Víno a jeho tradice v Čechách a na Moravě

Víno a jeho tradice v Čechách a na Moravě
zdroj: Shutterstock

Podzim je období sklizně vinné révy, oslav vinobraní a vinaři českých a moravských oblastí tak mají velmi napilno. Pořádají se zájezdy do vinných sklípků a milovníci tohoto moku si tak užívají podzim doslova plnými doušky. V devadesátých letech minulého století se pěstitelé vinné révy u nás po letech útlumu opět zaměřili především na kvalitu, a díky tomu dnes můžeme se svou nabídkou vín směle vykročit do vinařského světa znalců.

V současné době má Česká republika 17 531 hektarů vinic, které přinášejí hrozny v dostatečné kvalitě pro výrobu dobrých vín. Za každou lahví vína však stojí velká dřina a nemalá dávka trpělivosti.

Střípek z historie pěstování vinné révy u nás
Jak to vlastně tenkrát bylo? Roku 892 prý moravský kníže Svatopluk poslal českému knížeti Bořivojovi a jeho ženě Ludmile sud vína k oslavě narození syna. Obdarovaní byli ochutnávkou nadšení, a právě to předznamenalo velkou budoucnost pěstování vinné révy a výroby vína v našich zemích. Od 11. století se pak u nás začínají objevovat první písemné dokumenty o výrobě vína, zejména kláštery si začaly vinnou révu samy pěstovat a stály tak u rozmachu vinařství u nás. Známé je také založení mnoha vinic přímo v Praze i kolem ní, o které se zasadil sám Karel IV.

Sklizeň a výroba vína
V pěstování vinné révy a výrobě vína tak nejsou Češi žádní nováčci. Sklizeň hroznů je pro vinaře tou nejdůležitější událostí a vyvrcholením doby, kdy pečují o vinici, mnohdy dnem i nocí. Sběr a výběr hroznů je pak nanejvýš pečlivý, vinař však musí zároveň určit kdy kterou vinici sklízet. Problém může nastat v případě, kdy téměř všechny odrůdy na viničních tratích dozrají ve stejnou dobu a je potřeba je sklidit všechny a hned. Pomoci může, pokud má vinařství k dispozici více než jeden lis, nebo alespoň chladící místnost, kde je možné sklizené hrozny uchovat. Pečlivě vybrané hrozny se pak vylisují a mošt z nich se čerpá do nerezových tanků nebo dřevěných sudů, kde zraje a kvasí. Pravidelným ochutnáváním z kvasících nádob pak vinař kontroluje zralost vína. Říká se, že během vinobraní mnoho vinařů ve sklepích i spí. Je to opravdu náročné období, kdy si obvykle každý vinař uvědomí, že svou práci dělá především pro radost, daleko víc než pro zisk.

tip redakce ▾
 
Img

Etiketa na vinné lahvi vypovídá o kvalitě moku, který ukrývá. Naučte se v ní číst

Říká se, že pravdu člověk najde ve vínu. Nejprve je ale nutné najít to pravé víno. A abychom toto dokázali, musíme se naučit číst ve vinných etiketách. Právě v nich se totiž skrývá...

Uskladnění vína aneb pořizujeme domácí vinotéku

Tajemství dobrého vína se mimo jiné ukrývá i ve způsobu jeho uskladnění. Ne všichni máme k dispozici vinný sklep, ale za úvahu pak možná stojí vlastní domácí vinotéka. Ostatně se dá říct, že se právě domácí vinotéka už nějakou dobu stává běžnou součástí moderních domácností. Domácí vinotéka může být vestavěna přímo do kuchyňské linky nebo obývací stěny. Volně stojící vinotéky zase můžeme přenášet do jiných místností, dle potřeby. Pokud je pro vás víno spíše sváteční záležitost, ale vinotéku berete i jako sofistikovanou součást interiéru a potěchu pro oko, bude vám zřejmě stačit běžnější typ na cca deset lahví. Pro náročnější jsou samozřejmě na trhu i vinotéky pro větší objem a s výběrem mnoha funkcí navíc. Hodit se bude například výběr několika chladících zón, kdy je každá určená pro jiný typ vína, včetně šampaňského. Domácí vinotéka se tak postará o to, abyste svým hostům podávali víno vždy při správné teplotě.

Správná teplota vína před podáváním
Nemusíte být zrovna znalci, abyste věděli, že bílé víno se podává vychlazené, zatímco červenému vínu svědčí pokojová teplota. S touto poučkou si obvykle většina z nás vystačí. Pokud se ale chcete považovat za fajnšmekra, pak musíte vědět, že každé víno daného druhu musí mít před servírováním nejen správnou teplotu, ale také připravenou správnou sklenici. Jen tyto dvě věci totiž podtrhnou maximální chuť a tím i požitek z vína. 

