Lednice – správné využití a nejnovější trendy

Lednice – správné využití a nejnovější trendy
zdroj: shutterstock

Lednice je pro nás dnes už naprosto nepostradatelnou součástí domácnosti a patří k základnímu vybavení každé kuchyně. Přestože moderní typy lednic jsou velmi úsporné, na jejich výslednou spotřebu má velký vliv způsob jejich provozování. Víte, jak se svou lednicí správně zacházet a jak její funkce využít na maximum?

Správné a efektivní používání lednice má svá pravidla. Je to spotřebič, který běží nepřetržitě, a to je třeba vzít v úvahu. Protože je nákup lednice zároveň nezanedbatelnou investicí, je také dobré vědět, podle čeho vybírat.

Co všechno brát v úvahu při koupi lednice
V prvé řadě je nutné zaměřit se nejen na rozměry, ale i na spotřebu a v neposlední řadě také hlučnost. Je dobré vzít v úvahu, jak často děláte velké nákupy potravin a také co všechno budete chtít v ledničce uchovávat. Pokud rádi kupujete čerstvou zeleninu, ovoce, nebo třeba ryby, možná by stál za úvahu model se speciálními zónami pro tyto druhy potravin, ty je totiž umí udržet déle čerstvé. Zvažte, zda budete mít čas na takové věci, jako je například pravidelná údržba, nebo jestli si raději připlatíte za funkce, které vám tyto starosti ušetří. Pečlivě změřte místo, kam budete chtít lednici umístit, nemělo by to být v blízkosti tepelných zdrojů. Dále zvažte, zda vám bude vyhovovat pravé nebo levé otvírání dveří. Zajímat by vás měla také hlučnost lednice, sehnat se dají velmi tiché modely pod 39 decibelů, které vás určitě rušit nebudou. Rozhodně vybírejte modely s energetickou třídou A, nízká spotřeba je v dnešní době jistě jeden z nejdůležitějších ukazatelů.

tip redakce ▾
 
Img

Jaké spotřebiče by neměly chybět v žádné moderní domácnosti?

I přesto, že si někdo na moderní technologie příliš nepotrpí, existují i takové, které vám fungování domácnosti nejenom usnadní, ale také zpříjemní. Pokud ještě váháte, čtěte dál a...

Pravidla správného využívání lednice
Častým nešvarem je nastavení příliš vysoké teploty, její optimální hodnota by měla být kolem 4 °C. Aby chlazení potravin probíhalo rovnoměrně a správně, měla by být lednice zaplněna maximálně ze tří čtvrtin. Potraviny by se neměly dotýkat zadní stěny lednice, mohly by k ní přimrznout. Čerstvé maso by mělo být uloženo v jiné části lednice než například zelenina nebo mléčné produkty, může snadno dojít ke kontaminaci. Velmi nevhodné je také časté otvírán dveří lednice a dlouhé přemýšlení, pro co jsem si do ní vlastně šel. Lednici bychom měli otvírat jen v nutných případech a na nezbytně dlouhou dobu, v opačném případě zbytečně zvyšujeme teplotu vzduchu v lednici. Stejně tak uvařené pokrmy by měly jít do lednice až po naprostém vychladnutí. Snažte se také sledovat trvanlivost uložených potravin a spotřebovávat ty staršího data.

Co do lednice nepatří?
Existují jednotlivé druhy potravin, které byste v lednici skladovat neměli. Jsou to například rajčata, salátové okurky, avokádo, banány, hrušky, citrusové a další exotické plody. Například rajčatům chlad brání v dozrávání a způsobuje nevýraznou moučnou chuť. Nižší teploty mění chuť a strukturu těchto i dalších potravin a mají negativní vliv i na jejich trvanlivost. To platí dále pro česnek a cibuli, chléb a další druhy pečiva.

Lednice a módní trendy – americká lednice
Lednice jsou k dostání v celé řadě různých velikostí a typů provedení. Vždy se vyplatí vyměnit postarší lednici za novou, a to i v případě, kdy je ještě funkční. Moderní lednice mají daleko nižší spotřebu, jsou méně hlučné a nabízí celou řadu přidaných funkcí. Za všechny můžeme jmenovat například známé americké lednice. Americká lednice má obvykle skutečně nadprůměrný objem, často přesahující 500 litrů. Její hlavní prioritou je spolehlivost, v kombinaci s mrazákem nabízí například funkci k udržení stabilní teploty v celém prostoru či rovnoměrnou cirkulaci vzduchu. Nabízí také výrobník ledu, dávkovač studené vody apod. Její špičková funkční vybavenost je obvykle znát i na vyšší spotřebě energie a rozhodně se nehodí do domácností, kde by pro ni nebylo plné využití.

Veronika Moreira Túmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!