Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?

Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?
zdroj: Shutterstock

Nikdo nevyhazuje jídlo rád. Někdy se tomu ovšem nevyhneme. Ať už jste nějakou potravinu hodili do lednice a zapomněli na ni, nebo jste se nedostali ke zpracování ovoce a zeleniny, které důsledkem toho shnilo. Naštěstí existuje řada možností, jak produkty uskladnit a uchovat dlouho čerstvé. Správné skladování ale pomáhá řešit i spoustu dalších věcí. Jakých?

Šetří čas, peníze, přidává chuť i nutriční hodnotu. Kdo? Správné skladování potravin. Mnoho způsobů ukládání potravin totiž zvyšuje nejen samotnou skladovatelnost, ale také pravděpodobnost, že je použijete. Je ale třeba začít o skladování přemýšlet jinak – nejen jako o odkládání potravin, ale jako o jejich využívání, někdy i zpětném – jako třeba v případě fermentace. Správným skladováním lze podpořit řadu nutričních benefitů daných pochutin, rozvinout jejich chuť a aroma nebo je třeba nechat dozrát, v případě ovoce a zeleniny. 

Proč je tedy tak důležité potraviny skladovat dobře? 
Je k tomu hned několik důvodů:

  • Snižujete plýtvání potravinami, což je výhodné nejen pro vaši peněženku, ale i pro životní prostředí.
  • Ovoce a zelenina zůstanou déle čerstvé. 
  • V sezóně můžete nakupovat ve velkém hromadně, což šetří peníze. A produkty můžete využívat delší dobu, bez spěchu, což šetří stres.
  • Některé způsoby skladování mohou odhalit nové kreativní cesty ke konzumaci oblíbených pokrmů, které můžete vychutnávat po celý rok. 
  • Fermentace, způsob uchovávání potravin, přidává do stravy přátelské bakterie.

Čím se řídit?
Všechny potraviny můžeme rozdělit do tří skupin, od nichž se odvíjí způsob, jímž bychom je měli skladovat.

1. Rychle se kazící
Patří sem mnoho syrového ovoce a zeleniny, také maso, mléčné výrobky a vejce. Za rychle se kazící potraviny jsou považována rovněž všechna vařená jídla. Pokud chcete tento druh potravin uchovávat, pak jedině v lednici, kde byste je měli spotřebovat do 3 až 7 dnů od doby, kdy jste je tam vložili.

2. Kazící se
Od toho, jak s nimi manipulujete a jak je skladujete, se odvíjí kazivost druhé skupiny potravin. Ta zahrnuje mouku, obilné výrobky, sušené ovoce a další suché směsi. Ideální je skladovat je v čisté utěsněné nádobě – s takovým přístupem mohou v konzumovatelném stavu vydržet půl roku až rok.

3. Základní nebo nekazící se
Poslední skupinu tvoří potraviny, které vydrží uskladněné velmi dlouho, pokud se s nimi nevhodně nemanipuluje. Jedná se o luštěniny, koření a konzervované zboží. Takové pochutiny by měly stát na suchém, temném a chladném místě. 

Které faktory ovlivňují kazivost potravin?
Rozdělení potravin do výše zmíněných skupin závisí na řadě faktorů. U prvních dvou platí obecné pravidlo, že pokud je nemůžete rychle využít, měli byste je zpracovat nebo konzervovat. Jaké další faktory ovlivňují skladovatelnost potravin a měli byste je tedy při ní zohledňovat?

  • Samotný druh jídla – například jahody se mohou zkazit již za jeden den, zatímco brambory můžete při správném postupu skladovat celé měsíce.
  • Čerstvost a zralost potravin ve chvíli, kdy se k vám dostanou. To částečně závisí na oblasti, v níž jsou pěstovány a dobu, jíž strávily přepravou. Rajčata z Itálie, která koupíte v supermarketu, zcela jistě nejsou čerstvá ve smyslu toho, že by byla sklizena před pár dny.
  • Doba a teplota, při nichž byly udržovány, než jste je koupili.
  • Teplota v místech, kde potraviny skladujete – ať už jde o lednici, mrazák, kuchyňskou linku, spíž nebo sklep.
  • Hladina vlhkosti v místě, kde potraviny skladujete, která se může výrazně lišit v závislosti na umístění v domě.
  • Druh materiálu, který vám pomáhá ve skladování: sklo, plast, fólie, utěrka…

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Naučte se správně uskladnit letní úrodu v domácích podmínkách

Naučte se správně uskladnit letní úrodu v domácích podmínkách

Léto se pomalu ale jistě chýlí ke konci a brzy bude na čase uskladnit letošní úrodu na horší časy. Ceny ovoce a zeleniny v obchodech navíc už teď prozrazují, že letošní sklizně rozhodně nebyly z nejlepších....

