Víno a jeho tradice v Čechách a na Moravě

Víno a jeho tradice v Čechách a na Moravě
zdroj: Shutterstock

Podzim je období sklizně vinné révy, oslav vinobraní a vinaři českých a moravských oblastí tak mají velmi napilno. Pořádají se zájezdy do vinných sklípků a milovníci tohoto moku si tak užívají podzim doslova plnými doušky. V devadesátých letech minulého století se pěstitelé vinné révy u nás po letech útlumu opět zaměřili především na kvalitu, a díky tomu dnes můžeme se svou nabídkou vín směle vykročit do vinařského světa znalců.

V současné době má Česká republika 17 531 hektarů vinic, které přinášejí hrozny v dostatečné kvalitě pro výrobu dobrých vín. Za každou lahví vína však stojí velká dřina a nemalá dávka trpělivosti.

Střípek z historie pěstování vinné révy u nás
Jak to vlastně tenkrát bylo? Roku 892 prý moravský kníže Svatopluk poslal českému knížeti Bořivojovi a jeho ženě Ludmile sud vína k oslavě narození syna. Obdarovaní byli ochutnávkou nadšení, a právě to předznamenalo velkou budoucnost pěstování vinné révy a výroby vína v našich zemích. Od 11. století se pak u nás začínají objevovat první písemné dokumenty o výrobě vína, zejména kláštery si začaly vinnou révu samy pěstovat a stály tak u rozmachu vinařství u nás. Známé je také založení mnoha vinic přímo v Praze i kolem ní, o které se zasadil sám Karel IV.

Sklizeň a výroba vína
V pěstování vinné révy a výrobě vína tak nejsou Češi žádní nováčci. Sklizeň hroznů je pro vinaře tou nejdůležitější událostí a vyvrcholením doby, kdy pečují o vinici, mnohdy dnem i nocí. Sběr a výběr hroznů je pak nanejvýš pečlivý, vinař však musí zároveň určit kdy kterou vinici sklízet. Problém může nastat v případě, kdy téměř všechny odrůdy na viničních tratích dozrají ve stejnou dobu a je potřeba je sklidit všechny a hned. Pomoci může, pokud má vinařství k dispozici více než jeden lis, nebo alespoň chladící místnost, kde je možné sklizené hrozny uchovat. Pečlivě vybrané hrozny se pak vylisují a mošt z nich se čerpá do nerezových tanků nebo dřevěných sudů, kde zraje a kvasí. Pravidelným ochutnáváním z kvasících nádob pak vinař kontroluje zralost vína. Říká se, že během vinobraní mnoho vinařů ve sklepích i spí. Je to opravdu náročné období, kdy si obvykle každý vinař uvědomí, že svou práci dělá především pro radost, daleko víc než pro zisk.

tip redakce ▾
 
Img

Etiketa na vinné lahvi vypovídá o kvalitě moku, který ukrývá. Naučte se v ní číst

Říká se, že pravdu člověk najde ve vínu. Nejprve je ale nutné najít to pravé víno. A abychom toto dokázali, musíme se naučit číst ve vinných etiketách. Právě v nich se totiž skrývá...

Uskladnění vína aneb pořizujeme domácí vinotéku

Tajemství dobrého vína se mimo jiné ukrývá i ve způsobu jeho uskladnění. Ne všichni máme k dispozici vinný sklep, ale za úvahu pak možná stojí vlastní domácí vinotéka. Ostatně se dá říct, že se právě domácí vinotéka už nějakou dobu stává běžnou součástí moderních domácností. Domácí vinotéka může být vestavěna přímo do kuchyňské linky nebo obývací stěny. Volně stojící vinotéky zase můžeme přenášet do jiných místností, dle potřeby. Pokud je pro vás víno spíše sváteční záležitost, ale vinotéku berete i jako sofistikovanou součást interiéru a potěchu pro oko, bude vám zřejmě stačit běžnější typ na cca deset lahví. Pro náročnější jsou samozřejmě na trhu i vinotéky pro větší objem a s výběrem mnoha funkcí navíc. Hodit se bude například výběr několika chladících zón, kdy je každá určená pro jiný typ vína, včetně šampaňského. Domácí vinotéka se tak postará o to, abyste svým hostům podávali víno vždy při správné teplotě.

Správná teplota vína před podáváním
Nemusíte být zrovna znalci, abyste věděli, že bílé víno se podává vychlazené, zatímco červenému vínu svědčí pokojová teplota. S touto poučkou si obvykle většina z nás vystačí. Pokud se ale chcete považovat za fajnšmekra, pak musíte vědět, že každé víno daného druhu musí mít před servírováním nejen správnou teplotu, ale také připravenou správnou sklenici. Jen tyto dvě věci totiž podtrhnou maximální chuť a tím i požitek z vína. 

  • Bílá suchá vína – 9 až 11 stupňů Celsia
  • Růžová vína – 10 až 13 stupňů Celsia
  • Dezertní vína – 8 až 12 stupňů Celsia
  • Plná červená vína – 15 až 18 stupňů Celsia
  • Šumivá vína a šampaňské – 5 až 8 stupňů Celsia

Jak správně servírovat víno
Víno je společenský nápoj, a tak by se k němu mělo i přistupovat. Jeho podávání má svá pravidla. Etiketa nám káže nalévat víno vždy z pravé strany a pochopitelně nejprve ženám. Pokud nalévá víno sám hostitel, měl by svou sklenici naplnit jako poslední. Při degustaci se každý nový druh vína nalévá do nové sklenice, ty se v průběhu podávání různých druhů vín pochopitelně vyměňují a doplňují. Nedopité sklenice se však ze stolu nesbírají, aby měl host dostatek času je dopít a řádně vychutnat.

