Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?
zdroj: Shutterstock

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc a víc nevlídno, příliš nenadchnou. Právě teď totiž přichází čas krémových polévek, které nejsou složité na přípravu, zasytí, zahřejí a navíc si na nich skvěle pochutnáte. Co potřebujete, abyste se stali polévkovým králem nebo královnou?

Krémová polévka je úžasně univerzální jídlo, které můžete připravit ne bezpočet způsobů tak, aby chutnalo široké sortě strávníků. Můžete se dokonce na poslední chvíli rozmyslet, jestli výsledkem vašeho snažení skutečně bude polévka, nebo třeba kaše či pyré… Záleží totiž na tom, jak moc rozmixovanou zeleninu naředíte – dáte více vody, mléka či smetany a je polévka, nedáte žádnou tekutinu nebo jen minimum a rozmixujete nahrubo, spíše rozšťoucháte, a máte kaši, rozmixujete se středním množstvím vody a máte lahodné pyré… 

Co mít vždycky po ruce
Další benefit je, že na vytvoření takové pochoutky nepotřebujete žádné extra vybavení. Pravdou ale je, že bez určitých základních komponentů se jen tak neobejdete. O jaké se jedná a co byste tedy měli mít po ruce vždy, když se chystáte uvařit polévku, která strávníkům svou lahodností vezme dech? 

1. Pekáček nebo hrnec 
Nejprve si ujasněte, z čeho konkrétně chcete polévku, pyré nebo kaši připravovat. Potom zvolte způsob. V případě krémové polévky máte v podstatě dvě možnosti – buď zeleninu nejprve upečete v troubě, potom přendáte do hrnce a umixujete. V takovém případě se vyplácí ji podložit na pekáčku pečícím papírem – jednak spotřebujete méně oleje, jednak nezamažete pekáček. Další možností je klasika – na oleji zpěníte cibulku, na ní naházíte nakrájenou zeleninu, zalijete vodou a vaříte, po změknutí mixujete. Oba způsoby jsou dobré, zelenina z trouby ale chutná o něco lahodněji – nejlepší je, když ji zakapete olivovým olejem. 

2. Ingredience 
A co tedy vložit do pekáčku nebo do hrnce? Jako základ: cibule, volitelně česnek, koření dle chuti. A potom jako „tělo“ polévky – dýni, batáty, mrkev, brokolici, květák, tuřín, patison a další. Různé druhy můžete i kombinovat. Pokud vaříte v hrnci, můžete přidat luštěninu, třeba červenou čočku, aby byl pokrm výživnější. Rozředit můžete mlékem kravským, sójovým, kokosovým, případně smetanou živočišnou či rostlinnou, pro jemně nakyslý nádech lze přidat smetanu zakysanou… Vidíte – jedná se v podstatě o totéž jídlo, ale vždy ho můžete připravit z jiných surovin tak, že chutná pokaždé jinak.

3. Nůž a prkénko
Abyste mohli zeleninu odpovídajícím způsobem zpracovat, potřebujete kvalitní a ostrý nůž, který vám práci významně usnadní – když bude tupý, jen se zbytečně nadřete a možná i poraníte, protože bude po povrchu zeleniny klouzat a může se stát, že sklouzne až k vašemu prstu… Prkénko zase ochrání kuchyňskou linku před poškozením nožem nebo obarvením zeleninou. Lepší je prkénko větší, které poskytne dostatek prostoru pro manipulaci i odkládání již nakrájené zeleniny. Potom můžete všechno najednou shodit do hrnce.

4. Mixér nebo šťouchadlo
Abyste připravili lahodnou krémovou polévku nebo pyré či kaši, nepotřebujete drahého kuchyňského robota, v pohodě si vystačíte s ponorným mixérem, který toho zvládne docela dost. Jen je dobré zeleninu již v začátku trochu rozředit tekutinou a nezačínat mixovat úplně na sucho, to by se vám přístroj mohl zavařit. Pokud ponorný mixér zrovna stávkuje, rozpečte nebo rozvařte zeleninu úplně do měkka a potom ji rozšťouchejte podobně jako brambory a při ředění míchejte metličkou, vidličkou nebo lžící, podle toho, s čím vám to lépe půjde.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do zbytku bytu roznášejí lahodné teplé i studené pokrmy i moky. Aby se vám...

Čtěte dál
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....