Grilovací sezóna se letos pomalu ale jistě rozjíždí. Je na čase využít teplé a příjemné počasí a vyzkoušet nejrůznější lahůdky přímo z venkovního grilu. Kromě klasických grilovaných mas a ryb, si můžete dopřát grilovanou zeleninu, ovoce, a dokonce i sýry.
Grilování k létu neodmyslitelně patří. S příchodem teplých letních dnů zkrátka chceme trávit co nejvíce času venku a jak známo, venku také lépe chutná. Sezvěte proto rodinu, přátele či sousedy a užijte si letní grilovačku se vším všudy.
Jak vybrat ten správný gril?
Pokud už máte pár grilovaček za sebou, tak víte, že na zahradu se hodí grily na dřevěné uhlí, plynové grily, grily kombinované či s udírnou. V posledních letech, kdy se vůně grilovaných pokrmů často line i napříč městskými parky, je možné zde využít hlavně přenosné grily na dřevěné uhlí. A když někdy počasí není venkovnímu posezení u grilu příliš nakloněno, je ideální variantou elektrický gril, který stačí zapojit do zásuvky.
Příslušenství ke grilu
Existuje velké množství nejrůznějšího příslušenství pro grily. Kleště, velkou vidličku či teploměry jistě znáte, ale je tu daleko víc vychytávek. Patří mezi ně například marinovací injekční jehly, grilovací fény, stojany na žebírka, kameny na pizzu, držáky na ryby, špízy na marshmallow, stojany na kuře, lisy na hamburgery, formy na klobásy a podobně.

Dobré maso, kvalitní gril a skvělá společnost. Aneb právě nastal čas na letní grilování
Nejčastější chyby při grilování
Když vyndáme maso z lednice, měli bychom ho nechat nejlépe půl hodiny při pokojové teplotě „odpočinout“. Po dokončení tepelné úpravy by opět mělo maso chvilku ležet na talíři nerozkrojené. Mezi nejčastější chyby při grilování patří například nesprávný způsob sledování teploty uvnitř masa. Většinou se řídíme odhadem, nebo dokonce do masa opakovaně bodáme, abychom poznali, zda je uvnitř měkké. Tím však ztrácíme z masa chutnou šťávu a je pak zbytečně vysušené. Pomůže nám zmíněný teploměr na maso, který sleduje potřebné údaje. Platí, že bychom měli uvnitř dosáhnout teploty okolo 71 °C, u drůbeže může být ještě o 10 stupňů více. To při klasickém přímém grilování znamená roztopit gril alespoň na 200 °C. Jak rychle potřebné teploty dosáhneme, záleží mimo jiné na tloušťce masa.
Co můžeme grilovat?
Grilujeme obvykle steak, uzeniny, marinovanou krkovici, hamburgery, ze sýrů pak nejčastěji hermelín. Grilovat se však dá i balkánský sýr, hodně populární je například tvrdší středomořské halloumi z ovčího mléka. Grilování zeleniny je stále populárnější, týká se to především cukety, papriky, cibule, ale i rajčat nebo lilku. Z ovoce hodícího se na gril pak můžete vyzkoušet banány, ananas, fíky či hrušku. Z hub se na roštech nejvíce objevují klasické žampiony či portobello.
Trocha hostitelské etikety
Hodláte si pozvat menší společnost a předvést u grilu své kulinářské umění? Tak jako by vaši hosté neměli přijít v teplácích, i pro vás jsou tu jistá pravidla grilovací etikety. Úkolem hostitelů je například postarat se o to, aby návštěva neseděla v dýmu, nepálilo na ni slunce a měla si čím otřít ústa po jídle. Bude tedy vhodné připravit sadu ubrousků, stejně jako dobré příbory, dostatečné místo na sezení, místo ve stínu a v horkých dnech samozřejmě dostatek nápojů. K pozdnímu večernímu grilování se doporučují také odpuzovače hmyzu.
Grilování na balkoně
Grilování na balkóně v panelovém domě u nás nejen že není zakázáno, ale do určité míry je dokonce letním fenoménem. Podle zákona nesmí vlastník nemovitosti však obtěžovat sousedy imisemi, jako jsou kouř, prach, hluk, vibrace či světlo. To v praxi znamená, že grilování na balkóně je povoleno, pokud neobtěžuje sousedy nad míru obvyklou v daném místě a čase. Na tuto problematiku občas narazíte i v domovních řádech některých bytových domů. Před zapálením grilu na balkóně si tedy nejprve prostudujte domovní řád. Ten vám jasně určí, zda je grilování na balkónech a lodžiích povoleno a za jakých podmínek, či zda je omezeno, nebo dokonce zakázáno.
Veronika Moreira Tůmová
fotografie: Shutterstock