Aranžování jídla je umění aneb jak z pokrmu vytvořit malé umělecké dílo

Aranžování jídla je umění aneb jak z pokrmu vytvořit malé umělecké dílo
zdroj: Shutterstock

Určitě jste už někdy slyšeli, že se jí nejprve očima a že ten, kdo nezanedbá tento první předpoklad, v konečném důsledku sní i celkově méně pokrmu a nepřejí se. Vypadá to tedy, že zdravému udržování váhy může částečně napomoci i způsob, jímž je jídlo poskládáno na talíři.

Profesionální kuchaři se k pokrmům, když je nandávají na talíř, chovají jako interiérový designér nebo architekt ke stylovým kusům nábytku a dekorací, které se chystají umístit do interiéru nebo exteriéru. Kuchaři využívají vizuální prvky, textury, barvy, vůně a vše vyvažují do jedinečné rovnováhy, aby vytvořili prezentaci, která jejich hosty uchvátí ještě dříve než na první ochutnání, ale na první pohled. Na členy domácnosti nebo hosty, které pozvete na návštěvu, můžete podobným způsobem umně zapůsobit i vy. Inspirujte se našimi radami a využijte jídlo jako prostředek k předvedení starožitného porcelánu nebo servisu po prarodičích. Jak na to?

1 .Začněte nádobím
Po kuchaře je nádobí tím, čím je malířovi malířské plátno. Rozmyslete si proto nejprve, které nádobí použijete, a podle toho zvažujte složení jídla. Neutrální pozadí nabízejí klasické bílé talíře, které elegantně zvýrazní kontrasty jednotlivých složek potravy. Vedle barvy je klíčový také tvar a v neposlední řadě i velikost nádobí. Menší talíř opticky zvětší předkrm, velký talíř na steak, přílohu a zeleninovou oblohu navodí dojem hojnosti a prostornosti. Kulaté potraviny se hodí podávat na čtvercových talířích, což vytváří žádoucí tvarový kontrast. 

2. Experimentujte s barvami
Barva dodává pokrmu kontrast a energii. Jako akcenty se vyplácí přidávat světlé ovoce a zeleninu, jako jsou třeba citrony a červená řepa. Maso a saláty s jasně oranžovým dresingem ozdobte banánovými listy nebo citronovou kůrou. Uměleckou přitažlivost jídla zvýší i práce s doplňkovými barvami – výkřik červené v podobě nadrobno nakrájené chilli papričky, čerstvý zelený koriandr na dhálu z červené čočky, hoblinky černé čokolády na bělostném krému. Oranžové plátky mrkve na sytě zeleném polníčku. Fantazii se meze nekladou!

3. Estetika musí být funkční
Je důležité, aby volba nádobí a způsobu servírování neohrozila chuť jídla a neztížila jeho konzumaci. Vysokánský dort z palačinek může vypadat velmi hezky, což ovšem zcela pomíjí s přihlédnutím k faktu, že způsob, jímž jej může obdarovaný sníst, je více než obtížný, protože když do něj zajede nožem, zbortí se jako domeček z karet… Technika vrstvení je jistě esteticky atraktivní, jen se nesmí přehnat – podobně jako cokoliv dalšího. Vyhněte se také kompozicím, které by mohly vypadat nádherně, ale nezvýraznily by chutě jednotlivých složek. Tedy vrstvěte pouze to, co se i tak dá ochutnávat odděleně, případně, u čeho se jednotlivé chutě doplňují.

4. Nebojte se kontrastu
Stejně jako malíř používá textury k vytvoření hloubky a rozměrů, kulinářští mágové používají ve svých aranžovacích technikách podobnou taktiku, aby ještě více posílili přitažlivost jídla. Na krásně navržených servírovacích prostředcích využívají kontrastní textury jako je třeba hladké pyré s křupavým prvkem nahoře. Dalším způsobem, jak přidat texturní prvek, je přelití kusu masa omáčkou z drobivého sýra.

5. Vytvořte střed zájmu
Určete si už na začátku výrazný vizuální prvek, jehož úkolem bude upoutat pozornost hosta. Jako například malý texturovaný bod uprostřed talíře s jedním velkým kusem ryby. Jedná se o pomyslnou třešničku na dortu – rozhodněte se, co bude onou třešničkou, a následné aranžování posléze přizpůsobte tomu, aby třešnička co nejvíce vynikla. Nebo můžete zvážit přidání výšky vrstvením či stohováním ingrediencí, přičemž zbytek talíře bude rafinovaný a jednoduchý. Chcete-li vytvořit skutečně podmanivé ohnisko, nezapomeňte talíř přeplnit dalšími nepotřebnými prvky, které budou fungovat podobně jako „křoví“. Jen pozor, aby perla mezi nimi vynikla, a ne zanikla.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého. Možná, že svačiny připravujete i sobě a drahé polovičce. Ať tak či...

