Vytopený byt – jak postupovat a řešit škody?

Vytopený byt – jak postupovat a řešit škody?
zdroj: Shutterstock

Počasí posledních dnů a dění kolem nás znovu vzbuzuje obavy z povodní. Jejich příčiny mají přírodní charakter, v našem případě silný a vytrvalý déšť. Kromě rozbité pračky nebo vytopení sousedy je tak právě i povodeň jednou z příčin vytopení bytu nebo domu. V takovém případě je nutné rychle vymyslet nejen jak odčerpat vodu, ale také jak se účinně zbavit přetrvávající vlhkosti a zabránit vzniku plísní a působení bakterií.

Z hygienických a bezpečnostních důvodů je samozřejmě nutné zahájit úklid a opravy zasažené techniky, dále pak likvidaci potravin a případně i uhynulých zvířat. To všechno je třeba zajistit dříve, než se dostaví likvidátor pojišťovny, proto je třeba mít podrobnou fotodokumentaci škod i doklady o pořízení poškozeného, zničeného či ztraceného majetku. 

Co udělat jako první?
Ještě předtím, než zahájíme vysoušení, je nutné odčerpání vody, likvidace poškozených podlahových krytin, futer, dveří a dalších věcí nasáklých vodou. Materiály jako tkaniny, tapety, plovoucí podlahy či péřové lůžkoviny zřejmě dopadnou nejhůř. Vhodné bude také oškrábání omítky, zvlášť omyvatelná barva vysoušení brání, což je v tomto případě nežádoucí. Správné rozhodnutí, co voda nenávratně poškodila a co naopak bude stát za opravu, bude mít zásadní vliv na průběh a cenu všech následných prací. Pro odčerpávání vody při povodních, záplavách a průsakové vody ze sklepů a při vytopení bytu je ideální použití ponorných kalových čerpadel, která jsou navržena a zkonstruována pro trvalé ponoření.

Větrání a další metody vysoušení
Sanaci vlhkého zdiva se nevyplatí uspěchat, důkladné vysušení objektu může trvat i několik týdnů. Přirozené větrání okny či dveřmi je účinné za slunečného počasí, a především v případě, kdy je například patrná lokální vlhkost v rohu jedné zdi apod. Žádoucí bude v takovém případě i podpora přirozené cirkulace vzduchu, s čímž nám pomůže ventilátor. Vysoušení kondenzačním odvlhčovačem je také účinná a často využívaná metoda. Vysoušenou místnost je třeba uzavřít, nebo vytvořit zástěnu. Kondenzační vysoušeč odvádí vlhkost ze vzduchu a vodu shromažďuje do nádoby. V místnosti by měla být teplota mezi 25 a 35 °C.  Kondenzační odvlhčovač je možné doplnit o ventilátor nebo infrapanel, který se přikládá k nejvíce zasaženým a silným stěnám, a urychlí vysoušení. Vysoušení pomocí turbín se nejčastěji používá k dosušení sádrokartonových nebo rákosových podhledů či například tepelně nebo zvukově izolovaných podlah. 

Vyřízení pojistné události - postup
Zasažené předměty a vybavení, pokud možno ponechejte v původním stavu pro prohlídku a posouzení pracovníkem pojišťovny. Elektrické spotřebiče je vhodné zabezpečit pro posouzení odbornou opravnou.V nezbytném případě je možné požádat o zálohu na pojistné plnění. Pojišťovna může povolit její vyplacení ještě před ukončením likvidace. Poskytnutím zálohy na pojistné plnění se pojišťovny snaží vyjít vstříc klientům postiženým škodami většího rozsahu.

  • Je třeba co nejdříve nahlásit vznik pojistné události své pojišťovně, její stručný popis, přibližný rozsah škody, datum, kdy k události došlo, vaše osobní údaje a kontakty na vás.
  • Je třeba také učinit všechna opatření k zabránění zvětšování rozsahu škod.
  • Nezapomeňte pořídit řádnou a pečlivou fotodokumentaci škod.
  • Vypracujte seznam zasažených věcí s uvedením ceny, stáří a rozsahu poškození.
  • Pokud možno mějte po ruce doklady k zasaženým věcem, tj. účty, záruční listy apod.

Kafilerní službu lze v případě nutnosti odstranění uhynulých zvířat kontaktovat přes obecní úřad. 

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!