Jak na správnou hygienu toalety?

Jak na správnou hygienu toalety?
zdroj: Shutterstock

Toaleta je místností, kterou během dne navštívíme několikrát a je samozřejmě důležité, abychom ji udrželi v maximální čistotě. Jak správně čistit toalety, jak často a jak je udržet v takovém stavu, aby nám nebylo nepříjemné tu trávit čas?

Při úklidu toalety často zapomínáme například na hygienu štětky, nebo na omývání splachovacího tlačítka. To všechno bychom měli zařadit do naší úklidové rutiny. Zapomínat nesmíme ani na dětské toalety, nočníky a prkénka.

Správná celková údržba toalet
Čistota toalety je nezbytná pro udržení hygieny ve vaší domácnosti. Pravidelný úklid je základem všeho. Na místech, jako je toaleta, by měly být samozřejmostí praktické omyvatelné obklady, které je možné stírat a případně i dezinfikovat. Jsou praktické na podlaze v celé místnosti, i v bezprostředním okolí WC. Nutnými doplňky je štětka na čištění toalety a odkládací nádoba, koš na hygienický odpad nebo držák na toaletní papír. I ty je samozřejmě třeba udržovat v čistotě. Hygiena samotné toalety pak musí zahrnovat všechny plochy, od prkýnka a víka přes prostor pod sedátkem, až po celkovou venkovní plochu mísy.

Je toaleta nejšpinavějším místem v domě?
Možná by se to tak mohlo na první pohled zdát, ale zdaleka tomu tak není. Pokud jde o testy čistoty v koupelnách, záchodové prkénko na tom zdaleka není nejhůř. Prvenství obvykle patří podlaze sprchového koutu, kde se ve zbytcích vody a špíny nejlépe množí bakterie. Toaletu často předčí také vodní baterie, hlavice sprchy nebo umyvadlo. Semeništěm bakterií bývají také koupelnové předložky a koberečky. Celou místnost bychom tak měli čistit a dezinfikovat alespoň jednou týdně, aby se nezvyšovala koncentrace bakterií a kritická místa nenapadla plíseň.

 Čištění toalety pomocí chemie
K pravidelnému úklidu toalety stačí běžné čistící prostředky, veškeré dotykové plochy je však vhodné pravidelně otírat dezinfekcí. Využít můžeme jednorázové ubrousky, dezinfekci v rozprašovači nebo chemický roztok. Úklid toalety je vždy vhodné provádět v rukavicích. V pravidelném intervalu je třeba hloubkově vyčistit mísu, pod jejím okrajem se často usazují bakterie a mechanické nečistoty, ale i vodní kámen. Právě vodní kámen nebo i minerální nánosy dokáže účinně odstranit pouze chemie. Je možné vybírat takové prostředky pro čištění, které stačí v dostatečném množství aplikovat na místo a nechat působit. Preventivně působí i tablety, které se vkládají přímo do nádržky s vodou, při každém spláchnutí se uvolní i část čisticího prostředku. Běžné jsou i závěsy s dezinfekčním a čistícím prostředkem vkládané přímo pod okraj toalety. Velmi zanedbané toalety je nutné zbavit nánosů vodního kamene, nechte na něm působit čistící prostředek, vše poté odstraníte štětkou. Pomoci může i parní čistič, který silou tryskané páry uvolní i špatně dostupné nečistoty.

Jak vyčistit a dezinfikovat záchodovou štětku?
Záchodová štětka dělá tu nejšpinavější práci a udržovat ji v čistotě je vizitkou naší domácnosti. Měla by být stále čistá a tím připravená k použití. Nejméně jednou za půl roku je vhodná její výměna. Čištění záchodové štětky by mělo probíhat alespoň jednou týdně. Bude stačit jen kbelík vody, horká voda a jedlá soda. Do kbelíku nalijte tolik vody, aby pokryla všechny štětinky záchodové štětky. Přidejte hrnek a půl jedlé sody. Ta vám bude pomáhat s úklidem na mnoha místech v domácnosti. Štětku necháme v roztoku přes noc. Ráno jí bude stačit propláchnout horkou vodou. Pro větší efektivitu čištění a dokonalou dezinfekci můžete přidat do roztoku ještě půl hrnku bílého octa.

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!