Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor
zdroj: Shutterstock

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové chvíli zachovat? Vyhodit celou potravinu, nebo plíseň odstranit a nenapadený zbytek sníst? Neohrožuje takový přístup zdraví?

I když se to může zdát jako plýtvání, pravdou je, že jídla s plísní na povrchu by se konzumovat neměla. Pokud máte pochybnosti, je v tomto směru vždy lepší potravinu vyhodit místo toho, abyste odstranili plíseň a zbytek snědli. Důvod je jednoduchý: v případě, že byste napadenou pochutinu skutečně snědli, hrozí riziko, že vás otráví. A to určitě nechcete.

Proč nejíst plesnivé potraviny
Přítomnost plísní vlastně znamená, že se v jídle začaly množit mikroorganismy, které mohou být pro lidské zdraví velmi škodlivé. Něco jiného je ušlechtilá plíseň, jejíž růst je korigován, jako je tomu v případě plísňových sýrů typu hermelín nebo niva. V ostatních případech si ale konzumací jídla s obsahem mykotoxinů (houbových jedů) můžete přivodit vážné zdravotní problémy.

Jak plíseň zasahuje zdraví
Plesnivé jídlo vás může otrávit, protože společně s ním do sebe dostanete nebezpečné mikroorganismy, které budou kolonizovat váš zažívací trakt, případně v něm dojde k usazení toxických odpadních produktů: Mykotoxiny produkované plísněmi jsou houbové jedy, organické látky způsobující člověku zažívací potíže, zatěžující játra, ledviny i imunitní systém. Některé z nich dokonce mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny. Že se něco začíná dít poznáte poměrně snadno – po požití toxické pochutiny se vám udělá špatně, což pravděpodobně vyústí ve zvracení, dostaví se i průjem, bolesti břicha a vše, co souvisí se střevními potížemi. 

Kdy stačí napadení odstranit
Dá se říci, že u potravin suchých nebo s nízkou mírou vlhkosti, by se dalo uvažovat o odstranění plísně z povrchu a snědení „čistého“ zbytku. To se však týká víceméně jen zeleniny s nízkým obsahem vody, jako je například mrkev nebo hlávkové zelí, kde je pro plíseň obtížné proniknout dovnitř tvrdým povrchem. 
Jak plíseň odstranit? Tři centimetry kolem i do hloubky. Nůž by se neměl dotknout kontaminovaného místa, aby nenakazil zdravou část. 
U jiných jídel se ale takový postup nedoporučuje: plísně se totiž mohou šířit dovnitř a po požití způsobit výše popsané potíže. Proto platí, že jakmile zjistíte přítomnost plísně, je v případě, že si nejste stoprocentně jistí, lepší rovnou vyhodit celou potravinu a vyhnout se riziku zdravotních potíží. 

Jak by měla vypadat správná hygiena potravin
Vzniku plísní dokáže zabránit správná hygiena potravin: ty je třeba udržovat při vhodné teplotě a požadované míře vlhkosti, tedy většinou v chladu, suchu a temnu. Na co dalšího di dávat pozor?

  • Plesnivé potraviny vždy okamžitě oddělte od zdravých, aby se předešlo křížové kontaminaci. 
  • Syrové/čerstvé potraviny nezpracovávejte stejným náčiním jako ty tepelně upravené. 
  • Nerozmrazujte jídla vyndaná z mrazáku při pokojové teplotě, ale v lednici.
  • Nepřekračujte datum spotřeby, u minimální trvanlivosti buďte obezřetní a potravinu při konzumaci vždy pečlivě prohlédněte, abyste zjistili, že nenese známky kažení se.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních příležitostech, kdy chcete, aby tabule vypadala skutečně slavnostně....

Čtěte dál
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....
Máte doma myčku nádobí a nejste spokojení s výsledkem mytí? 5 rad, jak dostat z vaší myčky maximum

Máte doma myčku nádobí a nejste spokojení s výsledkem mytí? 5 rad, jak dostat z vaší myčky maximum

Myčka nádobí může život pořádně usnadnit. Stejně tak ale umí zkazit i tu nejlepší náladu v případě, že svou úlohu neplní tak, jak má....
Jak připravit kuchyň na zavařování: Co dělat a nedělat?

Jak připravit kuchyň na zavařování: Co dělat a nedělat?

Léto je čas, kdy je všude dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Především ovoce se hojně využívá pro přípravu domácích marmelád a džemů,...
Myslete ekologicky. Praktické rady, jak snížit produkci kuchyňského odpadu

Myslete ekologicky. Praktické rady, jak snížit produkci kuchyňského odpadu

Až budete příště vyhazovat zbytky jídla, zastavte se a krátce se zamyslete, zda by se nedaly ještě nějak využít. Mnohdy daly a docela...
Jak kuchyň chytře a efektivně uzpůsobit dětem?

Jak kuchyň chytře a efektivně uzpůsobit dětem?

Zeptejte se jakéhokoliv rodiče, který pokoj je pro děti nejzajímavější, a můžete si být téměř jistí, že odpoví „kuchyň“. Právě ta je...