Kuchyňské pracovní desky – oblíbené materiály a design

Kuchyňské pracovní desky – oblíbené materiály a design
zdroj: Shutterstock

Kuchyňská pracovní deska je sice poměrně malou, ale za to velmi důležitou součástí každé kuchyně. Pracovní deska v kuchyni totiž musí dobře zvládnout každodenní používání a nemalé, pravidelné vytížení. Musí tedy něco vydržet, ale měla by být také hezká a zajímavá na pohled.

Kuchyňská deska patří mezi nejzatěžovanější části kuchyně, musí odolat vodě, zvýšené vlhkosti a mechanickému zatížení. Její výběr proto nemusí být snadný a rozhodně by vám nemělo být jedno, z jakého materiálu bude vyrobena. Přinášíme pár tipů na oblíbené materiály, které se osvědčily a patří tak mezi největší trendy i letos.

Laminátové a fóliové pracovní desky
Cenově dostupnou a oblíbenou klasikou jsou desky vyrobené z dřevotřísky, potažené dekoračním vysokotlakým HPL laminátem. Mohou mít dokonce i 3 D strukturu, což je oblíbená verze například u dekorů ze dřeva. Fóliové pracovní desky jsou oblíbené pro svou nenáročnou údržbu a dlouhou životnost, jsou odolné vůči vysokým teplotám i vlhkosti, a navíc jsou k dostání v pestré škále barev a vzorů. 

Kuchyňské pracovní desky z masivu a dýhy
Luxusním dojmem působí deska z masivního tvrdého dřeva, ta však vyžaduje větší údržbu a pravidelnou péči. Je to hřejivý přírodní prvek, který je velmi nadčasový a celý interiér díky němu dostane jiný vzhled a luxusní ráz. Jednotlivé druhy dřeva mají vždy jinou strukturu i barvu, a tak jsou vždy originální. K masivním druhům dřevin pro pracovní desky patří dub, buk, dub, bříza, ale také akácie, bambus nebo kaučukovník. Oblíbené a cenově dostupnější jsou také desky z dýhy, což je dřevotříska pokrytá vrstvou dřeva. Deska je ve srovnání s masivem méně citlivá na vlhkost, díky tomu se neohýbá ani nepraská. Lze ji také v případě potřeby zbrousit a ošetřit.

tip redakce ▾
 
Img

Správně nastavené pracovní zóny v kuchyni usnadňují proces vaření

Příprava jídla sestává z několika základních činností, které mají v kuchyni vymezená místa, jež by na sebe měla logicky navazovat. Říká se jim pracovní zóny a jejich správné nastavení...

Kamenné pracovní desky
Pro unikátní pracovní desku do kuchyně se výborně hodí i přírodní kámen.  Nevýhodou pak ovšem bude samozřejmě váha desky. Kvůli pórovitosti kamene bude i trochu náchylnější k tvorbě skvrn, s tím ale může pomoci speciální impregnace. Alternativou může být technický nebo umělý kámen. Technický kámen je z 90 % vyrobený z přírodních materiálů. Desky z technického kamene vynikají vysokou pevností, kompaktností a jsou také odolné vůči poškrábání. Umělý kámen se vyrábí z přírodních materiálů a čistého akrylového polymeru. Jeho předností je možnost jednolitosti, bez viditelných spárů. 

Keramické pracovní desky
Keramické pracovní desky jsou velmi podobné deskám z technického kamene. Keramika je neporézní a snadno odolává nečistotám, vysokým teplotám i poškrábání. Nevýhodou je křehkost. Je třeba počítat s opatrnou manipulací a odbornou instalací.

Betonové pracovní desky
Chcete mít kuchyňskou pracovní desku z přírodního materiálu a bojíte se, že vám dřevo brzy odejde? Beton je dobrým řešením. Jde také o přírodní materiál a oproti dřevu je výrazně pevnější. Je velmi odolná i proti poškrábání. Pracovní desky z betonu se vyrábí také na míru, mohou mít také už zabudovaný dřez.

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr neměl podceňovat. I když se nemusí jednat o tak vzácné kusy, jako je...

Čtěte dál
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....