I když máte rádi vaření pro své blízké, jsou určitě dny, kdy se vám nechce strávit v kuchyni celý den. Existuje celá řada nejrůznějších tipů, triků, nápadů, rad a vychytávek, které vám určité věci usnadní. Proč je tedy nevyužít?
Například nejrůznější tvarované formy a pánve jsou skvělým pomocníkem, když čekáte na večeři známé s malými dětmi. Palačinky nebo lívance s obličejem nebo ve tvaru slunečnice vykouzlí úsměv na tváři i dospělým. Další šikovné vychytávky a praktické vybavení do kuchyně však usnadní práci i při jejím úklidu, nebo pomůže se skladováním potravin, aby vydržely déle čerstvé.
Praktické drobnosti pro vaši kuchyni
Kuchyně by měla být především praktická a k tomu jsou zapotřebí nejen spotřebiče šetřící vodu a energii, ale také bezpečné nástroje pro její bezproblémový provoz. Pak je mnohem snadnější všimnout si věcí, s nimiž vás vaření bude bavit, protože nebude trvat příliš dlouho a nemusí znamenat ani nutnost následného pracného úklidu. Existují zkrátka velmi efektivní kuchyňské drobnosti, například různá vykrajovátka a kráječe, které zkrátí váš čas strávený při vaření a vás bude těšit je pravidelně využívat. Takových pomocníků nebo osvědčených metod k usnadnění práce v kuchyni je však mnohem víc.
- Smažení řízků je pro vás noční můrou, protože strouhanka na nich nedrží a opadává? Přidejte do rozmíchaných vajec několik kapek stolního oleje. Strouhanka tak bude po obalení řízků lépe držet a při smažení neopadá.
- Ochranné brýle na krájení cibule budou od teď vaší nepostradatelnou pomůckou v kuchyni. Nebudou vás už štípat oči při jejím krájení a uplatní se také například při venkovním grilování, kdy ochrání vaše oči před nepříjemným štiplavým kouřem.
- Milují vaše děti pudink, ale tak rád se připaluje, že se k jeho uvaření odhodláte jen málokdy? To je přece velká škoda. Před vařením pudinku vymažte hrnec trochou másla a máte po problému. Pudink se už nebude připalovat.
- Při práci s tekutinami je dobré, má-li hrnec nálevkou, díky níž můžete řídit směr a tok dané tekutiny. Pokud ji však nemá, nedocenitelnou pomůckou je silikonová snímatelná nálevka, která funguje stejně dobře a dá se umístit na více nádob.
- Máte problémy se skladováním česneku a cibule? Využijte docela obyčejnou starou punčochu. Jednotlivé paličky vložte jednoduše do punčochy a oddělte je uzlem. Takto zavěšené vydrží na chladném a suchém místě mnohem déle.
- Zdráháte se objevovat možnosti mikrovlnného vaření? Děláte chybu. Má spoustu výhod a hodí se pro všechny možné pokrmy. Je rychlé, snadné a zároveň zdravé. Silikonové nádoby k němu určené neabsorbují pachy ani chutě a ani z nich samých se žádné nedostanou do jídla.
- Milujete křupavé bramboráky, ale stále vám uniká ten zásadní trik? Je to snadné. Přidejte do těsta několik lžiček tvarohu. Díky němu bude upečený bramborák velmi jemný, chutný, a hlavně neodolatelně křupavý.
- Uvařit rýži bez připálení nemusí být až tak snadné. Pokud se to stává i vám, vložte na ni ihned po uvaření krajíc chleba. Ten okamžitě vysaje větší část spáleného zápachu.
- Stále se vám, ani jako zkušeným hospodyňkám, nedaří správně odhadnout dobu pro dokonalé uvaření vajec? Uvařené vejce ve skořápce položte na rovnou podložku a roztočte jej. Pokud se pomalu otáčí kolem své osy, je uvnitř uvařené. Pokud se kolébá ze strany na stranu, střed vejce je ještě syrový.
Máte rádi luštěniny, ale uvítali byste kratší dobu jejich vaření? Vždy je vařte v neosolené vodě a osolte až po uvaření. Je to zajímavé, ale vaření ve slané vodě trvá podstatně déle.
Veronika Moreira Túmová
fotografie: Shutterstock