Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?

Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?
zdroj: Shutterstock

Nikdo nevyhazuje jídlo rád. Někdy se tomu ovšem nevyhneme. Ať už jste nějakou potravinu hodili do lednice a zapomněli na ni, nebo jste se nedostali ke zpracování ovoce a zeleniny, které důsledkem toho shnilo. Naštěstí existuje řada možností, jak produkty uskladnit a uchovat dlouho čerstvé. Správné skladování ale pomáhá řešit i spoustu dalších věcí. Jakých?

Šetří čas, peníze, přidává chuť i nutriční hodnotu. Kdo? Správné skladování potravin. Mnoho způsobů ukládání potravin totiž zvyšuje nejen samotnou skladovatelnost, ale také pravděpodobnost, že je použijete. Je ale třeba začít o skladování přemýšlet jinak – nejen jako o odkládání potravin, ale jako o jejich využívání, někdy i zpětném – jako třeba v případě fermentace. Správným skladováním lze podpořit řadu nutričních benefitů daných pochutin, rozvinout jejich chuť a aroma nebo je třeba nechat dozrát, v případě ovoce a zeleniny. 

Proč je tedy tak důležité potraviny skladovat dobře? 
Je k tomu hned několik důvodů:

  • Snižujete plýtvání potravinami, což je výhodné nejen pro vaši peněženku, ale i pro životní prostředí.
  • Ovoce a zelenina zůstanou déle čerstvé. 
  • V sezóně můžete nakupovat ve velkém hromadně, což šetří peníze. A produkty můžete využívat delší dobu, bez spěchu, což šetří stres.
  • Některé způsoby skladování mohou odhalit nové kreativní cesty ke konzumaci oblíbených pokrmů, které můžete vychutnávat po celý rok. 
  • Fermentace, způsob uchovávání potravin, přidává do stravy přátelské bakterie.

Čím se řídit?
Všechny potraviny můžeme rozdělit do tří skupin, od nichž se odvíjí způsob, jímž bychom je měli skladovat.

1. Rychle se kazící
Patří sem mnoho syrového ovoce a zeleniny, také maso, mléčné výrobky a vejce. Za rychle se kazící potraviny jsou považována rovněž všechna vařená jídla. Pokud chcete tento druh potravin uchovávat, pak jedině v lednici, kde byste je měli spotřebovat do 3 až 7 dnů od doby, kdy jste je tam vložili.

2. Kazící se
Od toho, jak s nimi manipulujete a jak je skladujete, se odvíjí kazivost druhé skupiny potravin. Ta zahrnuje mouku, obilné výrobky, sušené ovoce a další suché směsi. Ideální je skladovat je v čisté utěsněné nádobě – s takovým přístupem mohou v konzumovatelném stavu vydržet půl roku až rok.

3. Základní nebo nekazící se
Poslední skupinu tvoří potraviny, které vydrží uskladněné velmi dlouho, pokud se s nimi nevhodně nemanipuluje. Jedná se o luštěniny, koření a konzervované zboží. Takové pochutiny by měly stát na suchém, temném a chladném místě. 

Které faktory ovlivňují kazivost potravin?
Rozdělení potravin do výše zmíněných skupin závisí na řadě faktorů. U prvních dvou platí obecné pravidlo, že pokud je nemůžete rychle využít, měli byste je zpracovat nebo konzervovat. Jaké další faktory ovlivňují skladovatelnost potravin a měli byste je tedy při ní zohledňovat?

  • Samotný druh jídla – například jahody se mohou zkazit již za jeden den, zatímco brambory můžete při správném postupu skladovat celé měsíce.
  • Čerstvost a zralost potravin ve chvíli, kdy se k vám dostanou. To částečně závisí na oblasti, v níž jsou pěstovány a dobu, jíž strávily přepravou. Rajčata z Itálie, která koupíte v supermarketu, zcela jistě nejsou čerstvá ve smyslu toho, že by byla sklizena před pár dny.
  • Doba a teplota, při nichž byly udržovány, než jste je koupili.
  • Teplota v místech, kde potraviny skladujete – ať už jde o lednici, mrazák, kuchyňskou linku, spíž nebo sklep.
  • Hladina vlhkosti v místě, kde potraviny skladujete, která se může výrazně lišit v závislosti na umístění v domě.
  • Druh materiálu, který vám pomáhá ve skladování: sklo, plast, fólie, utěrka…

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vestavěné spotřebiče ve vaší kuchyni - na co si dát pozor při jejich výběru?

Vestavěné spotřebiče ve vaší kuchyni - na co si dát pozor při jejich výběru?

