Přiveďte do kuchyně léto – letní ovoce a jeho využití

Přiveďte do kuchyně léto – letní ovoce a jeho využití
zdroj: Shutterstock

Zrají jahody a třešně, co nevidět budou zlátnout meruňky a broskve, začne se červenat rybíz. Sezóna letního ovoce je tu a pokud se úroda vydaří, nebudete je stačit zpracovávat. Možná dokonce vyrazíte na oblíbené samosběry a budou se vám hodit tipy na zpracování ovoce. Pojďme si tedy některé připomenout, ať můžete své ovocné přebytky co nejlépe využít.

V těchto dnech jsme obvykle zavaleni úrodou jahod a třešní, které dozrávají mezi prvními. Zanedlouho však bude po všem, zvlášť pokud přetrvává teplé počasí, nebo pokud také hodně prší. Ovoce můžeme zamrazit, zavařovat i sušit. 

Ovocné koláče, dorty, bublaniny, knedlíky, koktejly, zmrzlinové poháry či likéry
Pokud jste milovníky letního ovoce, určitě se budete snažit užít si ho co nejvíc v čerstvé podobě. Po dozrání prvních třešní přichází čas na první bublaninu, kterou zvládne i začátečník nebo se do ní můžete pustit s dětmi. Vyzkoušet můžete i svěží koláč s třešňovým želé, buchty s jahodami a samozřejmě neopomenutelné kynuté knedlíky. Pokud však v létě dbáte na štíhlou linii, využijte ovoce na přípravu šťáv a oblíbených smoothies, které kromě lahodné chuti fungují i jako pořádná letní vzpruha. Jahody, třešně, rybíz, angrešt, maliny, borůvky a podobné druhy ovoce se skvěle hodí pro dozdobení zmrzlinových pohárů, palačinek se šlehačkou, pudinků a dalších lehkých, typicky letních dezertů. V neposlední řadě pak můžete zauvažovat třeba o výrobě domácí třešňové griotky.

Rychlé a snadné zmrazení ovoce pro uchování vitamínů
Zamrazit můžeme téměř všechny druhy ovoce, nejlépe však fungují zmražené maliny, ostružiny, borůvky, jahody nebo rybíz. Meruňky či broskve je lepší zavařit, mražením a následným rozmrazením mohou zhnědnout a získat blátivou konzistenci. Zmrazené ovoce si zachovává svou chuť, vůni a většinu v nich obsaženého vitamínu C. Pokud mrazíme bobule, je vhodné je nejprve zmrazit na tácu, aby zůstaly jednotlivě oddělené. Teprve potom je můžeme sesypat do krabiček nebo sáčků. Po rozmrazení je vhodné ovoce ihned spotřebovat, opětovné zmrazení se nedoporučuje. Stejně dobře můžeme zamrazit ovoce smíchané s cukrem nebo ve formě pyré. 

Zavařování – kompoty, džemy a marmelády
Ovoce je vhodné zavařovat hned po natrhání. Nejčastěji zavařujeme třešně a višně, jahody, meruňky, broskve, angrešt, červený a černý rybíz, maliny, ostružiny, borůvky a brusinky, později také blumy a švestky. Pokud chceme zavařovat kompoty, používáme výhradně ovoce zdravé a pevné, nepřezrálé, potlučené či hnijící. Přezrálé a měkčí ovoce můžeme použít do džemů a marmelád, ale ani tady se nesnažíme zužitkovat ovoce, které už hnije nebo plesniví. Při zavařování je třeba dbát maximální čistoty všech pomůcek i rukou, sklenice i víčka mají být vždy umyté a suché. Sklenice s kompoty a marmeládami uchováváme v chladu a temnu.

Sušení pro zdravé mlsání
Sušení ovoce je oblíbený způsob zpracování, je to zdravá a výživná pochoutka, která se vám hodí třeba i jako rychlá svačinka při sportu, na výlet nebo do zaměstnání. Sušené ovoce umí rychle dodat energii, a přitom je nízkokalorické. Pokud máte ve zvyku ujídat večer u televize brambůrky, slané tyčinky nebo jiné pochutiny, sušené ovoce je skvělou a daleko zdravější alternativou. Sušíme ovoce pevné, ne příliš měkké a s vysokým obsahem cukru. Nejčastěji se setkáváme se sušenými meruňkami, švestkami, jablky a hruškami, sušit ale můžeme i veškeré bobuloviny, z exotického ovoce pak banány, kiwi nebo ananas. Sušit můžeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem nebo nejlépe v sušičce, která ovoce nepřesuší.

Veronika Moreira Tůmová
Fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr neměl podceňovat. I když se nemusí jednat o tak vzácné kusy, jako je...

Čtěte dál
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....