Pár užitečných rad, jak obsluhovat pec na dřevo: Pronikněte do základů kulinářství

Pár užitečných rad, jak obsluhovat pec na dřevo: Pronikněte do základů kulinářství
zdroj: Shutterstock

Pec na dřevo je jedním z nejstarších existujících druhů pecí. Od verzí, které užíváme dnes, se v mnohém liší. Mají však stejný účel – upravovat jídlo zdravě a přirozeně. Když víte, jak tuto tradiční pec správně používat, máte jen krůček od toho naučit se tento prastarý spotřebič využívat na maximum a dostat z něj to nejlepší.

Tajemstvím je sehnat dobré palivové dříví. To dokáže rozpoutat pořádný oheň. Měkké dřevo rychle vzplane, poté, co oheň dosáhne správné teploty, můžete přidat dřevo tvrdší. Takovým způsobem se naučíte jídlo připravovat efektivně a chutně jako nikdy předtím, velkým benefitem také je, že ušetříte za plyn a elektřinu. Starodávná pec na dřevo se tedy skutečně vyplatí. Čeho se držet, aby se dílo dařilo?

Nechte oheň dýchat
Dvířka trouby nejprve nechte otevřená. Oheň tak bude moci rozdmýchat velké množství kyslíku. 

Počkejte na správnou teplotu
Než se budete moci pustit do vaření, měl by oheň dosáhnout teploty přibližně 500 °C a zůstat tak alespoň půl hodiny. Jakmile plamen zhasne, odstaňte některé uhlíky a počkejte, až trouba vychladne zhruba na 250°C. Kromě toho je žádoucí snížit cirkulaci kyslíku o více než polovinu, proto je potom na čase zavřít dvířka. 

Čeho se držet
Ačkoliv se některé z těchto pokynů mohou zdát zanedbatelné, jejich provedení nebo neprovedení se v konečném důsledku na stavu a chuti připravovaného jídla může poměrně výrazně projevit. Co byste v tomto směru měli respektovat a vykonat?

  • Troubu zapněte hodinu a půl před zahájením vaření. 
  • Jako palivové dřevo použijte výhonky vinné révy, dub nebo cesmínu.
  • Dřevo umístěte do tvaru pyramidy. Můžete také použít papír nebo podpalovače, které pomohou zažehnout plamen.
  • Na počátku mějte otevřená dvířka trouby, plamen se rychleji chytne a rozroste v oheň. Zmiňujeme to již výše, ale opakování je matka moudrosti. 
  • Jídlo vložte do trouby, jakmile pečící kopule zbělá.
  • Když plamen začne chladnout, můžete jej použít k přípravě dušeného masa a ryb.

Opatrnosti není nikdy nazbyt
Stejně jako u kteréhokoliv jiného zařízení, využívajícího sílu ohně, se i v případě kuchtění s pecí na dřevo vyplácí zachovávat opatrnost. Uvnitř nastávají vysoké teploty, čili hrozí riziko popálení. Dveře a kliky se rychle zahřejí, používejte proto pro manipulaci s nimi chňapky a ty mějte vždy při ruce a na očích, aby se nestalo, že si neuvědomíte, že byste po nich měli sáhnout. Opatrní buďte také při otevírání dveří, protože teplo neucítíte okamžitě, ve výsledku si můžete dokonce myslet, že se uvnitř nic neděje. Konvekční proudění ale funguje jinak než je tomu u plynových a elektrických trub. Dveře proto otevírejte pomalu a udržujte od trouby bezpečný odstup. Abyste si toto umožnili, vybavte se všemi potřebnými nástroji, jež usnadní a umožní obsluhu pece – základem je například lopata s dlouhou násadou, která umožní dosáhnout konce trouby bez nutnosti se nadměrně přiblížit. Existují také speciální rukavice sloužící k manipulaci s horkými předměty, jež se vám určitě budou hodit. 

Na co se těšit a na co nezapomínat
Příprava jídla v peci na dřevo je úžasným zážitkem, který vás vrátí k samým počátkům kulinářského umění. Jejich užívání je snadné v případě, že se držíte předepsaných pokynů. Jedině tak z nich vytěžíte maximum, pochutnáte si a zároveň ochráníte sebe i své blízké před nepříjemným a bolestivým postihem.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Afrikány a muškáty v našich zahradách – výsadba a požadavky na pěstování

Afrikány a muškáty v našich zahradách – výsadba a požadavky na pěstování

Afrikány a muškáty jsou jedny z nejoblíbenějších květin v českých zahradách. Kdy je vysít a jak se o ně následně starat, abychom si jejich krásu užili co nejdéle? Co všechno tyto rostliny potřebují? Povíme...

