Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?

Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?
zdroj: Shutterstock

Nikdo nevyhazuje jídlo rád. Někdy se tomu ovšem nevyhneme. Ať už jste nějakou potravinu hodili do lednice a zapomněli na ni, nebo jste se nedostali ke zpracování ovoce a zeleniny, které důsledkem toho shnilo. Naštěstí existuje řada možností, jak produkty uskladnit a uchovat dlouho čerstvé. Správné skladování ale pomáhá řešit i spoustu dalších věcí. Jakých?

Šetří čas, peníze, přidává chuť i nutriční hodnotu. Kdo? Správné skladování potravin. Mnoho způsobů ukládání potravin totiž zvyšuje nejen samotnou skladovatelnost, ale také pravděpodobnost, že je použijete. Je ale třeba začít o skladování přemýšlet jinak – nejen jako o odkládání potravin, ale jako o jejich využívání, někdy i zpětném – jako třeba v případě fermentace. Správným skladováním lze podpořit řadu nutričních benefitů daných pochutin, rozvinout jejich chuť a aroma nebo je třeba nechat dozrát, v případě ovoce a zeleniny. 

Proč je tedy tak důležité potraviny skladovat dobře? 
Je k tomu hned několik důvodů:

  • Snižujete plýtvání potravinami, což je výhodné nejen pro vaši peněženku, ale i pro životní prostředí.
  • Ovoce a zelenina zůstanou déle čerstvé. 
  • V sezóně můžete nakupovat ve velkém hromadně, což šetří peníze. A produkty můžete využívat delší dobu, bez spěchu, což šetří stres.
  • Některé způsoby skladování mohou odhalit nové kreativní cesty ke konzumaci oblíbených pokrmů, které můžete vychutnávat po celý rok. 
  • Fermentace, způsob uchovávání potravin, přidává do stravy přátelské bakterie.

Čím se řídit?
Všechny potraviny můžeme rozdělit do tří skupin, od nichž se odvíjí způsob, jímž bychom je měli skladovat.

1. Rychle se kazící
Patří sem mnoho syrového ovoce a zeleniny, také maso, mléčné výrobky a vejce. Za rychle se kazící potraviny jsou považována rovněž všechna vařená jídla. Pokud chcete tento druh potravin uchovávat, pak jedině v lednici, kde byste je měli spotřebovat do 3 až 7 dnů od doby, kdy jste je tam vložili.

2. Kazící se
Od toho, jak s nimi manipulujete a jak je skladujete, se odvíjí kazivost druhé skupiny potravin. Ta zahrnuje mouku, obilné výrobky, sušené ovoce a další suché směsi. Ideální je skladovat je v čisté utěsněné nádobě – s takovým přístupem mohou v konzumovatelném stavu vydržet půl roku až rok.

3. Základní nebo nekazící se
Poslední skupinu tvoří potraviny, které vydrží uskladněné velmi dlouho, pokud se s nimi nevhodně nemanipuluje. Jedná se o luštěniny, koření a konzervované zboží. Takové pochutiny by měly stát na suchém, temném a chladném místě. 

Které faktory ovlivňují kazivost potravin?
Rozdělení potravin do výše zmíněných skupin závisí na řadě faktorů. U prvních dvou platí obecné pravidlo, že pokud je nemůžete rychle využít, měli byste je zpracovat nebo konzervovat. Jaké další faktory ovlivňují skladovatelnost potravin a měli byste je tedy při ní zohledňovat?

  • Samotný druh jídla – například jahody se mohou zkazit již za jeden den, zatímco brambory můžete při správném postupu skladovat celé měsíce.
  • Čerstvost a zralost potravin ve chvíli, kdy se k vám dostanou. To částečně závisí na oblasti, v níž jsou pěstovány a dobu, jíž strávily přepravou. Rajčata z Itálie, která koupíte v supermarketu, zcela jistě nejsou čerstvá ve smyslu toho, že by byla sklizena před pár dny.
  • Doba a teplota, při nichž byly udržovány, než jste je koupili.
  • Teplota v místech, kde potraviny skladujete – ať už jde o lednici, mrazák, kuchyňskou linku, spíž nebo sklep.
  • Hladina vlhkosti v místě, kde potraviny skladujete, která se může výrazně lišit v závislosti na umístění v domě.
  • Druh materiálu, který vám pomáhá ve skladování: sklo, plast, fólie, utěrka…

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

5 dobrých důvodů, proč si pořídit zimní zahradu

5 dobrých důvodů, proč si pořídit zimní zahradu

Moci si posedět venku, na čerstvém vzduchu, i když je venku nevlídno. Vypít si kávu a kochat se přitom zelení bez ohledu na teplotu. Možnost vydat se na zahrádku kdykoliv se vám zamane a nenechat se omezovat...

