Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné
zdroj: Shutterstock

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli nepřehledné změti kořenek různých tvarů, velikostí a barev vypadá kuchyň tak chaoticky a nepřehledně…

Koření je neodmyslitelnou pomůckou každého, kdo to s vařením myslí alespoň trochu vážně. Ve správných kombinacích a poměrech dokáže nahradit sůl, jejíž příjem bychom v rámci péče o zdraví měli omezovat na maximálně lžičku denně. 

Když schází prostor
Problém ovšem nastává s místem – když máme hodně koření, potřebujeme pro něj hodně prostoru, a pokud tuto potíž nevyřešíme, válí se pytlíky a skleničky všude možně, my je nikdy nemůžeme najít, když je potřebujeme, a když je nepotřebujeme, pletou se nám pod ruce… S tím ale můžeme velmi snadno zatočit. Přinášíme jednoduché a praktické tipy, jak koření v kuchyni uspořádat, aby nezavazelo, ale aby bylo vždy po ruce.

1. Výsuvné zásuvky
Můžete zakoupit jednotky různých velikostí na základě množství kořenek, které máte. Pomůcka vypadá jako skříňka skrývající kompaktní zásuvky snadno se vysouvající díky pohyblivému rameni. Můžete ji umístit do výše očí, kde bude koření vždy na dosah ruky. Ideálně třeba na poličku nebo kuchyňskou skříňku.

2. Držáky
Na vnitřní stranu dvířek od kuchyňských skříněk nebo na zeď v okolí kuchyně můžete vedle sebe namontovat držáčky, které podrží sklenice s kořením. Vypadají jako malé věšáčky, jen jsou místo věšáku vybaveny držákem.

3. Rustikální nástěnný stojan
Drátěný rošt vyniká drsnou a syrovou industriální elegancí a pohled na něj se jistě jen tak neomrzí. Kromě toho nabízí praktické využití v podobě uskladnění neposedných kořenek. Připevněte jej na vnitřní stranu dveří od spíže nebo přímo na kuchyňskou stěnu. Pokud máte hodně prostoru a hodně sklenic s kořením, můžete vedle sebe nainstalovat rovnou dva nebo i tři kusy.

4. Dózy se štítky
Pěkně vypadají i průhledné dózy opatřené názornými štítky. Průhledný organizér můžete nalepit na otevřenou polici nebo na zeď, do dírek přesně zapadnou dózičky a podle štítku na víčku na první pohled poznáte, s jakým kořením máte tu čest. Elegantní a úsporné řešení.

5. Dřevěná polička
V jednoduchosti je krása. Nemusíte vymýšlet žádné složitosti a vyhradit kořenkám místo na dřevěné poličce stávající nebo nově zakoupené přímo pro tento účel. Umístěte ji na místo, odkud budete mít koření v dobrém dosahu. Pokud prostor dovolí, můžete takových poliček pořídit i vícero, aby se vám na ně vešly všechny nádoby s kořením.

6. Otočný pultový stojan
Klasika, který nikdy neomrzí. Otočný pultový stojan nezabere mnoho místa, vystačí si s kouskem prostoru na kuchyňské lince, poličce či skříňce. Každá dózička zapadne do svého fochu, praktickým otáčením se vždy rychle dostanete k tomu, k čemu potřebujete a nebudete muset ztrácet čas přehrabováním a pátráním po koření, které chcete zrovna využít.

7. Výsuvný organizér do skříně
Do stávajícího, málo využívaného prostoru kuchyňské skříně můžete nainstalovat výsuvný organizér, který pojme dostatek kořenek a který vysunete jen v případě, že ho budete potřebovat. Jinak zůstává očím skryt a krásně šetří prostorem.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do zbytku bytu roznášejí lahodné teplé i studené pokrmy i moky. Aby se vám...

Čtěte dál
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....