Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?

Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?
zdroj: Shutterstock

Nikdo nevyhazuje jídlo rád. Někdy se tomu ovšem nevyhneme. Ať už jste nějakou potravinu hodili do lednice a zapomněli na ni, nebo jste se nedostali ke zpracování ovoce a zeleniny, které důsledkem toho shnilo. Naštěstí existuje řada možností, jak produkty uskladnit a uchovat dlouho čerstvé. Správné skladování ale pomáhá řešit i spoustu dalších věcí. Jakých?

Šetří čas, peníze, přidává chuť i nutriční hodnotu. Kdo? Správné skladování potravin. Mnoho způsobů ukládání potravin totiž zvyšuje nejen samotnou skladovatelnost, ale také pravděpodobnost, že je použijete. Je ale třeba začít o skladování přemýšlet jinak – nejen jako o odkládání potravin, ale jako o jejich využívání, někdy i zpětném – jako třeba v případě fermentace. Správným skladováním lze podpořit řadu nutričních benefitů daných pochutin, rozvinout jejich chuť a aroma nebo je třeba nechat dozrát, v případě ovoce a zeleniny. 

Proč je tedy tak důležité potraviny skladovat dobře? 
Je k tomu hned několik důvodů:

  • Snižujete plýtvání potravinami, což je výhodné nejen pro vaši peněženku, ale i pro životní prostředí.
  • Ovoce a zelenina zůstanou déle čerstvé. 
  • V sezóně můžete nakupovat ve velkém hromadně, což šetří peníze. A produkty můžete využívat delší dobu, bez spěchu, což šetří stres.
  • Některé způsoby skladování mohou odhalit nové kreativní cesty ke konzumaci oblíbených pokrmů, které můžete vychutnávat po celý rok. 
  • Fermentace, způsob uchovávání potravin, přidává do stravy přátelské bakterie.

Čím se řídit?
Všechny potraviny můžeme rozdělit do tří skupin, od nichž se odvíjí způsob, jímž bychom je měli skladovat.

1. Rychle se kazící
Patří sem mnoho syrového ovoce a zeleniny, také maso, mléčné výrobky a vejce. Za rychle se kazící potraviny jsou považována rovněž všechna vařená jídla. Pokud chcete tento druh potravin uchovávat, pak jedině v lednici, kde byste je měli spotřebovat do 3 až 7 dnů od doby, kdy jste je tam vložili.

2. Kazící se
Od toho, jak s nimi manipulujete a jak je skladujete, se odvíjí kazivost druhé skupiny potravin. Ta zahrnuje mouku, obilné výrobky, sušené ovoce a další suché směsi. Ideální je skladovat je v čisté utěsněné nádobě – s takovým přístupem mohou v konzumovatelném stavu vydržet půl roku až rok.

3. Základní nebo nekazící se
Poslední skupinu tvoří potraviny, které vydrží uskladněné velmi dlouho, pokud se s nimi nevhodně nemanipuluje. Jedná se o luštěniny, koření a konzervované zboží. Takové pochutiny by měly stát na suchém, temném a chladném místě. 

Které faktory ovlivňují kazivost potravin?
Rozdělení potravin do výše zmíněných skupin závisí na řadě faktorů. U prvních dvou platí obecné pravidlo, že pokud je nemůžete rychle využít, měli byste je zpracovat nebo konzervovat. Jaké další faktory ovlivňují skladovatelnost potravin a měli byste je tedy při ní zohledňovat?

  • Samotný druh jídla – například jahody se mohou zkazit již za jeden den, zatímco brambory můžete při správném postupu skladovat celé měsíce.
  • Čerstvost a zralost potravin ve chvíli, kdy se k vám dostanou. To částečně závisí na oblasti, v níž jsou pěstovány a dobu, jíž strávily přepravou. Rajčata z Itálie, která koupíte v supermarketu, zcela jistě nejsou čerstvá ve smyslu toho, že by byla sklizena před pár dny.
  • Doba a teplota, při nichž byly udržovány, než jste je koupili.
  • Teplota v místech, kde potraviny skladujete – ať už jde o lednici, mrazák, kuchyňskou linku, spíž nebo sklep.
  • Hladina vlhkosti v místě, kde potraviny skladujete, která se může výrazně lišit v závislosti na umístění v domě.
  • Druh materiálu, který vám pomáhá ve skladování: sklo, plast, fólie, utěrka…

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak vybrat a kam v bytě umístit koberec? I to má svá pravidla

Jak vybrat a kam v bytě umístit koberec? I to má svá pravidla

Dobře vybraný koberec dává celé místnosti jednotný tón a prostor obohacuje o zajímavé barvy a textury. I když jeho velikost a umístění nemusí být první věcí, kterou při zařizování místnosti berete v úvahu,...

Čtěte dál
Aranžování jídla je umění aneb jak z pokrmu vytvořit malé umělecké dílo

Aranžování jídla je umění aneb jak z pokrmu vytvořit malé umělecké dílo

Určitě jste už někdy slyšeli, že se jí nejprve očima a že ten, kdo nezanedbá tento první předpoklad, v konečném důsledku sní i celkově...
Etiketa na vinné lahvi vypovídá o kvalitě moku, který ukrývá. Naučte se v ní číst

Etiketa na vinné lahvi vypovídá o kvalitě moku, který ukrývá. Naučte se v ní číst

Říká se, že pravdu člověk najde ve vínu. Nejprve je ale nutné najít to pravé víno. A abychom toto dokázali, musíme se naučit číst ve...
Vody je málo, je důležité s ní neplýtvat. Jak s ní hospodařit? Co můžeme jednoduše udělat?

Vody je málo, je důležité s ní neplýtvat. Jak s ní hospodařit? Co můžeme jednoduše udělat?

Dlouhé sprchy, umývání nádobí pod tekoucí vodou, zapínání poloprázdné myčky nebo pračky… Denně se dopouštíme mnoha zlozvyků, jimiž...
Jednoduché rady, jak přivést mindfullness i k sobě domů

Jednoduché rady, jak přivést mindfullness i k sobě domů

Duševní zdraví je v posledních letech stále více zdůrazňováno, což je rozhodně dobře – všeobecně je považováno za nezbytnou součást...
Dezinfekce: Jak si vyrobit dezinfekci doma a proč není nenormální běžně dezinfikovat povrchy

Dezinfekce: Jak si vyrobit dezinfekci doma a proč není nenormální běžně dezinfikovat povrchy

Pandemie nového typu koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc COVID-19 vrhla kromě mnoha dalších věcí světlo i na zanedbávání četných...
Murano sklo jako specifikum, které zkrášlí nejeden domov. Proč byste o jeho pořízení mohli uvažovat i vy?

Murano sklo jako specifikum, které zkrášlí nejeden domov. Proč byste o jeho pořízení mohli uvažovat i vy?

Benátské ostrovy, včetně Murana, Burana a Lida, vynikají dlouhou a celosvětově respektovanou historií technologických a stylistických...
Jak se vypořádat se rzí nebo se zrezivělými součástkami bytu či domu?

Jak se vypořádat se rzí nebo se zrezivělými součástkami bytu či domu?

Rez je postrachem mnoha hospodyněk (a hospodářů). Vzniká vlivem přirozeného procesu oxidace, k němuž dochází v železe, a nevypadá vůbec...
Klasické barvení vajíček po staru aneb „co dům dá“

Klasické barvení vajíček po staru aneb „co dům dá“

Kraslice a barvená vařená vejce patří k Velikonocům stejně jako stromeček a bramborový salát k Vánocům. Užijte si největší křesťanské...
Velikonoční dekorace hravě, hezky a jednoduše: Připravte byt na příchod jara

Velikonoční dekorace hravě, hezky a jednoduše: Připravte byt na příchod jara

Krása velikonočních dekorací tkví v jejich rozmanitosti. Mohou být odvážné, jemné, výstřední nebo klasické. Co je ale všem společné,...
Pár dobrých tipů pro bordeláře, který se chtějí napravit

Pár dobrých tipů pro bordeláře, který se chtějí napravit

I věčný bordelář se může napravit, když ví, jak na to. Začněte od základů: každé věci dejte její místo, nehromaďte, spojte si uklízení...
Rychle, jednoduše, efektivně: 5 rad, jak zvládnout jarní úklid bez zbytečných průtahů a starostí

Rychle, jednoduše, efektivně: 5 rad, jak zvládnout jarní úklid bez zbytečných průtahů a starostí

Květiny kvetou, ptáčci štěbetají, vše ohlašuje příchod jara. Jen váš domov se tak nějak nemůže vyhrabat ze zimní blues. Do jarního...
Užitečné nástroje, které vám pomohou zařídit domov snů rychle a jednoduše

Užitečné nástroje, které vám pomohou zařídit domov snů rychle a jednoduše

Budování domu od základů může být zábavné a obohacující. Pokud ale nevíte, jak na to, může se zrovna tak stát zdrojem nepříjemné úzkosti....
Technická místnost jako temný kout nejednoho domu. Jak ji přetvořit v hezké místo?

Technická místnost jako temný kout nejednoho domu. Jak ji přetvořit v hezké místo?

Pomocí těchto chytrých nápadů využijete každý centimetr místa ve své technické místnosti. Kromě toho jí dodáte světlo, šmrnc a uvidíte,...