Podzim umí být pěkně sychravý, mlhavý, studený i deštivý, a čím dál kratší dny nám pak na psychice ani tělesném zdraví příliš nepřidají. Lahodné teplé nápoje, které nás prohřejí až do morku kostí jsou přesně tím, co v těchto dnech potřebujeme. Čaj, i když v mnoha podobách, je už ale trochu nuda, nemyslíte?
Chladné počasí a nedostatek slunečních paprsků v nás může vyvolávat nepříjemné pocity a zhoršovat nám náladu. Vyzkoušejte proto různé nápoje, které vám zavoní, zalahodí, a hlavně vás dokonale prohřejí.
Smetanové pohlazení s karamelem a jablečnou šťávou
Tento recept patří k malinko náročnějším, ale určitě stojí za vyzkoušení. Dopřejte si toto lahodné a hřejivé pohlazení na duši, v chladných sychravých dnech podzimu tolik potřebné. Budete potřebovat: jeden šálek ohřáté smetany, ¼ šálku ohřáté jablečné šťávy, dva šálky cukru, dvě lžičky másla a tři šálky nízkotučného mléka. A jak na to? Nejprve ohřejete smetanu. Poté v hrnci s dvojitým dnem rozpusťte všechen cukr, pomalu ho přitom šlehejte ručním šlehačem nebo metličkou. Jakmile se všechen cukr promění v karamel, můžete pomalu přidávat teplou jablečnou šťávu. Směs přejde varem, spojí se, poté snižte teplotu a vlijte teplou smetanu. Zašlehejte a přiveďte do bodu varu. Následně přidejte dvě lžičky másla, počkejte až se rozpustí a přilijte i nízkotučné mléko. Horké přelijte do šálků a podávejte.
Chai másala – indický kořeněný mléčný čaj
Můžete se setkat s různými verzemi indického kořeněného mléčného čaje. Pro podzimní dny jde skutečně o příjemnou lahůdku, které do vašeho těla vnese potřebné teplo a povznese náladu. Na jeden litr čaje budete potřebovat jednu lžíci směsi koření "Chai Másala", dvě lžíce hnědého cukru nebo medu, tři sáčky černého čaje a 0,3 litru plnotučného mléka nebo veganské alternativy. Do 0,6 litru vody dáme tři sáčky klasického černého čaje bez příchutě, přidáme 2-3 lžíce přírodního cukru a jednu lžíci směsi koření "Chai Másala". Necháme vše na mírném ohni provařit po dobu šesti minut. Poté přilijeme 0,3 litru plnotučného mléka a přivedeme nápoj opět k varu. Necháme třikrát krátce přejít varem. Čaj scedíme přes jemné sítko a podáváme horký.
Zdravá a lahodná horká čokoláda
Horká čokoláda pro vyznavače zdravého životního stylu? Proč ne. Když použijete kvalitní suroviny, můžete očekávat kvalitní horký nápoj plný sametové chuti. Budeme potřebovat 4 a ½ šálku mandlového mléka, ½ šálku pravého holandského kakaa, 1/3 šálku javorového sirupu, ½ rozpuštěné čokolády 70 %, jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu. V hrnci ohřejeme mandlové mléko, přidáme kakao, javorový sirup a čokoládu nalámanou na kousky. Všechny suroviny smícháme až do momentu, kdy se spojí, a nakonec přidáme vanilkový extrakt. Přelijeme do šálků a podáváme.
Nealkoholický punč se skořicí a badyánem
Tento nápoj můžete s klidným svědomím servírovat i dětem. Budete potřebovat 150 ml pomerančového džusu, 150 ml jablečného džusu, jednu lžíci citronové šťávy, jeden sáček punčového koření, 100 ml vody, jedno jablko, jeden pomeranč, jeden badyán, jednu celou skořici, jeden pomeranč. Do hrnce nalijeme pomerančovou i citronovou šťávu, oba džusy, vodu a vše přivedeme k varu. Pro lepší chuť přidáme badyán a skořici. Jakmile se začne směs vařit, ochutíme ji punčovým kořením. Jablko nakrájíme na malé kousky a pomeranč na plátky. Vše přidáme do hrnce, přikryjeme ho pokličkou a vaříme 10 minut. Hotový punč nalijeme do sklenic a můžeme podávat.
Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock