Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme drobných přešlapů, které se mohou negativně podepsat na čerstvosti, chuti i bezpečnosti skladovaných potravin. Na co bychom si měli dávat pozor?
Pokud chcete, aby jídlo, které skladujete v lednici, co nejdéle vydrželo čerstvé a nutričně plnohodnotné, měli byste kontrolovat, aby se teplota uvnitř pohybovala mezi 0-5°C, v mrazáku by to potom mělo být rozmezí -18 a -20°C. Schopnost spotřebičů se na tyto teploty rychle dostat a dlouho je udržet je klíčová pro maximalizaci množství živin v potravinách, které v nich skladujete. Pokud jsou teploty nižší, jídlo může přemrznout, pokud jsou naopak vyšší, mohou fungovat jako pozvánka pro bakterie. Teplotu v lednici i mrazáku se proto vyplácí nejen nastavit, ale také kontrolovat – čiňte tak podle doporučení výrobce v uživatelské příručce, kterou jste dostali společně se zakoupenými spotřebiči. Čeho dalšího byste si měli všímat, aby lednička i mrazák šlapali jako hodinky a plnili svůj účel?
1. Využívejte poličky
Bez ohledu na to, jak přesný váš termostat je, se bude teplota v lednici mezi jednotlivými patry lišit. Nejlepší je považovat teplotu termostatu za průměrnou hodnotu s tím, že čím vyšší police, tím vyšší teplota. Této skutečnosti lze výborně využít pro respektování odlišných nároků potravin na zachování čerstvosti. Na co pamatovat?
- Syrové maso, ryby a mořské plody byste měli uchovávat ve spodní polici nebo chladicí komoře speciálně navržené pro tento účel – panují zde teploty od 0°C do 3°C, které masu vyhovují, protože brání množení škodlivých bakterií. Před vlastní konzumací je potom dobré takovéto potraviny z lednice vytáhnout a nechat při pokojové teplotě „povolit“ asi půl hodiny.
- Máslo a sýry jsou náchylné k rychlému kažení se, proto je nejlepší uchovávat je v horní části ledničky, kde je tepleji. To platí i pro různé dresingy, studené omáčky, hořčice a podobně.
- Zbytky jídla určené k přímé spotřebě, jako je polévka, vařené maso či pizza, patří na prostřední polici.
2. Nepřeplňujte lednici
Lednice by neměla být potravinami nacpána k prasknutí tak, že se dotýkají police, která se nachází nad tou, na níž jsou uloženy. Takové přeplnění může bránit volné cirkulaci vzduchu, vést ke zvýšení teploty v zaplněné části a k množení bakterií.
3. Uchovávejte potraviny v originálním obalu
Pokud je to možné, nechávejte potraviny v originálním balení, které bylo téměř jistě navrženo s ohledem na jejich čerstvost a bezpečné uchování. To platí zejména pro vakuově balené maso, také pro ovoce a zeleninu, kde mohou mít strategicky umístěné vzduchové otvory velký vliv na trvanlivost.
4. Nenechávejte jídlo chladnout až v lednici nebo mrazáku
Do lednice i mrazáku by nemělo přijít nic, co má teplotu vyšší než je ta pokojová. Pokud necháte jídlo chladnout až uvnitř spotřebiče, jeho teplo způsobí, že teplota uvnitř prudce stoupne a to nejen, že sníží čerstvost ostatních uložených potravin, které je třeba udržovat na stabilní teplotě, ale také donutí zařízení tvrději pracovat na snížení teploty, což se následně projeví na nákladech na elektrickou energii.
5. Nenechávejte otevřené dveře
Podobně jako teplé jídlo působí v lednici či mrazáku i teplý venkovní vzduch. Nenechávejte dveře chladicích spotřebičů nikdy dlouho otevřené, protože nárůst teploty je nutí k intenzivnějšímu chlazení, což se projeví nejen na účtech za elektriku, ale také na stabilitě teploty uvnitř a na čerstvosti uchovávaných potravin.
Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock