Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák
zdroj: Shutterstock

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme drobných přešlapů, které se mohou negativně podepsat na čerstvosti, chuti i bezpečnosti skladovaných potravin. Na co bychom si měli dávat pozor?

Pokud chcete, aby jídlo, které skladujete v lednici, co nejdéle vydrželo čerstvé a nutričně plnohodnotné, měli byste kontrolovat, aby se teplota uvnitř pohybovala mezi 0-5°C, v mrazáku by to potom mělo být rozmezí -18 a -20°C. Schopnost spotřebičů se na tyto teploty rychle dostat a dlouho je udržet je klíčová pro maximalizaci množství živin v potravinách, které v nich skladujete. Pokud jsou teploty nižší, jídlo může přemrznout, pokud jsou naopak vyšší, mohou fungovat jako pozvánka pro bakterie. Teplotu v lednici i mrazáku se proto vyplácí nejen nastavit, ale také kontrolovat – čiňte tak podle doporučení výrobce v uživatelské příručce, kterou jste dostali společně se zakoupenými spotřebiči. Čeho dalšího byste si měli všímat, aby lednička i mrazák šlapali jako hodinky a plnili svůj účel?

1. Využívejte poličky
Bez ohledu na to, jak přesný váš termostat je, se bude teplota v lednici mezi jednotlivými patry lišit. Nejlepší je považovat teplotu termostatu za průměrnou hodnotu s tím, že čím vyšší police, tím vyšší teplota. Této skutečnosti lze výborně využít pro respektování odlišných nároků potravin na zachování čerstvosti. Na co pamatovat?

  • Syrové maso, ryby a mořské plody byste měli uchovávat ve spodní polici nebo chladicí komoře speciálně navržené pro tento účel – panují zde teploty od 0°C do 3°C, které masu vyhovují, protože brání množení škodlivých bakterií. Před vlastní konzumací je potom dobré takovéto potraviny z lednice vytáhnout a nechat při pokojové teplotě „povolit“ asi půl hodiny.
  • Máslo a sýry jsou náchylné k rychlému kažení se, proto je nejlepší uchovávat je v horní části ledničky, kde je tepleji. To platí i pro různé dresingy, studené omáčky, hořčice a podobně.
  • Zbytky jídla určené k přímé spotřebě, jako je polévka, vařené maso či pizza, patří na prostřední polici.

2. Nepřeplňujte lednici
Lednice by neměla být potravinami nacpána k prasknutí tak, že se dotýkají police, která se nachází nad tou, na níž jsou uloženy. Takové přeplnění může bránit volné cirkulaci vzduchu, vést ke zvýšení teploty v zaplněné části a k množení bakterií. 

3. Uchovávejte potraviny v originálním obalu
Pokud je to možné, nechávejte potraviny v originálním balení, které bylo téměř jistě navrženo s ohledem na jejich čerstvost a bezpečné uchování. To platí zejména pro vakuově balené maso, také pro ovoce a zeleninu, kde mohou mít strategicky umístěné vzduchové otvory velký vliv na trvanlivost. 

4. Nenechávejte jídlo chladnout až v lednici nebo mrazáku
Do lednice i mrazáku by nemělo přijít nic, co má teplotu vyšší než je ta pokojová. Pokud necháte jídlo chladnout až uvnitř spotřebiče, jeho teplo způsobí, že teplota uvnitř prudce stoupne a to nejen, že sníží čerstvost ostatních uložených potravin, které je třeba udržovat na stabilní teplotě, ale také donutí zařízení tvrději pracovat na snížení teploty, což se následně projeví na nákladech na elektrickou energii. 

5. Nenechávejte otevřené dveře
Podobně jako teplé jídlo působí v lednici či mrazáku i teplý venkovní vzduch. Nenechávejte dveře chladicích spotřebičů nikdy dlouho otevřené, protože nárůst teploty je nutí k intenzivnějšímu chlazení, což se projeví nejen na účtech za elektriku, ale také na stabilitě teploty uvnitř a na čerstvosti uchovávaných potravin.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do zbytku bytu roznášejí lahodné teplé i studené pokrmy i moky. Aby se vám...

Čtěte dál
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....