Jak si správně vybrat stolní lampu

Jak si správně vybrat stolní lampu
zdroj: Pixabay.com

Stolní lampy patří k velmi oblíbeným interiérovým doplňkům, protože zútulňují byt a zároveň poskytují příjemné osvětlení místnosti. Pojďme se společně podívat, jak si správně vybrat stolní lampu a na co si dát při koupi pozor.

Do jakých místností se stolní lampa hodí

Stolní lampa je oblíbená zejména pro praktické využití v místnosti. Může být umístěna na noční stolek, pracovní stůl, na poličce v koupelně apod. Lampy všeobecně jsou v interiéru velmi využívané, protože během chvilky a bez velké námahy dokážou být atraktivním doplňkem interiéru.

Stolní lampa & ložnice
Stolní lampa
 je skvělou volbou do ložnice, protože poskytuje přímé světlo pro čtení nebo např. práci na notebooku v posteli. Navíc mnoho stolních lamp má nastavitelnou hlavu nebo rameno, takže můžete světlo směrovat tam, kam potřebujete. Díky tomu, že stolní lampy jsou obvykle menší a elegantnější než nástěnná svítidla, jsou vhodné pro menší prostory. Stolní lampy vybírejte podle stylu ložnice, aby se zachoval estetický dojem z celé místnosti. Na trhu existuje mnoho různých stylů, materiálů a barev.

Stolní lampa & obývací pokoj
Obývací pokoj je obvykle společenským prostorem, kde se tráví čas s rodinou a přáteli. Je důležité, aby byl dobře osvětlený pro pohodlné čtení nebo práci, ale také pro příjemnou atmosféru. Doporučuje se použít kombinace různých typů světla, jako jsou stolní lampy, nástěnná svítidla nebo stropní světla, aby se vytvořila správná rovnováha mezi funkčností a dekorací. Zvažte, jaký styl by se hodil do vašeho obývacího pokoje. Lampa může být dominantním prvkem nebo může být pouze nenápadným funkčním prvkem v místnosti. 

Stolní lampa & pracovna
Stolní lampa v pracovně musí poskytovat dostatek světla pro práci, zároveň by ale neměla být příliš jasná nebo rušivá. Nejlepší je vybrat si stolní lampu s regulovatelnou intenzitou světla nebo s možností stmívání. Design stolní lampy by měl být vybrán tak, aby ladil s celkovým stylem pracovny. Protože stolní lampa v pracovně je v provozu delší dobu, než např. v ložnici, doporučujeme myslet i na energetickou účinnost. Měli byste zvážit použití úsporné nebo LED žárovky, protože jejich provoz je levnější. 

Teplé nebo studené světlo
Je možné si vybrat z dvou nejběžnějších druhů světlaTeplé bílé světlo se často používá v domácnosti a poskytuje příjemné a uklidňující světlo, které je podobné světlu slunečního svitu. Naopak studené bílé světlonajdete v kancelářích nebo pracovních prostorách a poskytuje ostré a svěží světlo, které je vhodné pro práci nebo čtení. 

Stolní lampy a jejich energetická náročnost
V současné době je samozřejmě důležité i to, kolik zaplatíme za provoz světla v domácnosti. Energeticky úsporné stolní lampy jsou skvělou volbou pro lidi, kteří chtějí snížit svůj dopad na životní prostředí a ušetřit peníze za elektřinu. Nízkoenergetické lampy jsou vybaveny úspornými nebo LED žárovkami, které spotřebovávají méně energie než tradiční žárovky. Výhodou úsporných žárovek je nižší spotřeba energie a delší životnost. LED žárovky mají vysokou účinnost, dlouhou životnost a nízkou teplotu provozu.

fotografie: Pixabay.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!