlázka i krásná jarní dekorace

K velikonočním svátkům neodmyslitelně patří výroba pomlázky. Ruční pletení pomlázky už sice není v rodinách tak rozšířené jako kdysi, přesto se k němu stále spousta lidí vrací a mnozí se snaží tuto tradici...

Čtěte dál
Barvení vajíček pomocí přírodních barev a zdobení přírodními materiály

Barvení vajíček pomocí přírodních barev a zdobení přírodními materiály

Pro barvení přírodními barvami bude určitě nejlepší opatřit si bílá vajíčka. Barvy na nich nejlépe drží, a i přírodní barvy, které...
Váš podrobný plán jarního úklidu abyste se k úklidu nemuseli vracet

Váš podrobný plán jarního úklidu abyste se k úklidu nemuseli vracet

Jaro je tu a s ním do nás vstupuje neodolatelná touha po novém uspořádání, úklidu a čistotě. Pokud nevíte, kde a jak začít, bude dobré...
Připravte si velikonoční okrasné květináče nejen s osením

Připravte si velikonoční okrasné květináče nejen s osením

Přestože zima se stále ještě nevzdává, jaro už o sobě dává vědět víc než dost a k příchodu jara neodmyslitelně patří i tradiční velikonoční...
Dvougenerační bydlení – kdy může fungovat a proč z něho nemít strach?

Dvougenerační bydlení – kdy může fungovat a proč z něho nemít strach?

Žijete ve společné domácnosti se svými rodiči nebo prarodiči? Je to pro vás nesnesitelná situace a zoufale hledáte vlastní bydlení,...
Ocet v domácnosti: Jako čistič zafunguje skvěle, jako dezinfekci jej ale neužívejte

Ocet v domácnosti: Jako čistič zafunguje skvěle, jako dezinfekci jej ale neužívejte

Spoléháte se na ocet jako na dezinfekci a čistič v jednom? Možná byste měli zpozornět, protože ve všech ohledech není tak spolehlivý,...
Tři králové – co víte o této oblíbené tradici?

Tři králové – co víte o této oblíbené tradici?

A z čeho vlastně tato tradice vychází? Stojí za ní samozřejmě biblický příběh. Dne 6. ledna, tedy dvanáct dnů po narození Krista, dorazili...
Co se zbytky balícího papíru či s papírem již použitým?

Co se zbytky balícího papíru či s papírem již použitým?

Velké vánoční nakupování v těchto dnech vrcholí, ti nejsvědomitější možná mají svou nadílku od Ježíška už dokonce i vzorně zabalenou....
Plísně a přílišná vlhkost v bytech a domech – jak s nimi bojovat?

Plísně a přílišná vlhkost v bytech a domech – jak s nimi bojovat?

Zima je zátěžovým obdobím pro nás všechny, ale je krizová také pro vznik nadměrné vlhkosti v našich domovech. Vlhkosti, která je příčinou...
Jak pečovat o komín a proč nezanedbávat kominické kontroly?

Jak pečovat o komín a proč nezanedbávat kominické kontroly?

O komín je nutné pečovat a provádět pravidelné kontroly a revize. Zima a topná sezóna je pochopitelně pro komín zátěží, během něhož...
Víno a jeho tradice v Čechách a na Moravě

Víno a jeho tradice v Čechách a na Moravě

Podzim je období sklizně vinné révy, oslav vinobraní a vinaři českých a moravských oblastí tak mají velmi napilno. Pořádají se zájezdy...
Přípravy na adventní období jsou v plném proudu. Na co nezapomenout?

Přípravy na adventní období jsou v plném proudu. Na co nezapomenout?

Svatomartinské hodování máme za sebou a za dveřmi je advent. Věděli jste, že adventní čas, který nám nyní už klepe na dveře, se dělí...
Jak si i na podzim udržet doma světlo, abychom oddálili nutnost markantního svícení?

Jak si i na podzim udržet doma světlo, abychom oddálili nutnost markantního svícení?

Podzim nás okrádá o denní světlo a velmi brzy halí všechno do tmy. Nedostatek světla pak přispívá k melancholiím, depresím a splínům,...
Dýně na zahradě, pro ozdobu i k využití v kuchyni

Dýně na zahradě, pro ozdobu i k využití v kuchyni

Už od počátku října se v našich zahrádkách objevují zářivě oranžové dýně jako nepominutelná součást podzimní dekorace. Dýně se pojí...
Stavba domu v roce 2022 aneb jak se lidem letos daří zrealizovat sny o vlastním bydlení?

Stavba domu v roce 2022 aneb jak se lidem letos daří zrealizovat sny o vlastním bydlení?

Neplatit už nájem cizím lidem, postavit si vlastní dům a být konečně pány svého životního prostoru. Sen mnoha mladých rodin, který...