Čtěte dál
Speciál o klíčení – co, kde a jak klíčit a proč zařadit klíčky do našeho jídelníčku

Speciál o klíčení – co, kde a jak klíčit a proč zařadit klíčky do našeho jídelníčku

Suché a nepoškozené semínko může u některých druhů rostlin spát i několik let. Za správných podmínek v něm však jako časovaná bomba...
Trendy v interiérovém designu pro rok 2023 – co se bude “nosit“ dle světových designerů?

Trendy v interiérovém designu pro rok 2023 – co se bude “nosit“ dle světových designerů?

Chystáte se měnit interiér a zajímá vás, co bude tento rok nejvíc trendy a k jakým změnám bude docházet na poli interiérového designu?...
Pásky, bodovky a další tipy osvětlení do domácnosti

Pásky, bodovky a další tipy osvětlení do domácnosti

Nad výběrem osvětlení do domu či do bytu je třeba trochu zapřemýšlet. Světlo bude jiné v ložnici či v kuchyni, jeho potřeba je individuální,...
5 nápadů, jak vyzdobit obývací pokoj recyklovanými materiály

5 nápadů, jak vyzdobit obývací pokoj recyklovanými materiály

Kouzlo recyklace spočívá v možnosti znovu použít nevyužívané předměty. Dá se tedy říci, že vše, co doma máte a nevyužíváte, se může...
Trendy interiérových designů pro rok 2023

Trendy interiérových designů pro rok 2023

Svět interiérových designů se neustále mění. Ještě před pár lety jim vládly šedobílé kombinace a minimalistický skandinávský styl,...
Barevné trendy, které vás inspirují: Co sluší kuchyni, obýváku nebo ložnici

Barevné trendy, které vás inspirují: Co sluší kuchyni, obýváku nebo ložnici

Konkrétní možnosti budou vždy záviset na místnosti, kterou chcete vymalovat, a na vašem vlastním vkusu. Faktem ale je, že existují...
Jedlé dárky, které můžete vyrobit: Drobnosti, které potěší

Jedlé dárky, které můžete vyrobit: Drobnosti, které potěší

Advent je v plném proudu a spolu s ním i přípravy na Vánoce, na čas, který trávíme se svými nejbližšími, na dobu, na níž se mnohdy...
Nápaditá vánoční výzdoba z věcí, které obvykle vyhazujete

Nápaditá vánoční výzdoba z věcí, které obvykle vyhazujete

K výrobě vánočních dekorací můžete využít vskutku i řadu věcí, které obvykle bez dalšího využití končí v popelnici, díky jednoduchému...
Základní bezpečnostní zásady pro klidné Vánoce a konec roku bez úrazu

Základní bezpečnostní zásady pro klidné Vánoce a konec roku bez úrazu

Vánoce a konec roku – to je sice nejkrásnější období, na které se všichni těšíme, na druhou stranu je to však zároveň doba zvýšeného...
Betonová stěrka – oblíbený trend do každého interiéru

Betonová stěrka – oblíbený trend do každého interiéru

Betonová dekorační stěrka se hodí jako moderní prvek do každého interiéru, skvěle se doplňuje například se dřevem. Jde o velmi oblíbený...
Halloweenská výzdoba nejen pro otrlé

Halloweenská výzdoba nejen pro otrlé

Přestože u nás na Halloweena ještě nechodí děti v děsivých kostýmech na koledu k sousedům, všechno ostatní se těší stále větší oblibě,...
Palety – moderní tipy, jak je využít doma i na zahradě

Palety – moderní tipy, jak je využít doma i na zahradě

Pokud máte pocit, že paletám už odzvonilo, musíme vás vyvést z omylu. Opak je pravdou. Obliba paletového nábytku rozhodně není na ústupu,...
Podkroví, loft a mezonet – jak se bydlí pod střechou?

Podkroví, loft a mezonet – jak se bydlí pod střechou?

Láká vás kouzlo podkrovního bydlení, odkud byste mohli večer shlížet na střechy Prahy a užívat si genia loci? Není divu, podkrovní...
Jak doma vytvořit relaxační koutek: Nic složitého nečekejte

Jak doma vytvořit relaxační koutek: Nic složitého nečekejte

Domácí relaxační koutek vám dá zapomenout na starosti každodenního života. A nemusí být vůbec velký. Stačí malá „zašívárna“, která...