4 tipy, jak si zútulníte ložnici

4 tipy, jak si zútulníte ložnici
zdroj: Žaluzie NEVA s.r.o.

Při dekorování bytu většina lidí klade důraz především na společné prostory. Ložnice, kde trávíte i osm hodin denně, se ale mnohdy opomíjí. Prostředí ložnice ovlivňuje kvalitu spánku. Navíc je to místo, kde se ráno probouzíte a které pomáhá určovat vaši náladu po zbytek dne. Vytvořte si ložnici, do které se budete každý večer těšit.

1.   Osvětlení je základ
V interiéru vždy platí, že osvětlení je základ atmosféry. V ložnici to platí dvojnásob, protože světlo, které vnímáme před spaním, ovlivňuje kvalitu našeho spánku, ale i to, s jakou náladou se ráno probudíme. 

V ložnici byste měli volit teplé, nepřímé světlo, které vás uklidní a připraví na odpočinek. K tomu vám poslouží různé designové lampičky, stínidla nebo světelné řetězy, které by měly mít teplotu barvy kolem 2 800–3 300 Kelvinů. K navození atmosféry si můžete večer zapálit i vonnou svíčku, která místnost navíc příjemně provoní. Pokud v noci často chodíte na záchod nebo vstáváte o poznání dříve než váš partner a nechcete ho budit, přidejte osvětlení k zemi. Pomocí LED pásků můžete podlepit postel nebo nábytek.

Kromě osvětlení v ložnici nezapomeňte na odstínění rušivého světla zvenčí, například pouličních lamp nebo světelného smogu ze silnice. K tomu vám nejlépe poslouží předokenní screenové rolety ze speciální nepropustné látky, která místnost úplně zatemní. Oproti venkovnímu stínění z hliníku působí látka hřejivě.

Tip: Pokud můžete, sáhněte po červeném odstínu osvětlení, které stimuluje produkci melatoninu (hormonu spánku) a zkvalitňuje spánek.

2.   Harmonické barvy uklidňují mysl
Barvy hrají v ložnici neméně důležitou roli. Některé odstíny totiž stimulují náš mozek a ovlivňují naši náladu. Pokud byste si ložnici vymalovali například zářivou červenou nebo reflexní oranžovou, klidného spánku se nedočkáte. Bytoví designéři do ložnice obecně doporučují teplé a uklidňující barvy, například béžovou, krémovou nebo hnědou. Ani bílou barvou nic nezkazíte, o to více si ale musíte vyhrát s barevnými detaily nábytku a dekoracemi.

Do ložnice volte teplé barvy, například krémovou, béžovou nebo hnědou.

Společně s výmalbou slaďte do teplých odstínů i nábytek a všechny doplňky včetně lampiček nebo vnitřního stínění, které v dnešní době seženete v nekonečném množství odstínů a látek. Na barvu se dívejte i při výběru screenových rolet, protože při stažení na ně z interiéru uvidíte. U některých látek si můžete zvolit jinou barvu z interiéru a exteriéru, což vám pomůže rolety jednodušeji sladit.

3.   Volte příjemné materiály
Když vejdete do místnosti, měli byste si užít také texturu materiálu. Chlupatý koberec, jemné polštáře nebo pléd stimulují hmat, který se podílí na celkovém pocitu z místnosti. Pečlivě proto vybírejte materiály, ze kterých jsou vyrobeny:

  • polštáře (hedvábí nebo třeba bavlna), 
  • koberce (vlna, kůže, polyester)
  • nebo povlečení (bavlna, hedvábí). 

Nemusíte se omezovat jen na dotek, texturovaný materiál může příjemně působit i na pohled. Na zeď si můžete pověsit například ozdobný koberec nebo lapač snů. Okna můžete ozdobit barevnými závěsy nebo je pouze zastínit screenovými roletami, které mohou mít vzor tkané látky. 

4.   Klid v ložnici
Ložnice je relaxační zóna, kde nemá nic kromě spánku a odpočinku místo. Vyvarujte se proto práci na notebooku v posteli nebo dětského koutku v rohu ložnice. V momentě, kdy vkročíte do ložnice, jde stranou veškerá práce a shon. Je na čase dopřát tělu i hlavě zasloužený oddech.

V ložnici byste měli odpočívat a relaxovat.

Abyste se v ložnici cítili co nejlépe, hned po vstupu si můžete zapálit vonnou svíčku, stáhnout stínění, přikrýt se oblíbenou dekou a projít se třeba po teploučké kožešině.

zdroj: Žaluzie NEVA s.r.o. 
fotografie: Žaluzie NEVA s.r.o. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!