Nic nepodtrhne útulnou domácí atmosféru tak, jako vůně právě uvařené kávy. Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nové věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a hledají různé alternativní možnosti. Patříte k nim i vy?
Patříte k milovníkům kávy a váš den se bez ní zkrátka neobejde? Pak rozhodně nejste sami. Co takhle trochu víc zabrousit do světa opravdu dobré kávy a něco se dozvědět o způsobech její přípravy?
Správné skladování kávy
Pokud chcete, aby si vaše káva zachovala svou plnou chuť, doporučuje se ji skladovat ve vzduchotěsných dózách na suchém místě bez přístupu světla a tepla, jinak dojde k jejímu znehodnocení. Ideální volbou jsou vakuové dózy, které nejúčinněji zabraňují oxidaci a tím prodlužují život kávy až o padesát procent.
Jaké jsou kávové trendy posledních let?
Káva je nezbytnou součástí mnoha lidí po celém světě a minulý rok přinesl v kávovém průmyslu několik nových trendů. Patří k nim například káva s reishi, čekanková káva, zdravé kávové alternativy, zelená káva, káva s mléčnými alternativami a také eticky a ekologicky získaná a zpracovaná káva.
Kavárenské způsoby a speciality v přípravě kávy
V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nichž připravují kávu i jinak než v klasickém kávovaru. Se kterými neobvyklými způsoby přípravy kávy se v posledních letech můžeme v kavárnách setkat?Například AeroPress patří k těm nejnovějším metodám, jak udělat dobrou kávu. Tento způsob pochází z USA a příprava je velmi snadná a rychlá. Jde o speciální válec s pístem, díky němuž dojde k přefiltrování kávy přes papírový filtr. Výsledkem je především skvělá chuť kávy. Dalším způsobem je například tzv. French press, který možná používáte i doma. Je to skleněná konvička s pístem a filtrem. Příprava pak probíhá tak, že kávu zalijeme horkou vodou a pomocí pístu oddělíme kávovou sedlinu. French press byl vynalezen už v 19.století a největší popularitu si získat v šedesátých letech dvacátého století ve Francii. K oblíbeným kávovým specialitám pak patří například Cold Brew, což je studená káva, která se připravuje tak, že se káva několik hodin pomalu extrahuje ve studené vodě. Oproti klasické horké kávě má jemnější a méně hořkou chuť, oblíbená je zejména v letním období. Připravovat se dá např. ve zmíněném French pressu, důležitý je správný poměr kávy a vody a také káva namletá spíše nahrubo, aby nebyla příliš kyselá.
Není káva jako káva aneb trendy pro zdraví, a ještě lepší požitek
V posledních letech lidé stále více hledají zdravé alternativy k tradiční kávě. Mnoho kávových specialit proto obsahuje mimo jiné i takové přísady jako jsou alternativní mléka, kolagenové krémy nebo infuze hub a kurkumy, které mají příznivé účinky na trávení, metabolismus a imunitní systém. Například:
Káva s reishi je nový a značně populární kávový trend. Reishi je druh houby, která se používá v tradiční čínské medicíně. Přidání této houby do kávy má mnoho přínosů pro zdraví, jako například zlepšení imunitního systému a snížení stresu. Káva s reishi má také velmi bohatou chuť a aroma.
Čekanková káva se vyrábí z kořene čekanky namísto kávových zrn a může mít mnoho přínosů pro zdraví, jako například snížení hladiny cukru v krvi a zlepšení trávení.
Zelená káva se vyrábí z nepražených kávových zrn, které mají vysoký obsah kyseliny chlorogenové. Tato kyselina má řadu zdravotních výhod, jako například snížení krevního tlaku a podporu hubnutí. Poptávka po zelené kávě jako alternativě k tradiční pražené kávě roste. Kavárny tuto kávu nabízejí jako zdravější alternativu pro své zákazníky.
Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock