Aranžování jídla je umění aneb jak z pokrmu vytvořit malé umělecké dílo

Aranžování jídla je umění aneb jak z pokrmu vytvořit malé umělecké dílo
zdroj: Shutterstock

Určitě jste už někdy slyšeli, že se jí nejprve očima a že ten, kdo nezanedbá tento první předpoklad, v konečném důsledku sní i celkově méně pokrmu a nepřejí se. Vypadá to tedy, že zdravému udržování váhy může částečně napomoci i způsob, jímž je jídlo poskládáno na talíři.

Profesionální kuchaři se k pokrmům, když je nandávají na talíř, chovají jako interiérový designér nebo architekt ke stylovým kusům nábytku a dekorací, které se chystají umístit do interiéru nebo exteriéru. Kuchaři využívají vizuální prvky, textury, barvy, vůně a vše vyvažují do jedinečné rovnováhy, aby vytvořili prezentaci, která jejich hosty uchvátí ještě dříve než na první ochutnání, ale na první pohled. Na členy domácnosti nebo hosty, které pozvete na návštěvu, můžete podobným způsobem umně zapůsobit i vy. Inspirujte se našimi radami a využijte jídlo jako prostředek k předvedení starožitného porcelánu nebo servisu po prarodičích. Jak na to?

1 .Začněte nádobím
Po kuchaře je nádobí tím, čím je malířovi malířské plátno. Rozmyslete si proto nejprve, které nádobí použijete, a podle toho zvažujte složení jídla. Neutrální pozadí nabízejí klasické bílé talíře, které elegantně zvýrazní kontrasty jednotlivých složek potravy. Vedle barvy je klíčový také tvar a v neposlední řadě i velikost nádobí. Menší talíř opticky zvětší předkrm, velký talíř na steak, přílohu a zeleninovou oblohu navodí dojem hojnosti a prostornosti. Kulaté potraviny se hodí podávat na čtvercových talířích, což vytváří žádoucí tvarový kontrast. 

2. Experimentujte s barvami
Barva dodává pokrmu kontrast a energii. Jako akcenty se vyplácí přidávat světlé ovoce a zeleninu, jako jsou třeba citrony a červená řepa. Maso a saláty s jasně oranžovým dresingem ozdobte banánovými listy nebo citronovou kůrou. Uměleckou přitažlivost jídla zvýší i práce s doplňkovými barvami – výkřik červené v podobě nadrobno nakrájené chilli papričky, čerstvý zelený koriandr na dhálu z červené čočky, hoblinky černé čokolády na bělostném krému. Oranžové plátky mrkve na sytě zeleném polníčku. Fantazii se meze nekladou!

3. Estetika musí být funkční
Je důležité, aby volba nádobí a způsobu servírování neohrozila chuť jídla a neztížila jeho konzumaci. Vysokánský dort z palačinek může vypadat velmi hezky, což ovšem zcela pomíjí s přihlédnutím k faktu, že způsob, jímž jej může obdarovaný sníst, je více než obtížný, protože když do něj zajede nožem, zbortí se jako domeček z karet… Technika vrstvení je jistě esteticky atraktivní, jen se nesmí přehnat – podobně jako cokoliv dalšího. Vyhněte se také kompozicím, které by mohly vypadat nádherně, ale nezvýraznily by chutě jednotlivých složek. Tedy vrstvěte pouze to, co se i tak dá ochutnávat odděleně, případně, u čeho se jednotlivé chutě doplňují.

4. Nebojte se kontrastu
Stejně jako malíř používá textury k vytvoření hloubky a rozměrů, kulinářští mágové používají ve svých aranžovacích technikách podobnou taktiku, aby ještě více posílili přitažlivost jídla. Na krásně navržených servírovacích prostředcích využívají kontrastní textury jako je třeba hladké pyré s křupavým prvkem nahoře. Dalším způsobem, jak přidat texturní prvek, je přelití kusu masa omáčkou z drobivého sýra.

5. Vytvořte střed zájmu
Určete si už na začátku výrazný vizuální prvek, jehož úkolem bude upoutat pozornost hosta. Jako například malý texturovaný bod uprostřed talíře s jedním velkým kusem ryby. Jedná se o pomyslnou třešničku na dortu – rozhodněte se, co bude onou třešničkou, a následné aranžování posléze přizpůsobte tomu, aby třešnička co nejvíce vynikla. Nebo můžete zvážit přidání výšky vrstvením či stohováním ingrediencí, přičemž zbytek talíře bude rafinovaný a jednoduchý. Chcete-li vytvořit skutečně podmanivé ohnisko, nezapomeňte talíř přeplnit dalšími nepotřebnými prvky, které budou fungovat podobně jako „křoví“. Jen pozor, aby perla mezi nimi vynikla, a ne zanikla.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Podlahové topení – co je dobré vědět, pokud o něm uvažujete?

