Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl
zdroj: Shutterstock

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér? Oba tyto kuchyňští pomocníci jsou si zdánlivě podobní. Rozdíly však existují a nejsou úplně nevýznamné.

Na první pohled byste možná řekli, že jsou téměř stejní. Kuchyňský robot a mixér ale mají různé účely. Ten úplně nejzákladnější rozdíl tedy tkví v tom, že každé z těchto zařízení se používá k něčemu jinému:

  • Na dně mixéru se nachází nádoba s čepelemi, které krouží kolem potravin, jež sem vložíte, a rozřezávají je na malé části. Takovým způsobem je dokáže zpracovat na hladkou a rovnoměrnou konzistenci, která je žádoucím základem pro různá pyré, omáčky nebo polévky. Mixér také dokáže nadrtit led, proto jej využijete pro přípravu ledových míchaných drinků, koktejlů nebo shaků. Obecně lze říci, že mixér lépe funguje v případě, že potřebujete krémovou nebo kapalnou konzistenci. Skvěle například dokáže vyšlehat i šlehačku na lahodný dezert nebo vejce pro nadýchanou omeletu.
  • Kuchyňský robot má méně jasný účel než mixér. Je to všestranný kuchyňský pomocník, který kuchaři pomůže se všemi ingrediencemi, jejichž zpracování by mu zabralo zbytečně moc času. Výměna nožů a disků a používání různých rychlostí i pulzní funkce, které robot nabízí, dává kuchaři možnost dostat přípravu pokrmu plně pod kontrolu. Kuchyňský robot má širokou pracovní misku s ostřím ve tvaru písmene S nacházejícím se na dně a dobře funguje na suché ingredience: pomůže se sekáním bylinek, rozmělňováním sušenek či krekrů na koláčovou krustu nebo s hnětením těsta. 

Další rozdíl je v nádobách:

  • Nádoby mixéru se dodávají především ve skleněném nebo plastovém a čtvercovém nebo kulatém provedení. Volba závisí na čištění a manipulaci: Sklo je těžší a neabsorbuje pachy tak snadno jako plast. Nádoba mixéru je navržena tak, aby vytvářela vír, který míchá kapalný obsah a trychtýřem ho dostává nahoru a zpět k čepelím pro lepší promíchání.
  • Široká mísa kuchyňského robotu usnadňuje přidávání obsahu receptů (například přidávání másla do mouky k výrobě krusty) a škrábání po stranách, aniž by vám překážel nůž. Některé modely kuchyňských robotů také přicházejí s několika pracovními miskami, včetně menších pro jednoduché úkoly nebo víček se „skluzavkami“, do kterých se vejdou ingredience různých velikostí, například zelenina na krájení.

Odlišné jsou i čepele:

  • Čepele mixéru sedí ve spodní části nádoby, buď zabudované přímo do ní, nebo jako součást nástavce, který se na nádobu přišroubuje. Čepele se dodávají ve dvou hlavních typech: Čepele ve tvaru písmene X bývají v útvaru po čtyřech, ale některé modely se dodávají se šesti čepelemi. Protože účinnost mixéru závisí na kontaktu nožů s potravinami, je šest nožů považováno za lepší počet než čtyři, ale většina modelů pro domácnost má čtyři. „Křídlové“ čepele jsou ploché čepele s tupými hranami, které se otáčejí nahoru nebo dolů. Jsou lepší pro drcení tvrdých surovin, jako je led, takže se běžněji používají k výrobě mražených nápojů a smoothies. Některé modely mixérů, jako jsou typy „bullet“, se dodávají s několika noži, takže můžete přepnout z nože ve tvaru X pro většinu tradičních použití mixéru, na plochý nůž, který rozdrtí suché ingredience i led.
  • Čepel v kuchyňském robotu má tvar písmene S a sedí těsně nad dnem pracovní misky: to umožňuje lepší sekání a míchání. Čepele mohou být hladké nebo zoubkované; hladká hrana poskytuje čisté řezy a je lepší pro sekání masa a většiny zeleniny, zatímco zoubkované čepele mohou připravovat také pyré, dobře fungují při výrobě oříškových másel a zpracování mražených surovin. 

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do zbytku bytu roznášejí lahodné teplé i studené pokrmy i moky. Aby se vám...

Čtěte dál
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....