Při stavbě domu je důležité myslet i na správný výběr oken

Při stavbě domu je důležité myslet i na správný výběr oken
zdroj: Pixabay

Při stavbě domu a následném výběru oken a stínění je důležité vzít v úvahu několik faktorů, jako je například umístění domu, orientace oken, požadavky na tepelnou izolaci a hlukovou ochranu, design a v neposlední řadě také funkčnost.

Řešte to komplexně
Výběr oken do domu je důležitým krokem. Zvažovat je třeba mnoho faktorů, od funkčnosti a estetického vzhledu po energetickou účinnost a bezpečnost. Také nezapomeňte, že byste si do oken měli pořídit síť proti hmyzu nebo do exteriéru domu venkovní rolety

Typy oken a jejich design
Existují různé typy oken, jako jsou dřevěná, hliníková, plastová nebo kombinovaná okna. Každý typ má své výhody a nevýhody, proto je důležité zvážit, který typ oken nejlépe vyhovuje vašim potřebám a preferencím. Hliníková a dřevěná patří k těm dražším oknům, zato jejich životnost je delší než u plastových. 

Jednoduché linie a čisté tvary jsou charakteristické pro minimalistický design oken. Okna s tenkými rámy a velkými prosklenými plochami jsou populární v moderním bydlení. Klasický design oken zahrnuje tradicí inspirované prvky, jako jsou oblouky, parapety a zdobené rámy. Tyto prvky mohou dodat oknům eleganci a charakter. Moderní design oken zahrnuje také energeticky účinné prvky, jako jsou trojskla, speciální zasklení a materiály s vysokou tepelnou izolací.

Sklo
Výběr správného typu skla může mít výrazný vliv na tepelnou izolaci a zvukovou ochranu. Existují skla s nízkou emisivitou, která odrážejí teplo zpět do místnosti, a také skla s dvojitým nebo dokonce trojitým zasklením, která poskytují lepší tepelnou izolaci a snižují hlučnost.

Bezpečnost
Při výběru oken je důležité zvážit také bezpečnost. Existují různé typy bezpečnostních oken, které chrání před vloupáním a zabezpečují dům. Bezpečnost je také důležitá, pokud máte děti, proto byste zvážit okna s bezpečnostními zámky a s funkcí omezení otevírání, které chrání děti před úrazem. Okna by měla být vybavena bezpečnostním sklem, které se při rozbití rozbije na malé kousky a minimalizuje tak riziko zranění.

Energetická účinnost
Při výběru oken je důležité zvážit také jejich energetickou účinnost. Energetická účinnost oken je měřítkem, který udává, jak dobře jsou okna schopna udržet teplo uvnitř budovy a zabránit úniku tepla ven. Okna s vysokou energetickou účinností umožňují snížit náklady na vytápění a chlazení budovy a přispívají k ochraněživotního prostředí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!