Podlahové topení – co je dobré vědět, pokud o něm uvažujete?

Existuje několik způsobů efektivního vytápění, k těm nejmodernějším patří v současné době vytápění podlahové. To bývá instalováno převážně v novostavbách, lidé se pro ně rozhodují ale i při rekonstrukcích...

Čtěte dál
10 věcí, které byste měli v bytě připravit a zkontrolovat před příchodem miminka

10 věcí, které byste měli v bytě připravit a zkontrolovat před příchodem miminka

Čekáte miminko? Pak jistě žijete přípravami na jeho příchod. Dítě v rodině, a zvláště pak to první, znamená nejen štěstí a radost,...
Lahvičky od parfémů nevyhazujte, dají se využít zajímavými způsoby

Lahvičky od parfémů nevyhazujte, dají se využít zajímavými způsoby

Staré flakony od parfémů nebo kolínské často končí v koši nebo v kontejneru na recyklaci skla. To je škoda, protože je lze velmi snadno...
Afrikány a muškáty v našich zahradách – výsadba a požadavky na pěstování

Afrikány a muškáty v našich zahradách – výsadba a požadavky na pěstování

Afrikány a muškáty jsou jedny z nejoblíbenějších květin v českých zahradách. Kdy je vysít a jak se o ně následně starat, abychom si...
Speciál o klíčení – co, kde a jak klíčit a proč zařadit klíčky do našeho jídelníčku

Speciál o klíčení – co, kde a jak klíčit a proč zařadit klíčky do našeho jídelníčku

Suché a nepoškozené semínko může u některých druhů rostlin spát i několik let. Za správných podmínek v něm však jako časovaná bomba...
Trendy v interiérovém designu pro rok 2023 – co se bude “nosit“ dle světových designerů?

Trendy v interiérovém designu pro rok 2023 – co se bude “nosit“ dle světových designerů?

Chystáte se měnit interiér a zajímá vás, co bude tento rok nejvíc trendy a k jakým změnám bude docházet na poli interiérového designu?...
Pásky, bodovky a další tipy osvětlení do domácnosti

Pásky, bodovky a další tipy osvětlení do domácnosti

Nad výběrem osvětlení do domu či do bytu je třeba trochu zapřemýšlet. Světlo bude jiné v ložnici či v kuchyni, jeho potřeba je individuální,...
5 nápadů, jak vyzdobit obývací pokoj recyklovanými materiály

5 nápadů, jak vyzdobit obývací pokoj recyklovanými materiály

Kouzlo recyklace spočívá v možnosti znovu použít nevyužívané předměty. Dá se tedy říci, že vše, co doma máte a nevyužíváte, se může...
Trendy interiérových designů pro rok 2023

Trendy interiérových designů pro rok 2023

Svět interiérových designů se neustále mění. Ještě před pár lety jim vládly šedobílé kombinace a minimalistický skandinávský styl,...
Barevné trendy, které vás inspirují: Co sluší kuchyni, obýváku nebo ložnici

Barevné trendy, které vás inspirují: Co sluší kuchyni, obýváku nebo ložnici

Konkrétní možnosti budou vždy záviset na místnosti, kterou chcete vymalovat, a na vašem vlastním vkusu. Faktem ale je, že existují...
Jedlé dárky, které můžete vyrobit: Drobnosti, které potěší

Jedlé dárky, které můžete vyrobit: Drobnosti, které potěší

Advent je v plném proudu a spolu s ním i přípravy na Vánoce, na čas, který trávíme se svými nejbližšími, na dobu, na níž se mnohdy...
Nápaditá vánoční výzdoba z věcí, které obvykle vyhazujete

Nápaditá vánoční výzdoba z věcí, které obvykle vyhazujete

K výrobě vánočních dekorací můžete využít vskutku i řadu věcí, které obvykle bez dalšího využití končí v popelnici, díky jednoduchému...
Základní bezpečnostní zásady pro klidné Vánoce a konec roku bez úrazu

Základní bezpečnostní zásady pro klidné Vánoce a konec roku bez úrazu

Vánoce a konec roku – to je sice nejkrásnější období, na které se všichni těšíme, na druhou stranu je to však zároveň doba zvýšeného...
Betonová stěrka – oblíbený trend do každého interiéru

Betonová stěrka – oblíbený trend do každého interiéru

Betonová dekorační stěrka se hodí jako moderní prvek do každého interiéru, skvěle se doplňuje například se dřevem. Jde o velmi oblíbený...
Halloweenská výzdoba nejen pro otrlé

Halloweenská výzdoba nejen pro otrlé

Přestože u nás na Halloweena ještě nechodí děti v děsivých kostýmech na koledu k sousedům, všechno ostatní se těší stále větší oblibě,...