Veronika Moreira Tůmopvá
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vrbové proutí o Velikonocích – pomlázka i krásná jarní dekorace

Vrbové proutí o Velikonocích – pomlázka i krásná jarní dekorace

K velikonočním svátkům neodmyslitelně patří výroba pomlázky. Ruční pletení pomlázky už sice není v rodinách tak rozšířené jako kdysi, přesto se k němu stále spousta lidí vrací a mnozí se snaží tuto tradici...

Čtěte dál
Barvení vajíček pomocí přírodních barev a zdobení přírodními materiály

Barvení vajíček pomocí přírodních barev a zdobení přírodními materiály

Pro barvení přírodními barvami bude určitě nejlepší opatřit si bílá vajíčka. Barvy na nich nejlépe drží, a i přírodní barvy, které...
Váš podrobný plán jarního úklidu abyste se k úklidu nemuseli vracet

Váš podrobný plán jarního úklidu abyste se k úklidu nemuseli vracet

Jaro je tu a s ním do nás vstupuje neodolatelná touha po novém uspořádání, úklidu a čistotě. Pokud nevíte, kde a jak začít, bude dobré...
Připravte si velikonoční okrasné květináče nejen s osením

Připravte si velikonoční okrasné květináče nejen s osením

Přestože zima se stále ještě nevzdává, jaro už o sobě dává vědět víc než dost a k příchodu jara neodmyslitelně patří i tradiční velikonoční...
Dvougenerační bydlení – kdy může fungovat a proč z něho nemít strach?

Dvougenerační bydlení – kdy může fungovat a proč z něho nemít strach?

Žijete ve společné domácnosti se svými rodiči nebo prarodiči? Je to pro vás nesnesitelná situace a zoufale hledáte vlastní bydlení,...
Ocet v domácnosti: Jako čistič zafunguje skvěle, jako dezinfekci jej ale neužívejte

Ocet v domácnosti: Jako čistič zafunguje skvěle, jako dezinfekci jej ale neužívejte

Spoléháte se na ocet jako na dezinfekci a čistič v jednom? Možná byste měli zpozornět, protože ve všech ohledech není tak spolehlivý,...
Tři králové – co víte o této oblíbené tradici?

Tři králové – co víte o této oblíbené tradici?

A z čeho vlastně tato tradice vychází? Stojí za ní samozřejmě biblický příběh. Dne 6. ledna, tedy dvanáct dnů po narození Krista, dorazili...
Co se zbytky balícího papíru či s papírem již použitým?

Co se zbytky balícího papíru či s papírem již použitým?

Velké vánoční nakupování v těchto dnech vrcholí, ti nejsvědomitější možná mají svou nadílku od Ježíška už dokonce i vzorně zabalenou....
Plísně a přílišná vlhkost v bytech a domech – jak s nimi bojovat?

Plísně a přílišná vlhkost v bytech a domech – jak s nimi bojovat?

Zima je zátěžovým obdobím pro nás všechny, ale je krizová také pro vznik nadměrné vlhkosti v našich domovech. Vlhkosti, která je příčinou...
Jak pečovat o komín a proč nezanedbávat kominické kontroly?

Jak pečovat o komín a proč nezanedbávat kominické kontroly?

O komín je nutné pečovat a provádět pravidelné kontroly a revize. Zima a topná sezóna je pochopitelně pro komín zátěží, během něhož...
Přípravy na adventní období jsou v plném proudu. Na co nezapomenout?

Přípravy na adventní období jsou v plném proudu. Na co nezapomenout?

Svatomartinské hodování máme za sebou a za dveřmi je advent. Věděli jste, že adventní čas, který nám nyní už klepe na dveře, se dělí...
Jak si i na podzim udržet doma světlo, abychom oddálili nutnost markantního svícení?

Jak si i na podzim udržet doma světlo, abychom oddálili nutnost markantního svícení?

Podzim nás okrádá o denní světlo a velmi brzy halí všechno do tmy. Nedostatek světla pak přispívá k melancholiím, depresím a splínům,...
Dýně na zahradě, pro ozdobu i k využití v kuchyni

Dýně na zahradě, pro ozdobu i k využití v kuchyni

Už od počátku října se v našich zahrádkách objevují zářivě oranžové dýně jako nepominutelná součást podzimní dekorace. Dýně se pojí...
Stavba domu v roce 2022 aneb jak se lidem letos daří zrealizovat sny o vlastním bydlení?

Stavba domu v roce 2022 aneb jak se lidem letos daří zrealizovat sny o vlastním bydlení?

Neplatit už nájem cizím lidem, postavit si vlastní dům a být konečně pány svého životního prostoru. Sen mnoha mladých rodin, který...
Péče o pokojové rostliny v podzimním období

Péče o pokojové rostliny v podzimním období

I na pokojových rostlinách je znát, že příroda se po bujarém období léta chystá k odpočinku, a péče o ně tak bude poněkud jiná. Pěstitelé...