Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků
zdroj: Shutterstock

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do zbytku bytu roznášejí lahodné teplé i studené pokrmy i moky. Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, je potřeba si ji zařídit podle svých představ. Co všechno při tom vzít v úvahu?

Zařizování kuchyně je významným počinem, který by se neměl brát na lehkou váhu. Ti, kteří se tomuto úkonu věnují již podruhé nebo dokonce potřetí, mají jistě již jasnou představu, co chtějí a co ne, mohou se poučit z chyb minulých a navázat tam, kde se jim při předchozích zařizováních ztratila nebo přetrhla niť. Pro novopečeného „zařizovače“ může být ale všechno natolik nové, že si nechá špatně poradit, špatně zvolí, nechá se otloukat a nakonec nebude s výsledkem tak spokojený, jak by mohl být. Co všechno je při zařizování kuchyně třeba vzít v úvahu a jak nenaletět a stát si za svým, slušně, ale neohroženě?

Proč není nikdo úplný nováček
I když zařizujete svoji první kuchyni, určitě jste už někdy někde vařili – v rodném bytě nebo domě, tedy v kuchyni u rodičů, případně prarodičů či jiných příbuzných; ve studentském bytě nebo tam, kde jste žili s partnerem, než jste se přestěhovali do vlastního. Někdy a někde zkrátka nemáte na výběr, a tak si musíte zvyknout na kuchyni, která je k dispozici, všechny takové zkušenosti ale můžete později využít při zařizování kuchyně vlastní, kdy už budete vědět nebo alespoň tušit, co vám vyhovuje a co ne.

Co si rozmyslet
Důležité je, abyste se ve své kuchyni cítili jako ryba ve vodě, což logicky každému umožní něco jiného. Proto si nejprve sedněte a zamyslete se, co byste v kuchyni skutečně mít chtěli a naopak, co nechtěli. 

  • Máte možnost oddělené kuchyně od obývacího pokoje, nebo se musíte držet konceptu otevřeného prostoru? 
  • A dál, pokud kuchyně nebude v samostatné místnosti, nebude vám vadit, že vám návštěvy a další členové domácnosti budou přímo vidět pod ruku? Takovou situaci může vyřešit například vyšší bar, který prostor kuchyně od ostatního vizuálně oddělí – vám poskytne soukromí, návštěvě případně originální posezení na barových židličkách. 
  • Zvážit je třeba i tvar kuchyně – do L, do U, nebo místo baru ostrůvek, kde může být buď pracovní plocha, nebo dřez či sporák? 
  • Jak rozmístíte regály a poličky, budete chtít nějaké police otevřené, nebo chcete mít raději vše uzavřené, abyste se vyhnuli problémům s častým prášením? 
  • A co spotřebiče – budete chtít vestavěné, aby splynuly s designem kuchyně, nebo samostatné? 
  • A skříňky či poličky až do stropu nebo nižší? 
  • Jak budete řešit spíž? Máte na ni prostor ve vedlejší místnosti, budete potraviny ukládat do některé ze skříněk nebo si pořídíte vozíky či designové přepravky a budete potraviny uchovávat tam? 
  • Tématem samotným o sobě je potom design kuchyně, barva, styl. To všechno je třeba vzít v úvahu.

Jak všechno realizovat
Máte v zásadě dvě možnosti. Buď si sami nebo s pomocí nějakého na internetu volně dostupného programu zhruba načrtnete, jak byste chtěli, aby kuchyně vypadala, případně si své požadavky a nápady sepíšete, nebo rovnou oslovíte profesionála s tím, že úplně jasnou představu nemáte, a tak, že se necháte inspirovat. Nezapomeňte mu ovšem sdělit všechno, co vás k tomu napadne, abyste si byli jistí, že vaše požadavky zohlední. Může se ale samozřejmě také stát, že svou kuchyň snů naleznete v katalogu nebo showroomu některého výrobce a nebudete na ní chtít měnit vůbec nic.

Na co si dávat pozor
Všímejte si toho, jak s vámi daný odborník, ať už truhlář nebo někdo ve studiu, komunikuje. Pokud vám naslouchá a snaží se vám vyjít vstříc, je vidět, že přemýšlí nad tím, jak by se to, o co vám jde, dalo provést a jsou-li jeho připomínky a náhradní řešení konstruktivní, je to dobré znamení. V případě, že se viditelně snaží protlačit svůj názor, rozmlouvá vám snad úplně všechno a je vidět, že se ani nepokouší vymyslet alternativní řešení a místo toho si stále razantněji razí svou, oslovte raději někoho jiného.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních příležitostech, kdy chcete, aby tabule vypadala skutečně slavnostně....

Čtěte dál
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....
Máte doma myčku nádobí a nejste spokojení s výsledkem mytí? 5 rad, jak dostat z vaší myčky maximum

Máte doma myčku nádobí a nejste spokojení s výsledkem mytí? 5 rad, jak dostat z vaší myčky maximum

Myčka nádobí může život pořádně usnadnit. Stejně tak ale umí zkazit i tu nejlepší náladu v případě, že svou úlohu neplní tak, jak má....
Jak připravit kuchyň na zavařování: Co dělat a nedělat?

Jak připravit kuchyň na zavařování: Co dělat a nedělat?

Léto je čas, kdy je všude dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Především ovoce se hojně využívá pro přípravu domácích marmelád a džemů,...
Myslete ekologicky. Praktické rady, jak snížit produkci kuchyňského odpadu

Myslete ekologicky. Praktické rady, jak snížit produkci kuchyňského odpadu

Až budete příště vyhazovat zbytky jídla, zastavte se a krátce se zamyslete, zda by se nedaly ještě nějak využít. Mnohdy daly a docela...