Piano v domě – máte dost místa a víte kam s ním?

Piano v domě – máte dost místa a víte kam s ním?
zdroj: Shutterstock

Klavír, piano či pianino? Lidé poměrně často tápou v nejistotě, co který název přesně znamená. Někteří se dokonce domnívají, že všechny tři názvy označují tentýž nástroj. Mohutný nástroj, který dodá sofistikovanost každé domácnosti.

Obvykle jej pořizujeme pro hudební vzdělání své či svých dětí. Nedostatek místa v bytě či v domě však bývá častým důvodem, proč si sen o vlastním klavíru mnozí odpustí. Pokud si však hodláte tento nástroj pořídit, bude dobré uvažovat o jeho vhodném umístění dřív, než si jej necháte vynést do schodů.

Klavír (křídlo) piano a pianino – znáte rozdíl?
Piano je souhrnný název pro klavíry (křídla) i pianina. Vyrábí se v různých velikostech, výškách, tvarech i barvách, s použitím mnoha různých materiálů. Klavír neboli křídlo, stojí zpravidla na třech nohách a svým tvarem připomíná křídlo. Struny jsou zde nataženy vodorovně. Klavír lze použít buď jako sólový nástroj nebo součást orchestru. Pianino je vzpřímeně stojící piano, v němž jsou struny umístěny svisle. Většinou bývá umístěno u zdi. Pianino nezabere tolik místa jako klavír, proto se lépe hodí do menšího bytu. Příznivější je i pořizovací cena. Pianino je ideální pro začátečníky.

Samostatná místnost pro cvičení na klavír
Pokud piano pořizujete do většího rodinného domu, vyberte nejlépe takové místo, kde nebudete při hře rušeni ostatními členy rodiny. Hraje-li na piano dítě, není umístění v obývacím pokoji, využívaném celou rodinou, příliš vhodné. Ke hře a cvičení je potřeba soustředění a klid, proto je lepší umístit nástroj například v dětském pokoji či jiné, k tomu určené samostatné místnosti.

Kam (ne) umístit klavír?
Po umístění nástroje na trvalé místo je vhodné nechat jej po přiměřeně dlouhou dobu aklimatizovat, aby se vlhkost a teplota nástroje vyrovnala s vlhkostí a teplotou okolního prostředí. Ideální umístění je takové, kde nebude nástroj vystavován přímým a nepravidelným změnám okolních teplot. Je proto vhodné zavrhnout možnost umístění u otevřených oken, zdroje sálavého tepla nebo u vnitřních studených stěn. Správné umístění klavíru je tedy prostor se stabilní teplotou a vlhkostí vzduchu okolo 40 -60 %. Klavír se skládá převážně z přírodních materiálů, nedodržení uvedených podmínek má za následek nutnost častější regulace mechaniky a údržby. Vhodné je umístit v blízkosti nástroje vlhkoměr s teploměrem. Obrazy na stěnách a volné předměty okolo nástroje mohou při hře vytvářet nežádoucí doprovodné zvuky, jako drnčení a vibrace.

Pozor na světlo i umístění na koberci
Zvuk klavíru postaveného na koberci je tišší než na tvrdém podkladě. Kolečka nebo styčné plochy klavíru se musí rovnoměrně dotýkat podlahy, na které nástroj stojí. Doporučuje se také nástroj nevystavovat přímému slunečnímu světlu, které může poničit povrchovou úpravu a změnit odstín barvy nástroje. Teplota prostředí, ve kterém je nástroj umístěn, nesmí nikdy klesnout krátkodobě pod 5 °C, dlouhodobě pak pod 10 °C. Při vystavení nástroje nižším teplotám může dojít k popraskání laku.

Vázy a květiny? Rozhodně ne!
Tento nástroj obvykle láká k postavení honosné vázy s květinami, která dokonale podtrhuje celkový dojem, ale vězte, že náhodně rozlitá tekutina mu může velmi uškodit. Proto by na něj neměly být umisťovány žádné vázy a nádoby s vodou, ale ani další ozdobné či jiné předměty, které by mohly při hře způsobovat nežádoucí vibrace. Je vhodné také průběžně kontrolovat okolní podmínky pomocí vlhkoměru a teploměru umístěných v blízkosti nástroje. 

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!