  • Bílá suchá vína – 9 až 11 stupňů Celsia
  • Růžová vína – 10 až 13 stupňů Celsia
  • Dezertní vína – 8 až 12 stupňů Celsia
  • Plná červená vína – 15 až 18 stupňů Celsia
  • Šumivá vína a šampaňské – 5 až 8 stupňů Celsia

Jak správně servírovat víno
Víno je společenský nápoj, a tak by se k němu mělo i přistupovat. Jeho podávání má svá pravidla. Etiketa nám káže nalévat víno vždy z pravé strany a pochopitelně nejprve ženám. Pokud nalévá víno sám hostitel, měl by svou sklenici naplnit jako poslední. Při degustaci se každý nový druh vína nalévá do nové sklenice, ty se v průběhu podávání různých druhů vín pochopitelně vyměňují a doplňují. Nedopité sklenice se však ze stolu nesbírají, aby měl host dostatek času je dopít a řádně vychutnat.

Veronika Moreira Tůmopvá
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Český křišťál a sklo – historie a současnost

Český křišťál a sklo – historie a současnost

Milujete umělecky zpracované sklo a obdivujete lesk křišťálových váz či lustrů? Pak nejste sami. Jejich výroba je skutečné umění a jejich krása nadčasová. Jestlipak ale víte, že ruční výroba broušeného...

Čtěte dál
Domácí posilovna v malém bytě – jak na to?

Domácí posilovna v malém bytě – jak na to?

Nemáte čas zajít si do posilovny, ale vaše tělo už nějakou dobu volá po zlepšení kondice? Rádi byste si aspoň občas zacvičili a dali...
Co s odstrojeným stromečkem po Vánocích?

Co s odstrojeným stromečkem po Vánocích?

Vánoce jsou zase jednou za námi a ať chceme nebo ne, i tentokrát bude potřeba rozloučit se s největší okrasou bytu a vánoční stromeček...
Lampiony (nejen) na novoročních oslavách

Lampiony (nejen) na novoročních oslavách

Lampiony v sobě mají podmanivé, tajemné kouzlo, kterému zejména děti, ale i my dospělí rádi podléháme. Přinášejí kouzelné světlo, podobně...
5 tipů, jak si poradit s nehodami a jinými těžkostmi během Vánoc

5 tipů, jak si poradit s nehodami a jinými těžkostmi během Vánoc

Vánoce přinášejí rodinnou pohodu, mnohé radosti, duchovní souznění a třeba i bilancování. Během svátečních volných dnů se však mohou...
Vánoční stromeček – jaký vybrat, kam ho letos umístit a co s ním po Vánocích?

Vánoční stromeček – jaký vybrat, kam ho letos umístit a co s ním po Vánocích?

Tradice vánočního stromku sahá až do středověku, kdy se v některých zemích Evropy používaly vánoční stromky jako symbol radosti a oslavy....
Pořádáte doma vánoční večírek? Co zařídit a uspořádat, aby vše proběhlo hladce?

Pořádáte doma vánoční večírek? Co zařídit a uspořádat, aby vše proběhlo hladce?

Do Vánoc už moc času nezbývá a co nevidět tu budou i firemní vánoční večírky či předvánoční posezení. Možná je letos řada na vás, nebo...
Vánoční hvězda – odkud k nám přišla, co symbolizuje a jak o ni pečovat?

Vánoční hvězda – odkud k nám přišla, co symbolizuje a jak o ni pečovat?

Vánoční hvězda je neodmyslitelným symbolem Vánoc, a to nejen u nás. Je oblíbená po celém světě a k jejímu globálnímu rozšíření z Ameriky...
Podzimní úklid – čištění koberců a čalounění

Podzimní úklid – čištění koberců a čalounění

Důsledný podzimní úklid vám může ulehčit při úklidu předvánočním, na který vám mohou zbýt už jen maličkosti a bude tak víc času, například...
Hydroponické pěstování – v čem spočívá a může ho zvládnout i začátečník?

Hydroponické pěstování – v čem spočívá a může ho zvládnout i začátečník?

Hydroponie neboli hydroponické pěstování rostlin je důmyslný způsob pěstování v živném roztoku, který dokáže rostlině dodat vše potřebné,...
Zasklený balkon – výhody, nevýhody a jak jej využít na maximum

Zasklený balkon – výhody, nevýhody a jak jej využít na maximum

Balkón nebo lodžie je ke každému bytu příjemný bonus, ale když si ho necháte ještě navíc zasklít, získáte další celoročně obyvatelný...
Octomilky, rybenky a moli - jak s nimi bojovat?

Octomilky, rybenky a moli - jak s nimi bojovat?

Překvapili vás ve vašem šatníku moli, v koupelně rybenky a v kuchyni v míse ovoce zase octomilky? Tito nezvaní hosté se mohou čas od...
Jak správně uskladňovat podzimní zeleninu a ovoce

Jak správně uskladňovat podzimní zeleninu a ovoce

Podzim je období sklizní, a naši hojnou úrodu ovoce a zeleniny bychom si jistě rádi uchovali co nejdéle. K tomu je však potřeba ji...
Prach v domácnosti – dá se ho jednou provždy zbavit?

Prach v domácnosti – dá se ho jednou provždy zbavit?

Sluneční paprsky zapadajícího slunce dokáží ukázat i to, co běžně nevidíme nebo vidět nechceme. Co je vlastně složením všudypřítomného...
Jak zabezpečit chatu nebo chalupu před odjezdem na dovolenou

Jak zabezpečit chatu nebo chalupu před odjezdem na dovolenou

V období dovolených necháváme své nemovitosti zcela bez dozoru, a proto bychom měli věnovat čas a pozornost prevenci před vloupáním....