Tohle byste při výstavbě nového domu neměli podcenit

Tohle byste při výstavbě nového domu neměli podcenit
zdroj: Pexels.com

Rozhodnutí postavit si vlastní rodinný dům patří k těm vůbec nejvýznamnějším v celém životě. O to větší pozornost byste proto měli tomuto projektu věnovat. V nemovitosti často majitelé stráví celý zbytek života. Pokud se díky zvýšenému úsilí vše podaří, nebudete svého rozhodnutí litovat.

Začněte už od základů
Některé rodiny si nechají postavit dům na klíč a svou vlastní pozornost věnují až zařizování interiéru. To může být chyba. Raději si ohlídejte každý krok od stavebních plánů přes to, že každá PE trubka je správně položena, až po základovou desku a hrubou stavbu i finální práce.

Nejde o to, že bychom podezírali každou stavební firmu z nekvalitní práce. Jde ale o váš dům a pro svůj vlastní klid, že vše probíhá, jak má, byste měli na stavbu pravidelně postup stavebních prací jezdit kontrolovat. Platí to i v situaci, kdy stavební firmu již dobře znáte a víte, že jejich práce je vždy kvalitní. Dvojnásob to pak platí v případě, kdy je to vaše první zkušenost s dodavatelem.

Díky pravidelným kontrolám můžete včas narazit i na ty problémy, které sice nejdou zaviněny nízkou kvalitou prací, ale jde o pouhé nedorozumění či špatný plán. Neváhejte v takovém případě stavebníky upozornit na to, že něco neodpovídá vaší představě. Možná zjistíte, že jen došlo k vzájemnému nepochopení, což je zcela běžná věc. Šikovní řemeslníci často díky spoustě zkušeností některé chyby odhalí sami a dokážou vám v průběhu výstavby navrhnout drobné úpravy, které povedou k lepšímu výsledku. Kdybyste se stavby neúčastnili, podobné záchranné kroky se neuskuteční, což vás bude zpětně mrzet.

Buďte ohleduplní ke svým budoucím sousedům
Jestliže už jsou v okolí vaší stavby hotové rodinné domy, ve kterých jsou stálí obyvatelé, měli byste své budoucí sousedy včas obejít, představit se jim a vyměnit si s nimi např. telefonní kontakt. Můžete je tak zavčasu upozornit na hlučné nebo prašné práce. Sousedé si tak mohou naplánovat třeba výlet s dětmi místo toho, aby v hluku trávili víkend na zahradě. Stejně tak se snažte vyhovět jejich požadavkům a hlučné práce přizpůsobit jejich pracovní době. Nikdy samozřejmě nevyhovíte všem, ale snaha se cení a byla by škoda si ignorací sousedů poškodit budoucí vztahy.

Sundejte si růžové brýle
Častou chybou, zejména pokud jde o první nemovitost, kterou v životě stavíte, je idealizování celého procesu.

Připravte se na to, že prakticky nic nevyjde podle vašeho plánu.

  • Stavba domu začne později, než jste očekávali.
  • Stavba domu se protáhne, oproti očekávanému termínu se nastěhujete výrazně později.
  • Výsledná cena domu bude téměř vždy vyšší, než byla původní kalkulace (výjimky samozřejmě existují).

Nepropadejte depresím a raději hned na úvod počítejte s tím, že stavba domu je dlouhodobým procesem plným chyb, komplikací, průtahů a zdražování. Všechny dílčí fáze stavby, které se obejdou bez komplikací, naopak můžete s radostí oslavit.

Fotografie: Pexels.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!