Příprava bazénů na letní sezonu. Na co si dát pozor aby bazén dlouho vydržel?

Příprava bazénů na letní sezonu. Na co si dát pozor aby bazén dlouho vydržel?
zdroj: Shutterstock

Venkovní bazén využíváme jen krátce, v nejteplejších měsících, znovu se tedy blíží období, kdy bude vyžadovat naši péči. Před začátkem nové sezóny je třeba jej důkladně připravit na letní provoz. Správná péče o bazén na začátku i na konci sezony totiž ovlivní jeho životnost a oddálí nutnost nákladných oprav.

Ideální doba pro zprovoznění bazénu je tehdy, kdy noční teploty již neklesají pod bod mrazu a voda v bazénu má nad 10 °C. Při teplotě vody nad 10 °C v bazénu hrozí růst řas a bakterií, a je tedy nutné začít s ošetřováním bazénové vody, abychom ji zbavili všech nevítaných mikroorganismů.

Jak a čím začít?
Odstraníme krycí plachtu a zimní plováky, které slouží jako ochrana proti roztažnosti ledu. Vše důkladně očistíme, vysušíme a uložíme na temné a suché místo. Zkontrolujeme bazén i bazénové komponenty, veškeré deformace a případné praskliny bude nutné co nejdříve opravit. Pokud jste bazén na zimu nezakryli, bude nutné odstranit nečistoty jako jehličí, listí, utonulý hmyz a podobně. K tomu dobře poslouží bazénová síťka a bazénový ponorný vysavač. K odstranění usazenin bude vhodné použít bazénový kartáč. Dále je třeba odstranit vápenaté usazeniny.

Zprovoznění bazénových technologií a první ošetření vody
Po vyčištění zprovozníme čerpadlo, filtrační zařízení, filtrační písek je třeba měnit každé dva roky. Zkontrolujeme všechny spoje. Následně doplníme vodu až do požadované úrovně. Pak je na řadě první ošetření bazénové vody. To můžeme provést pomocí přípravku s aktivním kyslíkem, nejlépe rychle rozpustný kyslíkový granulát. Po aplikaci přípravku zapneme filtrační zařízení alespoň na dobu 24 hodin. Po uplynutí této doby již můžeme začít používat přípravky pro průběžnou dezinfekci do bazénu. 

tip redakce ▾
 
Img

Užijte si letní pohody u vlastního bazénu

S nadcházejícím létem stále více lidí řeší možnosti koupání. Pokud patříte ke šťastným majitelům zahrady, ještě stále máte čas na pořízení bazénu. Poradíme vám, jak vybrat ten správný...

První filtrování vody
Filtraci vody je nutné věnovat pozornost, její správná funkce vám ušetří finanční prostředky za chemickou úpravu vody během sezóny.  Nutná je kontrola všech spojů potrubí a čerpadla, aby voda nikde neunikala. Filtrační nádoba se odvzdušní horním odvzdušňovacím ventilem a seřizuje se časové spínání filtrace.  Tu lze pak vyzkoušet až po zavodnění čerpadla a dopuštění vody do bazénu. Během následujících čtyřiadvaceti hodin pak necháme filtraci pracovat. 

Kvalita vody podle hodnoty pH
Po uvedení cirkulačního a filtračního systému bazénu do chodu, nastává čas na chemické ošetření vody. Bude nutné změřit a upravit hodnotu kyselosti vody v bazénu, její pH. Tato hodnota má vliv na naše zdraví během koupání v bazénu, ale také na samotnou účinnost a spotřebu přípravků na úpravu vody a funkci bazénových zařízení.
Neutrální voda má pH 7,0 a pro koupání se doporučuje hodnota mezi pH 7,0 a 7,4. Měření pH se provádí pomocí speciálních testerů, a k jeho optimální úpravě slouží k tomu určené přípravky.

Chlorové přípravky pro desinfekci vody v bazénu

  • CHLOROVÉ TABLETY, které zajišťují dezinfekci
    nebo
  • KOMBI TABLETY 3v1 (TROJKOMBINACE), které současně zajišťují dezinfekci, vločkování a likvidaci řas
    nebo
  • MULTI TABLETY 5v1 (PĚTIKOMBINACE), které současně zajišťují dezinfekci, vločkování, likvidaci řas, stabilizaci pH a projasnění vody
  • nebo

BRILANT TABLETY 7v1 (SEDMIKOMBINACE), které současně zajišťují okamžitou šokovou dezinfekci, dlouhodobou dezinfekci, vločkování, likvidaci řas, stabilizaci chloru, stabilizaci tvrdosti a projasnění vody.

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!