Kachle – vznik, výroba, dekorování a současné trendy

Kachle – vznik, výroba, dekorování a současné trendy
zdroj: Shutterstock

Zaujala vás někdy stará kachlová kamna a zatoužili jste je mít doma? Líbí se vám jejich tradiční obložení, nebo máte raději moderní design? Kachel není obkladový prvek, nýbrž stavební. Jde o zcela originální a netoxický materiál, který má velmi dlouhou tradici. Samotný vzhled kachle se takřka nezměnil od dob gotiky, což svědčí o tom, jak důmyslně byl vymyšlený.

Základní vlastností kachlů je, že akumulují teplo a postupně ho předávají do prostoru. Používají se i jako dekorační prvky. Kachle pro stavbu kamen jsou pálené, na pohledové straně zpravidla glazované výrobky z keramických hmot.

Kachle kdysi a dnes – vývoj a materiály
První kachle vznikaly už ve 13. století, ale ploché kachle se objevily až později. Poté vznikaly rohové a různě zdobené kachle. K původním barvám patřila bílá, hnědá, zelená, ale poté i další odstíny. Často se používaly kachle malované, zlacené nebo povrchově upravované. První glazury nebyly krycí, ale jen olovnaté, takže byly průhledné a sklovité. Do 19. století se kachle vyráběly pouze ručně, strojní výroba přišla na řadu až počátkem 20. století. Poté se rozšířil sortiment kachlů různých rozměrů a vzorů. I dnes se kachle vyrábějí ručně z keramické hlíny nebo bílých kaolínových materiálů. Formy pro výrobu kachlů jsou z lipového dřeva a sádry. 

Kachel nebo keramická obkladačka?
Klasické kachle vypadají jako silné keramické desky s glazurou, ze spodní strany jsou však patrná žebra, kterými se kachle spojují mezi sebou dohromady. Kachel musí být pevný, síla střepu je větší než u obkladačky, ale je zároveň pórovitý, aby byl schopen akumulace tepla. Na rozdíl od obkladačky mají kachle také jiné složení, aby odolaly teplotním změnám. Kachle mohou sice plnit funkci obkladů, ale původně byly vytvořeny jako stavební materiál, tedy přímo se z nich staví. Výroba kachlů probíhá stále tradičním způsobem, přestože některé technologie pokročily, stále je tu mimořádný podíl ruční práce. Kachle se používají i jako dekorační prvky. Kvalita kachlu se pozná podle zvuku. Při poklepu by měl vydávat jasný zvuk, matný zvuk je známkou vnitřní vady. 

Glazura a malba
Glazurování kachlů vzniká působením oxidů, které spolu reagují při výpalu. Zkušení odborníci mohou vytvářet rozličné variace barev na přání. Pokud jde o samotné dekorování a malování kachlů, nejčastěji se maluje na již vypálenou glazuru a kachel se poté vypaluje potřetí. Kachle se vyrábí například v rustikální podobě, ale i v mnohem větším formátu, než jaký vídáme právě na starých kachlových kamnech. Tyto velkoformátové kachle o rozměrech například až jeden metr jsou dnes žádané většinou u moderních staveb s výraznými a zajímavými designovými prvky.

Kachle jako odkaz
Tradiční ručně dělanou kachli dnes vnímáme jako umělecké dílo, které je vysoce ceněno. Není jich již mnoho, ale stále ještě vznikají v dílnách v rámci zachování tradičního kamnářského řemesla. Lidé si uvědomují, že je jejich kamna přežijí. Není proto neobvyklý například trend volby vlastního odstínu glazury, ale také vlastního vzoru, reliéfu nebo malby.

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!