Aranžování jídla je umění aneb jak z pokrmu vytvořit malé umělecké dílo

Aranžování jídla je umění aneb jak z pokrmu vytvořit malé umělecké dílo
zdroj: Shutterstock

Určitě jste už někdy slyšeli, že se jí nejprve očima a že ten, kdo nezanedbá tento první předpoklad, v konečném důsledku sní i celkově méně pokrmu a nepřejí se. Vypadá to tedy, že zdravému udržování váhy může částečně napomoci i způsob, jímž je jídlo poskládáno na talíři.

Profesionální kuchaři se k pokrmům, když je nandávají na talíř, chovají jako interiérový designér nebo architekt ke stylovým kusům nábytku a dekorací, které se chystají umístit do interiéru nebo exteriéru. Kuchaři využívají vizuální prvky, textury, barvy, vůně a vše vyvažují do jedinečné rovnováhy, aby vytvořili prezentaci, která jejich hosty uchvátí ještě dříve než na první ochutnání, ale na první pohled. Na členy domácnosti nebo hosty, které pozvete na návštěvu, můžete podobným způsobem umně zapůsobit i vy. Inspirujte se našimi radami a využijte jídlo jako prostředek k předvedení starožitného porcelánu nebo servisu po prarodičích. Jak na to?

1 .Začněte nádobím
Po kuchaře je nádobí tím, čím je malířovi malířské plátno. Rozmyslete si proto nejprve, které nádobí použijete, a podle toho zvažujte složení jídla. Neutrální pozadí nabízejí klasické bílé talíře, které elegantně zvýrazní kontrasty jednotlivých složek potravy. Vedle barvy je klíčový také tvar a v neposlední řadě i velikost nádobí. Menší talíř opticky zvětší předkrm, velký talíř na steak, přílohu a zeleninovou oblohu navodí dojem hojnosti a prostornosti. Kulaté potraviny se hodí podávat na čtvercových talířích, což vytváří žádoucí tvarový kontrast. 

2. Experimentujte s barvami
Barva dodává pokrmu kontrast a energii. Jako akcenty se vyplácí přidávat světlé ovoce a zeleninu, jako jsou třeba citrony a červená řepa. Maso a saláty s jasně oranžovým dresingem ozdobte banánovými listy nebo citronovou kůrou. Uměleckou přitažlivost jídla zvýší i práce s doplňkovými barvami – výkřik červené v podobě nadrobno nakrájené chilli papričky, čerstvý zelený koriandr na dhálu z červené čočky, hoblinky černé čokolády na bělostném krému. Oranžové plátky mrkve na sytě zeleném polníčku. Fantazii se meze nekladou!

3. Estetika musí být funkční
Je důležité, aby volba nádobí a způsobu servírování neohrozila chuť jídla a neztížila jeho konzumaci. Vysokánský dort z palačinek může vypadat velmi hezky, což ovšem zcela pomíjí s přihlédnutím k faktu, že způsob, jímž jej může obdarovaný sníst, je více než obtížný, protože když do něj zajede nožem, zbortí se jako domeček z karet… Technika vrstvení je jistě esteticky atraktivní, jen se nesmí přehnat – podobně jako cokoliv dalšího. Vyhněte se také kompozicím, které by mohly vypadat nádherně, ale nezvýraznily by chutě jednotlivých složek. Tedy vrstvěte pouze to, co se i tak dá ochutnávat odděleně, případně, u čeho se jednotlivé chutě doplňují.

4. Nebojte se kontrastu
Stejně jako malíř používá textury k vytvoření hloubky a rozměrů, kulinářští mágové používají ve svých aranžovacích technikách podobnou taktiku, aby ještě více posílili přitažlivost jídla. Na krásně navržených servírovacích prostředcích využívají kontrastní textury jako je třeba hladké pyré s křupavým prvkem nahoře. Dalším způsobem, jak přidat texturní prvek, je přelití kusu masa omáčkou z drobivého sýra.

5. Vytvořte střed zájmu
Určete si už na začátku výrazný vizuální prvek, jehož úkolem bude upoutat pozornost hosta. Jako například malý texturovaný bod uprostřed talíře s jedním velkým kusem ryby. Jedná se o pomyslnou třešničku na dortu – rozhodněte se, co bude onou třešničkou, a následné aranžování posléze přizpůsobte tomu, aby třešnička co nejvíce vynikla. Nebo můžete zvážit přidání výšky vrstvením či stohováním ingrediencí, přičemž zbytek talíře bude rafinovaný a jednoduchý. Chcete-li vytvořit skutečně podmanivé ohnisko, nezapomeňte talíř přeplnit dalšími nepotřebnými prvky, které budou fungovat podobně jako „křoví“. Jen pozor, aby perla mezi nimi vynikla, a ne zanikla.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Domov podle zvěrokruhu: Co vyhovuje jednotlivým znamením?

Domov podle zvěrokruhu: Co vyhovuje jednotlivým znamením?

Mělo by vaše hvězdné znamení ovlivnit způsob, jímž zařizujete svůj domov? Podle astroložky Yasmin Bolandové by právě znamení zvěrokruhu mohlo být klíčem k vytvoření místa, kde se budete cítit dobře, přirozeně...

Čtěte dál
Domácí filtrace aneb čištění pitné kohoutkové vody

Domácí filtrace aneb čištění pitné kohoutkové vody

Voda je základní potřebou člověka a její kvalita je velmi diskutované téma. Jak je to vlastně s kvalitou vody v České republice? A...
Keramické a teflonové nádobí – v čem se liší a co mají společné?

Keramické a teflonové nádobí – v čem se liší a co mají společné?

Každý preferuje jiné vlastnosti svého nádobí. Rozhodujte se podle svých vlastních zkušeností a faktorů, které považuje za nejdůležitější....
Podzimní dekorace doma i venku

Podzimní dekorace doma i venku

Podzim je období, kdy můžeme na plno rozvinout svoji kreativitu a popustit uzdu fantazii. Vše, co budeme potřebovat pro dokonalé podzimní...
Vysavače – jaké znáte typy a jak vybrat ten pravý?

Vysavače – jaké znáte typy a jak vybrat ten pravý?

Vyznat se v široké nabídce vysavačů není snadné, na trhu je velké množství nejrůznějších modelů. Jak vybrat takový, který bude vyhovovat...
Úložné prostory – co všechno je možné vymyslet do malého bytu?

Úložné prostory – co všechno je možné vymyslet do malého bytu?

Bydlíte v garsonce nebo v menším bytě? Pak se vám určitě bude hodit pár jednoduchých tipů, jak efektivně uskladnit vše potřebné. Přestože...
Aby to u vás doma pěkně vonělo: Přírodní prostředky pro navození té pravé domácí pohody

Aby to u vás doma pěkně vonělo: Přírodní prostředky pro navození té pravé domácí pohody

Vůně čistoty je nezaměnitelná, někdy ale chcete domov ozvláštnit něčím navíc. V takovém případě se vyplácí sáhnout po přírodních řešeních,...
Feng Shui a jeho hlavní zásady v bydlení

Feng Shui a jeho hlavní zásady v bydlení

Potřebu harmonického bydlení si uvědomujeme stále častěji. Ale jak ho docílit? Je třeba vzít v úvahu mnoho faktorů, naše požadavky,...
Chytrá domácnost – co všechno nabízí?

Chytrá domácnost – co všechno nabízí?

Chytrá domácnost nebo také Smart Home je inteligentní a propracovaný ekosystém složený z mnoha prvků, lépe řečeno z chytrých doplňků....
Nechte si zorganizovat domácnost – profesionální pomoc se stává hitem

Nechte si zorganizovat domácnost – profesionální pomoc se stává hitem

Děsí vás představa každého generálního úklidu a vždycky vás napadne, kéž by to tak někdo udělal za nás? V dnešní době žádný problém,...
Červená barva v interiéru – jak s ní zacházet a kde ji použít?

Červená barva v interiéru – jak s ní zacházet a kde ji použít?

Červená barva má jasnou symboliku. Znázorňuje lásku, vášeň, sílu ohně i životní energii, na druhou stranu však i násilí, agresivitu...
Oživte svou zeď fotografickou koláží: Jak ji vytvořit, aby vypadala k světu?

Oživte svou zeď fotografickou koláží: Jak ji vytvořit, aby vypadala k světu?

Zdají se vám některé stěny vašeho domova příliš holé a rádi byste je něčím oživili, ale nechcete, aby se jednalo o další obraz? Skvělou...
Podlahové topení – co je dobré vědět, pokud o něm uvažujete?

Podlahové topení – co je dobré vědět, pokud o něm uvažujete?

Existuje několik způsobů efektivního vytápění, k těm nejmodernějším patří v současné době vytápění podlahové. To bývá instalováno převážně...
10 věcí, které byste měli v bytě připravit a zkontrolovat před příchodem miminka

10 věcí, které byste měli v bytě připravit a zkontrolovat před příchodem miminka

Čekáte miminko? Pak jistě žijete přípravami na jeho příchod. Dítě v rodině, a zvláště pak to první, znamená nejen štěstí a radost,...
Lahvičky od parfémů nevyhazujte, dají se využít zajímavými způsoby

Lahvičky od parfémů nevyhazujte, dají se využít zajímavými způsoby

Staré flakony od parfémů nebo kolínské často končí v koši nebo v kontejneru na recyklaci skla. To je škoda, protože je lze velmi snadno...