Ať už trávíme v kuchyni hodně nebo málo času, obvykle ji chceme vybavit tak, abychom se v ní cítili pohodlně a příprava pokrmů byla rychlá, zdravá a úsporná. Velmi důležitým parametrem při pořizování nové...

Čtěte dál
Aby to u vás doma pěkně vonělo: Přírodní prostředky pro navození té pravé domácí pohody

Aby to u vás doma pěkně vonělo: Přírodní prostředky pro navození té pravé domácí pohody

Vůně čistoty je nezaměnitelná, někdy ale chcete domov ozvláštnit něčím navíc. V takovém případě se vyplácí sáhnout po přírodních řešeních,...
Feng Shui a jeho hlavní zásady v bydlení

Feng Shui a jeho hlavní zásady v bydlení

Potřebu harmonického bydlení si uvědomujeme stále častěji. Ale jak ho docílit? Je třeba vzít v úvahu mnoho faktorů, naše požadavky,...
Chytrá domácnost – co všechno nabízí?

Chytrá domácnost – co všechno nabízí?

Chytrá domácnost nebo také Smart Home je inteligentní a propracovaný ekosystém složený z mnoha prvků, lépe řečeno z chytrých doplňků....
Kuchyňské pracovní desky – oblíbené materiály a design

Kuchyňské pracovní desky – oblíbené materiály a design

Kuchyňská pracovní deska je sice poměrně malou, ale za to velmi důležitou součástí každé kuchyně. Pracovní deska v kuchyni totiž musí...
Červená barva v interiéru – jak s ní zacházet a kde ji použít?

Červená barva v interiéru – jak s ní zacházet a kde ji použít?

Červená barva má jasnou symboliku. Znázorňuje lásku, vášeň, sílu ohně i životní energii, na druhou stranu však i násilí, agresivitu...
Oživte svou zeď fotografickou koláží: Jak ji vytvořit, aby vypadala k světu?

Oživte svou zeď fotografickou koláží: Jak ji vytvořit, aby vypadala k světu?

Zdají se vám některé stěny vašeho domova příliš holé a rádi byste je něčím oživili, ale nechcete, aby se jednalo o další obraz? Skvělou...
Podlahové topení – co je dobré vědět, pokud o něm uvažujete?

Podlahové topení – co je dobré vědět, pokud o něm uvažujete?

Existuje několik způsobů efektivního vytápění, k těm nejmodernějším patří v současné době vytápění podlahové. To bývá instalováno převážně...
10 věcí, které byste měli v bytě připravit a zkontrolovat před příchodem miminka

10 věcí, které byste měli v bytě připravit a zkontrolovat před příchodem miminka

Čekáte miminko? Pak jistě žijete přípravami na jeho příchod. Dítě v rodině, a zvláště pak to první, znamená nejen štěstí a radost,...
Lahvičky od parfémů nevyhazujte, dají se využít zajímavými způsoby

Lahvičky od parfémů nevyhazujte, dají se využít zajímavými způsoby

Staré flakony od parfémů nebo kolínské často končí v koši nebo v kontejneru na recyklaci skla. To je škoda, protože je lze velmi snadno...
Přiveďte do kuchyně léto – letní ovoce a jeho využití

Přiveďte do kuchyně léto – letní ovoce a jeho využití

Zrají jahody a třešně, co nevidět budou zlátnout meruňky a broskve, začne se červenat rybíz. Sezóna letního ovoce je tu a pokud se...
Afrikány a muškáty v našich zahradách – výsadba a požadavky na pěstování

Afrikány a muškáty v našich zahradách – výsadba a požadavky na pěstování

Afrikány a muškáty jsou jedny z nejoblíbenějších květin v českých zahradách. Kdy je vysít a jak se o ně následně starat, abychom si...
Speciál o klíčení – co, kde a jak klíčit a proč zařadit klíčky do našeho jídelníčku

Speciál o klíčení – co, kde a jak klíčit a proč zařadit klíčky do našeho jídelníčku

Suché a nepoškozené semínko může u některých druhů rostlin spát i několik let. Za správných podmínek v něm však jako časovaná bomba...
Trendy v interiérovém designu pro rok 2023 – co se bude “nosit“ dle světových designerů?

Trendy v interiérovém designu pro rok 2023 – co se bude “nosit“ dle světových designerů?

Chystáte se měnit interiér a zajímá vás, co bude tento rok nejvíc trendy a k jakým změnám bude docházet na poli interiérového designu?...
Pásky, bodovky a další tipy osvětlení do domácnosti

Pásky, bodovky a další tipy osvětlení do domácnosti

Nad výběrem osvětlení do domu či do bytu je třeba trochu zapřemýšlet. Světlo bude jiné v ložnici či v kuchyni, jeho potřeba je individuální,...