Kdy začít dítě učit jezdit na kole?

Kdy začít dítě učit jezdit na kole?
zdroj: Unsplash.com

Naučit dítě jezdit na kole je velký krok nejen pro něj, ale i pro samotné rodiče. Jde o oblíbenou zábavu, která dítě učí rovnováhu i celou další řádu pohybových dovedností. A kdy je ten správný čas s učením začít?

Kdy začít?
Neexistuje žádná jasně daná věková hranice. Obecně se dá říci, že už rok až dva poté, co dítě začne chodit, je možné mu cyklistiku začít představovat. Důležité je, aby měla ratolest zpevněné nožičky a ovládala rovnováhu. Malé děti začínají zpravidla s odrážedly a poté s koly s přídavnými kolečky. 

Jak začít?
Do ježdění děti nikdy nenuťte! Zbytečně byste v nich vyvolaly odpor a strach, kterého se pak jen těžko zbavuje. Cyklistika je především zábava a přesně tak byste měli k oblíbenému sportu vy i vaši rošťáci přistupovat. Základem je začít pozvolna a postupně. Malé děti nemusí mít zábrany a do ježdění se pak vrhají doslova po hlavě. Dbejte proto na vybudování jejich stability a koordinace. 

Jaké žihadlo pořídit?
Na začátek můžete zvolit buď tříkolku, kde si dítě osvojí pedály a řídítka, ale nebude se učit stabilitě. Pro budování smyslu pro rovnováhu je pak vhodné odrážedlo. Po přechodu z něj na pořádné kolo se zas cyklista bude muset naučit ovládat šlapání. Pokud by přecházel od tříkolky ke kolu, bude hlavním bodem získání dovednost rovnováhy, k čemuž mu dopomohou přídavná kolečka.

První pořádné kolo!
Velkým krokem je pak pořízení prvního dětského kola. Velikost kola musí být vždy přizpůsobena výšce vaší ratolesti. Nemá smysl kupovat větší kolo, do kterého takzvaně doroste. Jízda na příliš velkém bicyklu by mohla v dítěti vyvolat strach a nechuť do dalšího učení. Malý cyklista by měl dosáhnout nohama na zem a snadno brzdit. Nezapomeňte, že součástí výbavy musí být i cyklistická helma. 

Kde kolo pořídit?
Před pořízením prvního kola doporučujeme návštěvu specializované prodejny. I kdybyste si tam bicykl nakonec nevybrali, zkušený personál by vám měl pomoct s výběrem vhodné výšky, hmotnosti a vybavení. A protože děti rostou jako z vody, můžete kolo po takovém proškolení klidně na vlastní pěst pořídit dětské kolo v bazaru. Dětských kol najdete v bazarech velké množství a hlavně v dobrém stavu, protože děti ze svých kol často vyrostou dřív, než by je stihly opotřebovat. Vy tak významně ušetříte a až dítko povyroste, můžete kolo poslat o dům dál a pořídit zas o kus větší. 

Tip: Kolo z bazaru nechte vždy profesionálně zkontrolovat ve specializovaných servisech. Bezpečnost je v tomto případě na prvním místě.

Zdroj fotografie: Unsplash.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!