Čtěte dál
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....
Jak odstranit záhadné skvrny, které se objevily nejen na vašem oblečení?

Jak odstranit záhadné skvrny, které se objevily nejen na vašem oblečení?

Nemáte potuchy, jak se tam dostaly, jediné, co víte, že se jich potřebujete zbavit. Tajemné skvrny na zdi, na koberci či čalounění,...
Udělejte si v bytě či domě jednou pro vždy pořádek. Organizace věcí je jednodušší, než si myslíte.

Udělejte si v bytě či domě jednou pro vždy pořádek. Organizace věcí je jednodušší, než si myslíte.

Omlouváte své bordelářské sklony opakováním rčení, že inteligent se vyzná i v chaosu? Jenže je rozdíl mezi inteligentním chaosem a...
Ve válce proti prachu. Jaké máte možnosti?

Ve válce proti prachu. Jaké máte možnosti?

Prach je náš stálý, i když nezvaný a otravný spolubydlící. Každý může mít své osvědčené fígle, jak se ho jednoduše a na co nejdelší...
Máte doma myčku nádobí a nejste spokojení s výsledkem mytí? 5 rad, jak dostat z vaší myčky maximum

Máte doma myčku nádobí a nejste spokojení s výsledkem mytí? 5 rad, jak dostat z vaší myčky maximum

Myčka nádobí může život pořádně usnadnit. Stejně tak ale umí zkazit i tu nejlepší náladu v případě, že svou úlohu neplní tak, jak má....
Domácí mazlíčci a chlupy: Které metody udrží váš domov co nejvíce bez chlupů?

Domácí mazlíčci a chlupy: Které metody udrží váš domov co nejvíce bez chlupů?

Jsou jako členové rodiny, jejich všudypřítomné chlupy nás ale někdy dostávají k šílenství – jsou na pohovce, posteli, zemi… Zkrátka...
Jak připravit kuchyň na zavařování: Co dělat a nedělat?

Jak připravit kuchyň na zavařování: Co dělat a nedělat?

Léto je čas, kdy je všude dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Především ovoce se hojně využívá pro přípravu domácích marmelád a džemů,...
Žaluzie, rolety nebo okenice? Které z nich vás nejlépe ochrání před letními vedry?

Žaluzie, rolety nebo okenice? Které z nich vás nejlépe ochrání před letními vedry?

I když letošní léto rozhodně v Česku nelze označit za tropické, pár parných dnů již za sebou máme a další nás během srpna ještě čekají....
Myslete ekologicky. Praktické rady, jak snížit produkci kuchyňského odpadu

Myslete ekologicky. Praktické rady, jak snížit produkci kuchyňského odpadu

Až budete příště vyhazovat zbytky jídla, zastavte se a krátce se zamyslete, zda by se nedaly ještě nějak využít. Mnohdy daly a docela...
Základní typy sklenic, které by neměly chybět ve vaší domácí výbavě

Základní typy sklenic, které by neměly chybět ve vaší domácí výbavě

Do jaké sklenice nalít víno? Bílé nebo červené? V čem a jak podávat koktejl jako je Margharita nebo Mojito? A jak je to s whisky? Zajímá...
Jak kuchyň chytře a efektivně uzpůsobit dětem?

Jak kuchyň chytře a efektivně uzpůsobit dětem?

Zeptejte se jakéhokoliv rodiče, který pokoj je pro děti nejzajímavější, a můžete si být téměř jistí, že odpoví „kuchyň“. Právě ta je...
Pár dobrých rad, jak si přehledně a prakticky uspořádat věci v ledničce

Pár dobrých rad, jak si přehledně a prakticky uspořádat věci v ledničce

Znáte optimální místo pro skladování syrových potravin? Víte, kde byste naopak čerstvé poživatiny rozhodně ukládat neměli? A jaká je...