6 tipů, jak zařídit, aby se u vás doma kočka cítila dobře (a nic nezničila)

6 tipů, jak zařídit, aby se u vás doma kočka cítila dobře (a nic nezničila)
zdroj: Shutterstock

Říká se, že dům není opravdovým domovem, dokud v něm nežije kočka. Pokud jste se rozhodli začít žít podle tohoto pořekadla a plánujete si přivést domů vaši první kočku, tento článek je pro vás. Poradíme vám dnes totiž 6 tipů, s nimiž se vám podaří vytvořit přátelský kočičí domov a zároveň ochránit váš majetek před zbytečným kočičím ničením.

1. Vytvořte kočce její bezpečný prostor
Stěhování do nového prostředí může být pro kočku stresující, protože nezná své nové teritorium. Abyste jí pomohli si zvyknout na nový domov, vyhraďte jednu místnost jako speciální kočičí útočiště, kde se bude cítit bezpečně a pohodlně. Může to být prádelna, skříň nebo koupelna – hlavně aby tam bylo klidno a útulno.
Zároveň zajistěte, aby byl tento prostor čistý a uspořádaný. Kočky nemají rády nepořádek.

2. Pozor na květiny
Předtím, než kočku přivedete do nového domova, podrobte své pokojové rostliny zkoumání kompatibility s kočkou. Některé rostliny totiž obsahují látky, které jsou pro kočky nebezpečné, pokud by je snědly. Proto se ujistěte, že žádná taková rostlina u vás doma není. 

3. Zajistěte škrabadla a hračky
Kočky potřebují brousit své drápky – podobně jako my si stříháme nehty. Pokud nechcete, aby si kočka brousila drápy na vašem nábytku, pořiďte jí kočičí škrabadla – ano, rovnou několik. Díky tomu bude mít kočka kde uspokojit své potřeby, aniž by poškodila váš nábytek.

Tip: Umístěte škrabadla poblíž míst, kde se vaše kočka ráda škrábe, a povzbuzujte ji k jejich používání pamlsky nebo šantou kočičí.

Škrabadla zároveň přispívají k duševní a fyzické stimulaci, aby se nenudily a předešly destruktivnímu chování. Kromě škrabadel kočce zajistěte také dostatek hraček a prolézaček a také si s nimi hrajte, kdykoliv jen můžete. Kromě toho, že tak kočka nebude mít náladu ani touhu ničit cokoliv ve vaší domácnosti, si s kočkou posílíte váš vztah.

4. Vysoké místo
Kočky jsou přirození lovci
 a cítí se nejlépe, když mají možnost sledovat okolí z vyššího místa. Kočičí strom je skvělým doplňkem do domácnosti, protože poskytne vašemu chlupatému příteli místo k odpočinku a zároveň přehledu o dění kolem.
Zároveň to pro vás znamená, že je fajn z vašich komod a jiných vysokých míst odstranit křehké předměty. Pokud se totiž vršek takové skříně stane kočičím cílem pro lezecké výpravy, snadno vám tyto předměty srazí, rozbije, zničí. 

5. Zabezpečte okna a balkony
Pro kočky je pohled z okna něco jako dokument National Geographic pro milovníky přírody. Aby nedošlo k nehodám, ujistěte se, že máte na všech oknech a balkonech sítě či jiné zábrany, které zabrání kočce vyskočit ven.

6. Výcvik
Kočku můžete cvičit pomocí nejrůznějších technik, abyste ji odradili od destruktivního chování. Odměňujte kočku pamlsky nebo pochvalou, když se chová hezky, a přesměrujte ji na vhodnou činnost, když se začne chovat destruktivně.

Nezapomeňte, že při výcviku kočky je klíčová trpělivost a důslednost. Může trvat nějakou dobu, než se kočka naučí novému chování, proto buďte trpěliví a pokračujte v posilování pozitivního chování.

zdroj: zooroyal.cz
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!