Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho
zdroj: Shutterstock

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné úpravy, jsou poživatelné jen po určitou dobu. Kdy dojdou do fáze, kdy už byste je konzumovat neměli?

Mohou ušetřit čas s přípravou jídla na další dny, stejně tak ale dokáží spustit nemilé zažívací a střevní obtíže. Klíčem je plánovat dopředu a zužitkovat zbytky nesnědeného jídla dříve, než „propadne jeho záruční doba“. A to je vlastně kdy? Jak dlouho může jídlo v lednici „přežít“ a jaká nebezpečí v něm číhají v případě, že jej vložíte do úst, když už bude za zenitem?

1. Ne více než čtyři dny
Bezpečné okno pro uchovávání zbytků vařených jídel v lednici je poměrně krátké. Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) by doba skladování u většiny z nich neměla přesáhnout tři až čtyři dny. Po uplynutí tohoto času je můžete ještě s klidem znovu ohřát (asi na 74 °C). To, co nesníte, můžete následně do dvou hodin od vyndání vrátit do lednice a uložit ještě na pozdější konzumaci. 

2. Opětovný ohřev prodlouží životnost
USDA zdůrazňuje, že životnost uchovávaných zbytků můžete opětovným ohřevem prodloužit o další tři až čtyři dny. Takový postup zničí všechny bakterie, které by se v jídle mohly během uskladnění začít množit, sníží ale nutriční hodnotu a ta bude klesat s každým dalším ohřevem. Nejlepší je proto ohřát pouze potřebné množství, tedy to, co víte, že sníte, a zbytek vrátit do lednice – v tomto případě, tedy, že jídlo neohřejete, byste jej ovšem po čtyřech dnech skutečně měli vyhodit do koše. 

tip redakce ▾
 
Img

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme drobných přešlapů, které se mohou negativně...

3. Co nesníte hned, zmrazte
Pokud víte, že se ke zbytkům nevrátíte v bezpečném okně tří až čtyř dnů, je moudřejší volbou vložit je do mrazáku než do lednice. Tam totiž v bezpečné formě dokáží vydržet i několik měsíců – chlad je zkrátka zakonzervuje. Před samotným vložením je ale třeba nechat jídlo vychladnout při pokojové teplotě a potom jej uzavřít do vzduchotěsné nádoby. Pokud zbytky obsahují maso, bude jim nejlépe v zadní části chladničky, kde panují nejnižší teploty.

4. Klíčem je vyhnout se „nebezpečné zóně“
Mayo klinika, nezisková organizace a mezinárodně uznávané prestižní americké výzkumné a vzdělávací centrum a univerzitní nemocnice v Rochesteru v Minnesotě, upozorňuje na to, že při skladování jídla, které chcete odložit na později, je důležité, abyste se pokud možno co nejvíce vyhýbali takzvané „nebezpečné zóně“. Tu představuje rozmezí teplot od 4,4 do 60 °C, kdy může dojít k rychlému množení bakterií. 

Do nebezpečné zóny mohou potraviny vstoupit ještě než je uložíte do lednice nebo mrazničky a také při rozmrazování. To je důvod, proč byste zbytky z mrazáku neměli nechat povolit při pokojové teplotě, ale v lednici, která zaručí bezpečnou teplotu. Opětovný ohřev je také vhodné provést v troubě, mikrovlnce nebo na grilu, ale ne v hrnci za nízkých teplot, které nemusí být dostatečné, aby zahubily případné množící se bakterie. 

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do zbytku bytu roznášejí lahodné teplé i studené pokrmy i moky. Aby se vám...

Čtěte dál
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....