Investice přehledně: 5 tipů, do čeho se vyplatí investovat

Investice přehledně: 5 tipů, do čeho se vyplatí investovat
zdroj: Pixabay

Doba je nejistá a budoucnost o to víc. Rádi byste zhodnotili své peníze (pro všechny případy), ale tápete, jaký druh investice je pro vás ten pravý? Přečtěte si náš přehled a inspirujte se 5 tipy, do čeho se vyplatí investovat.

1. Nemovitosti
Investice do nemovitosti je vcelku bezpečná a bez rizika. Vyplatí se v případě, že nemovitost pořizujete, i když tu stávající rekonstruujete nebo jakkoliv zkrášlujete a modernizujete. Momentální úrokové sazby hypoték nejsou dvakrát přívětivé, ale z dlouhodobého hlediska je tato investice dobrý nápad, protože vždy může být ještě hůř.

2. Drahé kovy
Investice do drahých kovů je stále oblíbenější formou zhodnocování peněz. Například zlato pořídíte buď virtuálně, nebo fyzicky v podobě cihliček. Investiční zlato můžete nakoupit v autorizovaných obchodech, mincovnách a na e-shopech. Vždy si ale ověřte důvěryhodnost konkrétního podniku. Když se rozhodnete zlato prodat, využijte tytéž portály nebo banky.

3. Akcie
Pořízením akcií získáte podíl ve společnosti. Když si vyberete úspěšný podnik, jeho akcie mohou být drahé, ale pokud roste a daří se mu – bude se dařit i vám (hlavně finančně). Jestliže se vyznáte v nějakém určitém odvětví businessu, můžete koupit levné akcie firem, které teprve začínají a jimž předvídáte zářnou budoucnost. Udělejte si rešerši a zjistěte, jak v minulosti firma prosperovala, jaké možnosti má sektor, ve kterém se firma pohybuje, a pozorujte dění kolem firmy, které může negativně ovlivnit její pověst.

4. Investiční fondy

Investiční fond je nástroj pro kolektivní investice, o které se starají investiční společnosti. Skupina investorů nakoupí podílové listy a společnost vybrané peníze investuje podle předem určené strategie. Každý z podílníků pak získá výtěžek z rozdílu nákupu a prodeje a investiční společnost si odečte poplatky za zprostředkování. Investiční fondy jsou časově neohraničené a vy sami si určíte, jakou částku chcete zrovna investovat.

5. Alternativní investice
Alternativní investice jsou investice do předmětů, které časem nabývají na hodnotě. Investovat tímto způsobem můžete například do archivních vín, automobilových veteránů nebo do umění. Pokud například rozumíte trhu s uměním, máte výhodu při výběru vhodného díla. Jestliže ne, obraťte se na profesionála z oboru nebo galerii. Většinou jde ale o běh na dlouhou trať, který vyžaduje značnou (nejen časovou) investici.

Autor: Creditas
fotografie: Pixabay

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!