Čtěte dál
Jak odstranit záhadné skvrny, které se objevily nejen na vašem oblečení?

Jak odstranit záhadné skvrny, které se objevily nejen na vašem oblečení?

Nemáte potuchy, jak se tam dostaly, jediné, co víte, že se jich potřebujete zbavit. Tajemné skvrny na zdi, na koberci či čalounění,...
Udělejte si v bytě či domě jednou pro vždy pořádek. Organizace věcí je jednodušší, než si myslíte.

Udělejte si v bytě či domě jednou pro vždy pořádek. Organizace věcí je jednodušší, než si myslíte.

Omlouváte své bordelářské sklony opakováním rčení, že inteligent se vyzná i v chaosu? Jenže je rozdíl mezi inteligentním chaosem a...
Ve válce proti prachu. Jaké máte možnosti?

Ve válce proti prachu. Jaké máte možnosti?

Prach je náš stálý, i když nezvaný a otravný spolubydlící. Každý může mít své osvědčené fígle, jak se ho jednoduše a na co nejdelší...
Domácí mazlíčci a chlupy: Které metody udrží váš domov co nejvíce bez chlupů?

Domácí mazlíčci a chlupy: Které metody udrží váš domov co nejvíce bez chlupů?

Jsou jako členové rodiny, jejich všudypřítomné chlupy nás ale někdy dostávají k šílenství – jsou na pohovce, posteli, zemi… Zkrátka...
Žaluzie, rolety nebo okenice? Které z nich vás nejlépe ochrání před letními vedry?

Žaluzie, rolety nebo okenice? Které z nich vás nejlépe ochrání před letními vedry?

I když letošní léto rozhodně v Česku nelze označit za tropické, pár parných dnů již za sebou máme a další nás během srpna ještě čekají....
Myslete ekologicky. Praktické rady, jak snížit produkci kuchyňského odpadu

Myslete ekologicky. Praktické rady, jak snížit produkci kuchyňského odpadu

Až budete příště vyhazovat zbytky jídla, zastavte se a krátce se zamyslete, zda by se nedaly ještě nějak využít. Mnohdy daly a docela...
Základní typy sklenic, které by neměly chybět ve vaší domácí výbavě

Základní typy sklenic, které by neměly chybět ve vaší domácí výbavě

Do jaké sklenice nalít víno? Bílé nebo červené? V čem a jak podávat koktejl jako je Margharita nebo Mojito? A jak je to s whisky? Zajímá...
Léto je v plném proudu, teploty stoupají. Jak maximalizovat funkčnost domácího větráku?

Léto je v plném proudu, teploty stoupají. Jak maximalizovat funkčnost domácího větráku?

Jako hlavní letní a prázdninové měsíce s sebou červenec a srpen přinášejí tropické teploty, které nesnáší dobře každý. Ani ti nejzarytější...
5 způsobů, jak se zbavit otravného hmyzu: Nenechte si kazit léto a zatočte s ním jednou provždy

5 způsobů, jak se zbavit otravného hmyzu: Nenechte si kazit léto a zatočte s ním jednou provždy

I když letošní léto nepatří k nejteplejším, pár parných dnů jsme již zažili a hmyzu, který se snaží dostat do našich domů a bytů, se...
Co pořídit dítěti do pokoje, aby rádo a dobře uklízelo?

Co pořídit dítěti do pokoje, aby rádo a dobře uklízelo?

Děti a úklid si obvykle příliš nerozumějí. To ale není důvod, proč byste se jim neměli pokoušet vštěpovat um dobré a účelné organizace...
Vytvořte si pracovní prostředí, které vám poskytne patřičnou kreativitu

Vytvořte si pracovní prostředí, které vám poskytne patřičnou kreativitu

Studie z roku 2010 zjistila, že zaměstnanci, kteří mají kontrolu nad rozvržením svého pracovního prostoru, jsou šťastnější, zdravější...
Pár jednoduchých rad, jak zabránit zamotávání povlečení v bubnové sušičce

Pár jednoduchých rad, jak zabránit zamotávání povlečení v bubnové sušičce

Zamotává se vám v bubnové sušičce povlečení? Poradíme, co s tím! Víme hned o čtyřech způsobech, které vám pomohou zamezit nepříjemným...
Jak vybírat na cestách suvenýry, aby se na ně doma neprášilo?

Jak vybírat na cestách suvenýry, aby se na ně doma neprášilo?

Pokud rádi cestujete, pak jistě potvrdíte, že člověk na dobrodružství, která na dovolených prožil, rád vzpomíná, a to mimo jiné i díky...
Nemáte zahrádku? Nevadí, zeleninu vypěstujete i na balkoně nebo terase

Nemáte zahrádku? Nevadí, zeleninu vypěstujete i na balkoně nebo terase

Bezejmenné zboží z obchodu se chutí nikdy nevyrovná vlastním výpěstkům. Jenže co s tím, když nemáte zahradu a možnost, že byste si...