Čtěte dál
Jak doma využít levanduli? Inspirujte se

Jak doma využít levanduli? Inspirujte se

Levandule je krásná květina, kterou milují zahradníci bylinkáři i včely. Tato kvetoucí kráska je jednou z oblíbených víceúčelových...
Domov podle horoskopu: Zařiďte si bydlení tak, aby ladilo s vaším znamením zvěrokruhu

Domov podle horoskopu: Zařiďte si bydlení tak, aby ladilo s vaším znamením zvěrokruhu

Ať už na znamení zvěrokruhu věříme, nebo ne, nikdo nemůže popřít, že alespoň v základech většinou charakteristiky jednotlivých znamení...
6 způsobů, jak do interiéru přidat zeleň bez skutečných rostlin

6 způsobů, jak do interiéru přidat zeleň bez skutečných rostlin

Moc se vám líbí, jenže jelikož v této záležitosti nedisponujete zrovna pečovatelským instinktem, každou druhou rostlinku nechtěně zahubíte...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Lepší a efektivnější úklid za menší časový úsek: Proč dát šanci metodě 20/10

Lepší a efektivnější úklid za menší časový úsek: Proč dát šanci metodě 20/10

Uklízíte o víkendech a obětujete své volné dny, abyste dohnali, co jste přes týden nestihli? Pokud chcete ušetřit čas a také své nervy,...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Rady a tipy pro cestování s notebookem nejen v létě

Rady a tipy pro cestování s notebookem nejen v létě

Nejlépe je notebooku na pracovním stole doma nebo v kanceláři. Jakékoliv cestování znamená potencionální riziko. A to tím spíš, že...
Základní chyby při zařizování interiéru: Nedopouštíte se jich také?

Základní chyby při zařizování interiéru: Nedopouštíte se jich také?

Při zařizování nového domova se často necháváme unést a zapomínáme na zlaté rčení, že „méně je více“. Přeplácanost a nesoulad ale nejsou...
Vyzdobte svůj domov v belgickém stylu: Poradíme, jak na to

Vyzdobte svůj domov v belgickém stylu: Poradíme, jak na to

Jednoduchý, luxusní, se zdravou kombinací starých a nových prvků. Takový je belgický styl, který interiér zahalí do oparu ošuntělé...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Obrazy pro váš domov –  umístění, upevnění a výběr tématu do různých typů interiéru

Obrazy pro váš domov – umístění, upevnění a výběr tématu do různých typů interiéru

Možná jste právě vymalovali, koupili nový nábytek, koberec, závěsy a teď už zbývá jen něco na zdi – zkrátka vybrat obraz. Ale vybrat...
Pořiďte si domů jednu z typických velikonočních květin. Co symbolizují?

Pořiďte si domů jednu z typických velikonočních květin. Co symbolizují?

Jaro klepe na dveře a Velikonoce se kvapem blíží. Společně s nimi přichází i rozkvět mnoha krásných květin. Možná právě kvůli tomu...
Velikonoční výzdoba bytu: Proveďte to letos rychle a jednoduše

Velikonoční výzdoba bytu: Proveďte to letos rychle a jednoduše

Jasné barvy, světlo, teplo, probouzející se příroda, jaro… A kromě nich ještě jidášci, mazanec, beránek a samozřejmě kraslice. To všechno...
6 rad, jak si zpříjemnit práci z domova: Jak vytvořit ideální podmínky pro home office?

6 rad, jak si zpříjemnit práci z domova: Jak vytvořit ideální podmínky pro home office?

Využijte období času v karanténě či na home officu na malé přestavění vašeho domova: Díky tomu nezevšední a zároveň využijete doby,...