Říká se, že pravdu člověk najde ve vínu. Nejprve je ale nutné najít to pravé víno. A abychom toto dokázali, musíme se naučit číst ve vinných etiketách. Právě v nich se totiž skrývá tajemství skutečného charakteru pochoutky uvnitř lahve.
Konzumace vína je již dlouhou dobu součástí historie. Víno hrálo významnou roli při egyptských obřadech i starodávných židovsko-křesťanských tradicích. Hrozny pocházející z francouzského regionu Champagne se zde pěstují už od dob středověkých. Jedna nedávná studie dokonce zjistila, že dnešní Francouzi pijí lahodný mok vyráběný z přímých příbuzných hroznů, jejichž chuť obdivovali jejich předkové asi před 900 lety. Protože tradice výroby vína existuje již tak dlouho, je logické, že zároveň existuje mnoho druhů, z nichž lze vybírat. Tato skutečnost může budit respekt a zastrašit dokonce i ty nejzkušenější milovníky vína. Jak totiž vlastně doopravdy poznáme, co pijeme? O mnohém vypoví právě etiketa.
Jak číst vinné etikety
Pokud přemýšlíte nad tím, jak a kde začít, když se chcete o vínu, jejž chcete vybrat, dozvědět více, vaše první kroky by měly směřovat právě k etiketě na lahvi. Štítky se liší v závislosti na zemi původu: některé obsahují hory informací, jiné jsou poněkud rezervovanější a zaujmou vás jaksi čistším designem. Ten se totiž také výrazně liší druh od druhu – některé štítky propůjčují lahvi staromódnější dojem, jiné jsou o poznání modernější. Přestože může být obtížné to, co jste zjistili, interpretovat, naučit se dešifrovat štítek vám může výrazně usnadnit výběr konkrétní lahve. Čeho si tedy všímat?
Anatomie lahve
Štítky na lahvích poskytují užitečné informace při výběru a ochutnávání vína. Zatímco některé, jako je název, objem a obsah alkoholu, je povinné uvádět ve všech zemích, konkrétní zákony a předpisy se po celém světě liší. Obecně lze ale říci, že většina lahví s vínem má dva štítky - jeden na přední a jeden na zadní straně. To umožňuje výrobcům zjednodušit vzhled přední části láhve a zároveň poskytnout všechny požadované právní informace na její zadní straně. Jaké informace na láhvi můžete najít a jak podle nich určit kvalitu a chuť vína, které ukrývá?
1. Jméno a design
Tento bod je volitelný. Mnoho výrobců ale používá fantastická a elegantně znějící jména, aby na ně přilákali cílovou demografickou skupinu. Pomáhá také rozlišovat značku na předním štítku.
2. Výrobce nebo stáčírna
Toto je povinný požadavek a uvádí, kdo víno vyrobil. Není-li na štítku uvedena žádná značka, je uveden název stáčírny, a proto se považuje za značku. Název může být vyveden ve velkém formátu nebo velmi drobným písmem v horní či dolní části etikety, což je případ mnoha francouzských etiket. Některé americké etikety na víno, které zobrazují pouze název vína, označují značková vína od větších vinařských společností.
3. Oblast
Většina vín nese nějaké zeměpisné označení, které vypovídá o tom, kde byly hrozny pro jejich výrobu získány. Jako příklad zde můžeme uvést oblast Chianti v Toskánsku. Pokud určité víno pochází z konkrétní vinice, bude to uvedeno na kolku nebo umístěno pod označením regionu. Tato vína jsou často považována za rafinovanější, a tedy bývají i dražší než vína z obecné oblasti.
4. Typ odrůdy nebo vína
Odrůda odkazuje na to, jaké hrozny byly pro výrobu moku použity. Například Merlot, Sangiovese nebo CMS Blend (Cabernet, Merlot, Syrah). Zejména u směsí není obvykle uvedeno procento každé použité odrůdy. U vín, která používají názvy odrůd, musí pocházet nejméně 75 % objemu z označeného hroznu a název odrůdy musí být uveden na etiketě s označením původu – to je Zákonem definované a chráněné zeměpisné označení použité k identifikaci, kde hrozny byly pěstovány.
5. Ročník
I když se jedná o volitelný prvek, klasifikace ročníku vypovídá mnohé o kvalitě a druhu vína. „Ročník“ označuje rok, ve kterém byly hrozny sklizeny. Vína, která jsou vícesložková nebo netradiční, bývají považována za méně hodnotná, protože je vinaři „tahají“ z několika ročníků za účelem kontroly chuti.
6. Objem alkoholu
Objem alkoholu je dobrým ukazatelem bohatosti chuti daného vína. Většina komerčně dostupných vín se pohybuje od 7,5 až po 17 %. Zatímco evropské vinařské oblasti umožňují, aby jejich vína nejvyšší kvality měla i pod 13,5 %, ve Spojených státech může být objem alkoholu poměrně vysoký. Vysoce alkoholická vína jsou vyráběna ze zralých hroznů a mají tendenci mít více ovocných příchutí.
7. Oceněná láhev
Ačkoliv to není nutné, tak ocenění lahve potvrzuje, že 100 % hroznů, z nichž je víno vyrobeno, vyrostlo na půdě, kterou deklarované vinařství buď přímo vlastní, nebo alespoň spravuje. To znamená, že se víno pěstovalo, vyrábělo a plnilo do lahví na tomto konkrétním místě. Tento termín vypadá na lahvích od vín z různých zemí takto:
Mis en Bouteille au Château (Francie)
Embotellat a la Propietat (Španělsko)
Imbottigliato all'origine (Itálie)
Erzeugerabfüllung (Německo)
Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock