Aranžování jídla je umění aneb jak z pokrmu vytvořit malé umělecké dílo

Aranžování jídla je umění aneb jak z pokrmu vytvořit malé umělecké dílo
zdroj: Shutterstock

Určitě jste už někdy slyšeli, že se jí nejprve očima a že ten, kdo nezanedbá tento první předpoklad, v konečném důsledku sní i celkově méně pokrmu a nepřejí se. Vypadá to tedy, že zdravému udržování váhy může částečně napomoci i způsob, jímž je jídlo poskládáno na talíři.

Profesionální kuchaři se k pokrmům, když je nandávají na talíř, chovají jako interiérový designér nebo architekt ke stylovým kusům nábytku a dekorací, které se chystají umístit do interiéru nebo exteriéru. Kuchaři využívají vizuální prvky, textury, barvy, vůně a vše vyvažují do jedinečné rovnováhy, aby vytvořili prezentaci, která jejich hosty uchvátí ještě dříve než na první ochutnání, ale na první pohled. Na členy domácnosti nebo hosty, které pozvete na návštěvu, můžete podobným způsobem umně zapůsobit i vy. Inspirujte se našimi radami a využijte jídlo jako prostředek k předvedení starožitného porcelánu nebo servisu po prarodičích. Jak na to?

1 .Začněte nádobím
Po kuchaře je nádobí tím, čím je malířovi malířské plátno. Rozmyslete si proto nejprve, které nádobí použijete, a podle toho zvažujte složení jídla. Neutrální pozadí nabízejí klasické bílé talíře, které elegantně zvýrazní kontrasty jednotlivých složek potravy. Vedle barvy je klíčový také tvar a v neposlední řadě i velikost nádobí. Menší talíř opticky zvětší předkrm, velký talíř na steak, přílohu a zeleninovou oblohu navodí dojem hojnosti a prostornosti. Kulaté potraviny se hodí podávat na čtvercových talířích, což vytváří žádoucí tvarový kontrast. 

2. Experimentujte s barvami
Barva dodává pokrmu kontrast a energii. Jako akcenty se vyplácí přidávat světlé ovoce a zeleninu, jako jsou třeba citrony a červená řepa. Maso a saláty s jasně oranžovým dresingem ozdobte banánovými listy nebo citronovou kůrou. Uměleckou přitažlivost jídla zvýší i práce s doplňkovými barvami – výkřik červené v podobě nadrobno nakrájené chilli papričky, čerstvý zelený koriandr na dhálu z červené čočky, hoblinky černé čokolády na bělostném krému. Oranžové plátky mrkve na sytě zeleném polníčku. Fantazii se meze nekladou!

3. Estetika musí být funkční
Je důležité, aby volba nádobí a způsobu servírování neohrozila chuť jídla a neztížila jeho konzumaci. Vysokánský dort z palačinek může vypadat velmi hezky, což ovšem zcela pomíjí s přihlédnutím k faktu, že způsob, jímž jej může obdarovaný sníst, je více než obtížný, protože když do něj zajede nožem, zbortí se jako domeček z karet… Technika vrstvení je jistě esteticky atraktivní, jen se nesmí přehnat – podobně jako cokoliv dalšího. Vyhněte se také kompozicím, které by mohly vypadat nádherně, ale nezvýraznily by chutě jednotlivých složek. Tedy vrstvěte pouze to, co se i tak dá ochutnávat odděleně, případně, u čeho se jednotlivé chutě doplňují.

4. Nebojte se kontrastu
Stejně jako malíř používá textury k vytvoření hloubky a rozměrů, kulinářští mágové používají ve svých aranžovacích technikách podobnou taktiku, aby ještě více posílili přitažlivost jídla. Na krásně navržených servírovacích prostředcích využívají kontrastní textury jako je třeba hladké pyré s křupavým prvkem nahoře. Dalším způsobem, jak přidat texturní prvek, je přelití kusu masa omáčkou z drobivého sýra.

5. Vytvořte střed zájmu
Určete si už na začátku výrazný vizuální prvek, jehož úkolem bude upoutat pozornost hosta. Jako například malý texturovaný bod uprostřed talíře s jedním velkým kusem ryby. Jedná se o pomyslnou třešničku na dortu – rozhodněte se, co bude onou třešničkou, a následné aranžování posléze přizpůsobte tomu, aby třešnička co nejvíce vynikla. Nebo můžete zvážit přidání výšky vrstvením či stohováním ingrediencí, přičemž zbytek talíře bude rafinovaný a jednoduchý. Chcete-li vytvořit skutečně podmanivé ohnisko, nezapomeňte talíř přeplnit dalšími nepotřebnými prvky, které budou fungovat podobně jako „křoví“. Jen pozor, aby perla mezi nimi vynikla, a ne zanikla.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Etiketa na vinné lahvi vypovídá o kvalitě moku, který ukrývá. Naučte se v ní číst

Etiketa na vinné lahvi vypovídá o kvalitě moku, který ukrývá. Naučte se v ní číst

Říká se, že pravdu člověk najde ve vínu. Nejprve je ale nutné najít to pravé víno. A abychom toto dokázali, musíme se naučit číst ve vinných etiketách. Právě v nich se totiž skrývá tajemství skutečného...

Čtěte dál
Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?

Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?

Nikdo nevyhazuje jídlo rád. Někdy se tomu ovšem nevyhneme. Ať už jste nějakou potravinu hodili do lednice a zapomněli na ni, nebo jste...
Vody je málo, je důležité s ní neplýtvat. Jak s ní hospodařit? Co můžeme jednoduše udělat?

Vody je málo, je důležité s ní neplýtvat. Jak s ní hospodařit? Co můžeme jednoduše udělat?

Dlouhé sprchy, umývání nádobí pod tekoucí vodou, zapínání poloprázdné myčky nebo pračky… Denně se dopouštíme mnoha zlozvyků, jimiž...
Jednoduché rady, jak přivést mindfullness i k sobě domů

Jednoduché rady, jak přivést mindfullness i k sobě domů

Duševní zdraví je v posledních letech stále více zdůrazňováno, což je rozhodně dobře – všeobecně je považováno za nezbytnou součást...
Dezinfekce: Jak si vyrobit dezinfekci doma a proč není nenormální běžně dezinfikovat povrchy

Dezinfekce: Jak si vyrobit dezinfekci doma a proč není nenormální běžně dezinfikovat povrchy

Pandemie nového typu koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc COVID-19 vrhla kromě mnoha dalších věcí světlo i na zanedbávání četných...
Murano sklo jako specifikum, které zkrášlí nejeden domov. Proč byste o jeho pořízení mohli uvažovat i vy?

Murano sklo jako specifikum, které zkrášlí nejeden domov. Proč byste o jeho pořízení mohli uvažovat i vy?

Benátské ostrovy, včetně Murana, Burana a Lida, vynikají dlouhou a celosvětově respektovanou historií technologických a stylistických...
Jak se vypořádat se rzí nebo se zrezivělými součástkami bytu či domu?

Jak se vypořádat se rzí nebo se zrezivělými součástkami bytu či domu?

Rez je postrachem mnoha hospodyněk (a hospodářů). Vzniká vlivem přirozeného procesu oxidace, k němuž dochází v železe, a nevypadá vůbec...
Klasické barvení vajíček po staru aneb „co dům dá“

Klasické barvení vajíček po staru aneb „co dům dá“

Kraslice a barvená vařená vejce patří k Velikonocům stejně jako stromeček a bramborový salát k Vánocům. Užijte si největší křesťanské...
Velikonoční dekorace hravě, hezky a jednoduše: Připravte byt na příchod jara

Velikonoční dekorace hravě, hezky a jednoduše: Připravte byt na příchod jara

Krása velikonočních dekorací tkví v jejich rozmanitosti. Mohou být odvážné, jemné, výstřední nebo klasické. Co je ale všem společné,...
Pár dobrých tipů pro bordeláře, který se chtějí napravit

Pár dobrých tipů pro bordeláře, který se chtějí napravit

I věčný bordelář se může napravit, když ví, jak na to. Začněte od základů: každé věci dejte její místo, nehromaďte, spojte si uklízení...
Rychle, jednoduše, efektivně: 5 rad, jak zvládnout jarní úklid bez zbytečných průtahů a starostí

Rychle, jednoduše, efektivně: 5 rad, jak zvládnout jarní úklid bez zbytečných průtahů a starostí

Květiny kvetou, ptáčci štěbetají, vše ohlašuje příchod jara. Jen váš domov se tak nějak nemůže vyhrabat ze zimní blues. Do jarního...
Užitečné nástroje, které vám pomohou zařídit domov snů rychle a jednoduše

Užitečné nástroje, které vám pomohou zařídit domov snů rychle a jednoduše

Budování domu od základů může být zábavné a obohacující. Pokud ale nevíte, jak na to, může se zrovna tak stát zdrojem nepříjemné úzkosti....
Technická místnost jako temný kout nejednoho domu. Jak ji přetvořit v hezké místo?

Technická místnost jako temný kout nejednoho domu. Jak ji přetvořit v hezké místo?

Pomocí těchto chytrých nápadů využijete každý centimetr místa ve své technické místnosti. Kromě toho jí dodáte světlo, šmrnc a uvidíte,...
Vstupní dveře vypadají nenápadně, mohou o vás ale mnohé prozradit. Napadá vás, co například?

Vstupní dveře vypadají nenápadně, mohou o vás ale mnohé prozradit. Napadá vás, co například?

Elegance lesklé černi podobající se dveřím z Downing Street, kombinace dřeva a skla propouštějícího dovnitř maximum denního světla,...
Výhody domácího ostrůvku: Oddělte kuchyň v otevřeném prostoru a zařiďte si zde soukromí pro přípravu pochoutek

Výhody domácího ostrůvku: Oddělte kuchyň v otevřeném prostoru a zařiďte si zde soukromí pro přípravu pochoutek

Domácí bary a bary s ostrůvkem jsou dnes velmi trendy. Jak vybrat takový, který podtrhne jedinečnost vašeho bydlení a osobitost charakteru?...