Užijte si léto na terase aneb možnosti zastřešení a zastínění terasy

Užijte si léto na terase aneb možnosti zastřešení a zastínění terasy
zdroj: Shutterstock

Terasa je místo, kde to v létě zkrátka žije, ale pokud tady slunce pálí a není kde si odpočinout ve stínu, se zvyšujícími se teplotami budeme raději utíkat do vnitřních prostor, a to by byla škoda. Jaké jsou tedy naše možnosti ohledně zastínění, případně zastřešení terasy a jak z ní udělat skvělé a příjemné místo pro odpočinek i rodinná setkání?

Zastínění nebo zastřešení zvyšuje komfort a užitnou hodnotu každé terasy. Chrání ji před žhnoucím sluncem, ale i deštěm a vytváří příjemnější klima. Clony a zástěny zároveň zajišťují větší soukromí. Jak tedy zastínit nebo zastřešit terasu, abychom se však necítili jako ve skleníku? 

Zastínění terasy – markýzy na míru
Slunce bývá v létě příliš silné a pálí tolik, že se na něm často nedá vydržet. Zahradní slunečník může být řešení, ale časem možná zjistíte, že bude vhodné investovat do markýzy na terasu. Díky zastínění vám bude na terase mnohem příjemněji a budete moci trávit čas na čerstvém vzduchu. Markýzy na míru jsou velmi elegantním a efektivním způsobem, jak zastínit terasu i balkón. Dají se namontovat na fasádu domu a za krátkou chvíli už máte na terase příjemný stín. Látku je možné zvolit tak, aby ladila s barvou vaší fasády. Můžete sladit i ostatní prvky, jako jsou potahy sedacího nábytku, dlažba a podobně. Látka samotné markýzy je nepromokavá a opatřena UV filtrem. Můžete vybrat levnější typ, který se navíjí jen na kovovou tyč, nebo dražší markýzy s návinem skrytým v kazetě, která je umístěna na fasádě, případně na pergole. Různé jsou také způsoby ovládání, ať už mechanické, nebo elektrické, kdy můžete pořídit také čidla, které markýzu automaticky zatáhnou nebo vytáhnou. Ovládání markýzy můžete stejně jako další prvky stínící techniky zapojit do systému chytré domácnosti a ovládat přes mobil nebo tablet. 

Zastřešení terasy – bioklimatické pergoly
Krytá terasa má několik zásadních výhod. V létě si díky ní příjemně posedíte nebo můžete i jíst na čerstvém vzduchu, v případě deště nezmoknete a v zimě se terasa může stát prodloužením vašeho domu. Je však dobré s ní počítat už při zpracování stavebního projektu. Nejběžnějším způsobem zastřešení terasy jsou pergoly nebo zimní zahrady. Trendem posledních let jsou hliníkové pergoly, které jsou lehké, bezúdržbové a nabízejí širokou škálu konstrukčních řešení. Tyto bioklimatické pergoly umožňují přirozenou cirkulaci čerstvého vzduchu a terasa je díky nim dokonale provzdušněná. Pergoly se vyrábějí na míru, můžou být postaveny u stěny domu nebo jako samostatné konstrukce kdekoliv na zahradě. Boční stěny pergoly mohou zůstat volné, ale často se i na boční stěny montují clony, které vytvářejí pod pergolou větší soukromí. Chcete-li pergolu využívat celoročně, mohou být stěny pergoly tvořeny posuvným zasklením. 

Terasa jako oáza klidu a pohody
A jak si terasu ještě vylepšit pro dokonalý relax? Vsadit můžete na pnoucí rostliny a rákosové nebo textilní panely. Na kryté terase můžete pochopitelně celoročně využít dřevo nebo přírodní kámen. Ratanový nábytek bude také vypadat skvěle a dokonale zapadne do přírodního rázu vaší terasy. Chybět by neměly květináče s okrasnými rostlinami a další dekorativní prvky, které vám vaše chvíle na terase ještě více zpříjemní.

Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!