Příprava jídla sestává z několika základních činností, které mají v kuchyni vymezená místa, jež by na sebe měla logicky navazovat. Říká se jim pracovní zóny a jejich správné nastavení zjednodušuje a zkracuje proces vaření.
Připadá vám vaření jako únavná činnost? Možná je to tím, že uspořádání vaší kuchyně narušuje plynulost děje, který je během procesu přípravy jídel nezbytný. A nejde jenom o krájení, vlastní vaření nebo mytí nádobí. Do správného naplánování kuchyňských zón je třeba zahrnout i uskladnění potravin, servírování jídla nebo skladování odpadků. Rozeznáváme jich pět: zónu potravinovou, ukládací, mycí, přípravnou a varnou.
Jak na ně?
V kuchyni, kde vaří praváci, se rozmístění jednotlivých zón plánuje od levé strany. Leváci by naopak měli postupovat zprava. Na začátek kuchyňské linky a současně co nejblíže ke dveřím patří zóna potravin. V tomto prostoru budete ukládat suroviny do spíže, nebo potravinových skříněk v kuchyňské lince. Patří sem i lednice a mrazák. Dále pokračuje zóna ukládání. To znamená, že v této části je místo pro kuchyňské vybavení, od talířů, sklenic, misek až po drobné přístroje a podobně. Následuje mycí zóna. Kromě dřezu a myčky by měla být vybavena čisticími prostředky, odpadkovým košem a dalšími úklidovými pomůckami. Mezi dřezem a varnou deskou se nachází přípravná zóna. Teoreticky by měla být dlouhá minimálně 90 cm, ale záleží na tom, jak moc v kuchyni vaříte. Pod touto pracovní plochou se budou hodit zásuvky, do kterých můžete ukládat kuchyňské nože, vařečky, prkénka, abyste měli během přípravy jídel veškeré pomůcky při ruce. Poslední je varná zóna, do které patří sporák, varná deska, trouba.
Na míru
Práci v kuchyni znepříjemní nejenom zbytečné kroky, ale také časté ohýbání se, nebo natahování se, při němž si stoupáte na špičky. Výška pracovní desky by proto měla odpovídat výšce toho, kdo v kuchyni nejčastěji vaří. Myslete na to, že mycí centrum s dřezem musí být posazené alespoň patnáct centimetrů nad pracovní deskou (psali jsme zde). Jestliže se rozhodnete pro kuchyňskou linku zakončenou soklem, zajistěte, aby ve spodní části mírně ustupoval a nabídl tak prostor pro nohy.
Zbytečné pohyby
Představte si modelovou situaci. Máte ruce od mouky a potřebujete si cokoli vyndat z kuchyňské přihrádky. Při běžném otevírání kuchyňských dvířek si musíte nejdřív umýt ruce, pak sáhnout na úchytku a skříňku otevřít. Takže uděláte pár zbytečných pohybů navíc. Součástí ergonomické kuchyně jsou proto výsuvy, které se ovládají buď mechanicky, nebo s pomocí elektronického systému, takzvaného servo drive. Druhá možnost je sice finančně nákladnější, za to ale stačí na čelo zásuvky lehce ťuknout kolenem nebo zatlačit bokem a výsuv vyjede bez vaší pomoci sám. Usnadnit si lze i zavírání a otevírání horních kuchyňských skříněk, které jsou opatřené výklopnými čely otáčejícími se směrem nahoru. Výklopy jsou polohovatelné a rovněž se dají provádět mechanicky nebo prostřednictvím servo drive.
Připravila: Lucie Pilátová
Foto: ORESI, JAP FUTURE, TRACHEA, BLUM