Správné zabezpečení bytu či domu před odjezdem na dovolenou

Správné zabezpečení bytu či domu před odjezdem na dovolenou
zdroj: Shutterstock

Policejní statistiky bohužel potvrzují, že během letních prázdnin, kdy mnozí z nás odjíždí na dovolenou, se počet vloupání do bytů a domů každoročně zvyšuje. Bude proto vhodné připomenout si zásady domácího zabezpečení, které je určeno pro všechny, kdo se chtějí po návratu domů vyhnout nepříjemnému překvapení.

To na nás může v opačném případě čekat v podobě vytopeného bytu nebo dokonce vykradeného domu. Zopakujme si tedy, co všechno je třeba doma před odjezdem zkontrolovat a případně vypnout ze zásuvek.

Vypojení domácích spotřebičů 
Vypojte co nejvíce domácích spotřebičů ze zásuvky a nenechávejte je ani v režimu stand-by, kdy stále odebírají proud. Pokud by během vaší nepřítomnosti došlo ke změně počasí, například k bouřkám, zamezíte tak jejich poškození, nebo také riziku požáru. Ze zásuvky proto odpojte například rychlovarné konvice, topinkovače, mixéry, mikrovlnnou troubu, počítače, televizory, lampy i nabíječky.
V případě, že odjíždíte na delší dobu v řádu několika týdnů, vykliďte a odpojte od sítě i lednice a mrazáky. Pokud doma nemáme systémy inteligentní domácnosti nebo
zabezpečovací zařízení, bude nejvhodnějším řešením vypnutí hlavního jističe.

Vypnutí přívodu vody a plynu
Před odjezdem na dovolenou se doporučuje také vypnutí přívodu vody a plynu. Tím
totiž můžeme účinně zamezit nemilému překvapení, jako je například vytopení sousedova bytu, což by jistě vzájemným sousedským vztahům neprospělo, nemluvě o nutnosti úhrady škod. Je dobré minimalizovat veškeré riziko, proto bude vhodné také uzavřít přívod plynu. Hlavní přívod plynu do bytu bývá u plynoměru v předsíni, na toaletě nebo na chodbě před bytem.

Pravidla zabezpečení nemovitosti před odjezdem na dovolenou

  • Je zbytečné cokoli riskovat, proto na svůj odjezd raději neupozorňujte předem. Povězte o něm pouze těm, kterým naprosto důvěřujete.
  • Dále dbejte na řádné zabezpečení bytu či domu, základním krokem k tomuto zabezpečení jsou především kvalitní dveře a bezpečnostní zámky.
  • Byt nebo dům je vhodné mít proti krádeži řádně pojištěn.
  • Pro rychlejší a efektivnější jednání s pojišťovnou v případě vykradení domácnosti si pořiďte foto či videodokumentaci všech zde uložených cenných věcí, včetně jejich výrobních čísel.
  • Cenné věci ukládejte do bezpečnostního trezoru, nejlépe pevně zabudovaného ve zdi.
  • Zaléváním květin, vybíráním pošty ze schránky, větráním a podobně pověřte pouze nanejvýš důvěryhodnou a spolehlivou osobu.
  • Na vizitce mějte pouze rodinné příjmení v množném čísle. Počet osob a případné tituly pachatele jenom přitahují.
  • Nenechávejte zatažené závěsy či žaluzie, tím dáváte jasně najevo, že byt či dům je prázdný.
  • K vytvoření iluze, že v bytě se stále někdo nachází, můžete využít elektronické spínací zařízení, které lze nastavit tak, že se v určitém čase rozsvítí světla, zapne televize apod.
  • V okolí domu nenechávejte žebříky ani jiné nástroje, které by pachateli mohly usnadnit pokus o vloupání.

Dbejte na řádné uzamykání všech vstupních dveří, řádné osvětlení prostor uvnitř i vně domu a nebuďte lhostejní k pohybu nepovolaných osob v bytovém domě.

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!