Pec na dřevo je jedním z nejstarších existujících druhů pecí. Od verzí, které užíváme dnes, se v mnohém liší. Mají však stejný účel – upravovat jídlo zdravě a přirozeně. Když víte, jak tuto tradiční pec správně používat, máte jen krůček od toho naučit se tento prastarý spotřebič využívat na maximum a dostat z něj to nejlepší.
Tajemstvím je sehnat dobré palivové dříví. To dokáže rozpoutat pořádný oheň. Měkké dřevo rychle vzplane, poté, co oheň dosáhne správné teploty, můžete přidat dřevo tvrdší. Takovým způsobem se naučíte jídlo připravovat efektivně a chutně jako nikdy předtím, velkým benefitem také je, že ušetříte za plyn a elektřinu. Starodávná pec na dřevo se tedy skutečně vyplatí. Čeho se držet, aby se dílo dařilo?
Nechte oheň dýchat
Dvířka trouby nejprve nechte otevřená. Oheň tak bude moci rozdmýchat velké množství kyslíku.
Počkejte na správnou teplotu
Než se budete moci pustit do vaření, měl by oheň dosáhnout teploty přibližně 500 °C a zůstat tak alespoň půl hodiny. Jakmile plamen zhasne, odstaňte některé uhlíky a počkejte, až trouba vychladne zhruba na 250°C. Kromě toho je žádoucí snížit cirkulaci kyslíku o více než polovinu, proto je potom na čase zavřít dvířka.
Čeho se držet
Ačkoliv se některé z těchto pokynů mohou zdát zanedbatelné, jejich provedení nebo neprovedení se v konečném důsledku na stavu a chuti připravovaného jídla může poměrně výrazně projevit. Co byste v tomto směru měli respektovat a vykonat?
- Troubu zapněte hodinu a půl před zahájením vaření.
- Jako palivové dřevo použijte výhonky vinné révy, dub nebo cesmínu.
- Dřevo umístěte do tvaru pyramidy. Můžete také použít papír nebo podpalovače, které pomohou zažehnout plamen.
- Na počátku mějte otevřená dvířka trouby, plamen se rychleji chytne a rozroste v oheň. Zmiňujeme to již výše, ale opakování je matka moudrosti.
- Jídlo vložte do trouby, jakmile pečící kopule zbělá.
- Když plamen začne chladnout, můžete jej použít k přípravě dušeného masa a ryb.
Opatrnosti není nikdy nazbyt
Stejně jako u kteréhokoliv jiného zařízení, využívajícího sílu ohně, se i v případě kuchtění s pecí na dřevo vyplácí zachovávat opatrnost. Uvnitř nastávají vysoké teploty, čili hrozí riziko popálení. Dveře a kliky se rychle zahřejí, používejte proto pro manipulaci s nimi chňapky a ty mějte vždy při ruce a na očích, aby se nestalo, že si neuvědomíte, že byste po nich měli sáhnout. Opatrní buďte také při otevírání dveří, protože teplo neucítíte okamžitě, ve výsledku si můžete dokonce myslet, že se uvnitř nic neděje. Konvekční proudění ale funguje jinak než je tomu u plynových a elektrických trub. Dveře proto otevírejte pomalu a udržujte od trouby bezpečný odstup. Abyste si toto umožnili, vybavte se všemi potřebnými nástroji, jež usnadní a umožní obsluhu pece – základem je například lopata s dlouhou násadou, která umožní dosáhnout konce trouby bez nutnosti se nadměrně přiblížit. Existují také speciální rukavice sloužící k manipulaci s horkými předměty, jež se vám určitě budou hodit.
Na co se těšit a na co nezapomínat
Příprava jídla v peci na dřevo je úžasným zážitkem, který vás vrátí k samým počátkům kulinářského umění. Jejich užívání je snadné v případě, že se držíte předepsaných pokynů. Jedině tak z nich vytěžíte maximum, pochutnáte si a zároveň ochráníte sebe i své blízké před nepříjemným a bolestivým postihem.
Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock